Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΕΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΒΛΩΣΗ
Ιστορικής σημασίας απόφαση για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία λήφθηκε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Μπορεί το δικαίωμα στην άμβλωση να συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας;
Όλοι θυμόμαστε την προ ολίγων μηνών απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Roe v Wade», η οποία αναγνώριζε και νομιμοποιούσε τις αμβλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Λίγο μετά τη συνειδητοποίηση αυτής της ενέργειας, αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε τις κοινωνικές, πολιτικές, και οικονομικές προεκτάσεις της. Παράλληλα, ένα νέο ερώτημα δημιουργήθηκε: τι θα γίνει με τη διατήρηση της ιδιωτικότητας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων;
«Απάντηση» στην ανατροπή της απόφασης «Roe v Wade» φαίνεται να θέλει να δώσει η Γαλλία. Η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, οι Γάλλοι νομοθέτες υποστήριξαν μια πρόταση για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα της χώρας.
Η προσπάθεια να καταστεί η άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα θεωρείται ότι προέκυψε λόγω του σοκ που προκάλεσε στη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ανατροπή των δικαιωμάτων άμβλωσης στις ΗΠΑ. «Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα θεμελιωδών ελευθεριών που θεωρούνταν δεδομένες και όμως εξαλείφθηκαν εύκολα και γρήγορα λόγω γεγονότων, κρίσεων ή κινητοποιήσεων», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Éric Dupond-Moretti. «Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών».
Τι σημαίνει η έγκριση του νομοσχεδίου στην πράξη
Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του διθάλαμου Κοινοβουλίου της Γαλλίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το δικαίωμα κατοχυρώθηκε συνταγματικά. Προκειμένου να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Γερουσία, η οποία μπορεί να το καταψηφίσει. Όπως διαβάζουμε στους New York Times, ακόμη κι αν το υπερψηφίσει, στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από πανεθνικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με τις διαδικασίες τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας.
Πρόκειται για μια πολύπλοκη νομοθετική διαδικασία, η οποία θα πάρει αρκετό χρόνο. Όπως καλύτερα την χαρακτηρίζει ο ανταποκριτής των New York Times στη Γαλλία Constant Méheut, «μια δυσκίνητη διαδικασία που θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα πολιτικά αποτελέσματα».
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 80% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΜΒΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
Οι πρώτες αντιδράσεις
Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον Guardian, το σχετικό κείμενο έγραφε: «Ο νόμος εγγυάται την αποτελεσματικότητα και την ισότιμη πρόσβαση στο δικαίωμα του εκούσιου τερματισμού της εγκυμοσύνης». Υπέρ ψήφισαν 337 νομοθέτες, 32 ψήφισαν κατά, ενώ 18 απείχαν. Να σημειώσουμε ότι η Εθνοσυνέλευση απαρτίζεται από 557 μέλη.
«Είναι ένα μεγάλο βήμα... αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα», δήλωσε ο βουλευτής Σασά Ουλιέ, από το κόμμα «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν. Η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «La France Insoumise» της Αριστεράς, το οποίο πρότεινε το ψήφισμα, δήλωσε ότι αυτό έχει να κάνει με την προστασία των νομιμοποιημένων αμβλώσεων από κάθε είδους «οπισθοδρόμηση».
Αντιθέτως, η ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λε Πεν χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «εντελώς άστοχη» υποστηρίζοντας ότι τα δικαιώματα στην άμβλωση δεν απειλούνται στη Γαλλία.
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Ifop για το Ινστιτούτο Μελετών «Fondation Jean-Jaurès», που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι, περισσότεροι από το 80% των ανθρώπων από όλο το πολιτικό φάσμα στη Γαλλία επιθυμούσαν την καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων άμβλωσης από το Σύνταγμα.
Γιατί το ψήφισμα θεωρείται ιστορικής σημασίας
Ακόμη κι αν η διαδικασία που απαιτείται μέχρι να γίνει (αν γίνει) η τροποποίηση του Συντάγματος είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, θα τολμούσαμε να πούμε ότι η ψηφοφορία της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ήρθε ως απάντηση στη σκληρή αμφισβήτηση που υφίσταται το δικαίωμα στην άμβλωση στην Ευρώπη.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό. Η Μάλτα, για παράδειγμα, έχει θέσει σε ισχύ την πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, η Πολωνία επέβαλε σχεδόν πλήρη απαγόρευση, ενώ στην Ισπανία πολλοί γιατροί αρνούνται να προχωρήσουν τη διαδικασία.