Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Πώς αντιμετωπίζεις το περιορισμένο φυσικό φως σε ένα διαμέρισμα; Δυο αρχιτεκτόνισσες εσωτερικού χώρου ανακαινίζουν ένα αθηναϊκό διαμέρισμα του ΄50, δίνοντας λύσεις στην έλλειψη φυσικού φωτός.
Ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ‘50 στο Κολωνάκι, λίγα μόλις μέτρα από το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, αλλάζει πρόσωπο, λύνοντας το πρόβλημα του περιορισμένου φυσικού φωτός και παραμένοντας πιστό στην κλασική αισθητική των ‘50s που λατρεύουν οι ιδιοκτήτες του.
Την ανακαίνιση ανέλαβαν δυο αρχιτεκτόνισσες εσωτερικών χώρων, επικεφαλής του Babatchas Design Studio, η Νεφέλη Γκύζη και η Χρυσή Μακρή. Το βασικό πρόβλημα με το οποίο βρέθηκαν αντιμέτωπες ήταν το περιορισμένο φυσικό φως στα περισσότερα δωμάτια του διαμερίσματος. Βασικός, λοιπόν, στόχος έγινε η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός στο έπακρο και ειδικά στους χώρους διάδρασης.
– Πώς αισθανθήκατε με το συγκεκριμένο project; Τι σας ιντρίγκαρε σ’ αυτό;
Είναι μέρος της δουλειάς μας να βρίσκουμε στο κάθε project στοιχεία τα οποία εκτιμούμε, μας μαγεύουν μονομιάς και συνδεόμαστε συναισθηματικά μαζί τους. Το συγκεκριμένο κτίσμα στο Κολωνάκι, στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, ανήκει στην περίοδο του μεσοπολέμου και έχει στοιχεία που μας συγκίνησαν από τη πρώτη στιγμή που περάσαμε τη σιδερένια art deco πόρτα της εισόδου. Είναι από τις απλές, αλλά περίτεχνα κατασκευασμένες πολυκατοικίες εκείνης της εποχής, με τις εντυπωσιακές μαρμάρινες σκάλες και τον σιδερένιο ανελκυστήρα με την ξύλινη καμπίνα. Εσωτερικά το διαμέρισμα είχε εντυπωσιακό παρκέ δάπεδο με φαρδιές μπορντούρες και ξύλινες πόρτες με καΐτια, στοιχεία που ήταν αρκετά για να να αποτελέσουν τη βάση-εποχή αναφοράς του έργου.
– Το φυσικό φως ήταν περιορισμένο στα περισσότερα δωμάτια του σπιτιού. Πώς το διαχειριστήκατε αυτό;
Δυστυχώς οι χώροι ήταν κατακερματισμένοι με τέτοιον τρόπο, που υστερούσαν σε φυσικό φως. Αν και το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα υπέροχο σημείο στο Κολωνάκι, η κάτοψή του ήταν πολύ προβληματική. Έπρεπε από ένα σκοτεινό διαμέρισμα με τη συνηθισμένη διαρρύθμιση του ’50 (μικρό σαλόνι, μικρή κουζίνα που βλέπει στον φωταγωγό, ένα σκοτεινό δωμάτιο ως γραφείο και ένα υπνοδωμάτιο), να σχεδιάσουμε ένα σύγχρονο διαμέρισμα, το οποίο να φιλοξενεί μια πενταμελή οικογένεια κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της στην Αθήνα, ενώ παράλληλα να μπορεί να λειτουργεί και ως premium Αirbnb ενοικίαση.
Αυτό που κάναμε ήταν να τοποθετήσουμε τους χώρους ύπνου και τα λουτρά στα πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού, ενώ αξιοποιήσαμε εσωτερικούς φεγγίτες ώστε να διοχετεύεται το φυσικό φως σε όλους τους χώρους. Τέλος, κρυμμένοι αποθηκευτικοί χώροι και κρυφά περάσματα όπως walk through ντουλάπες με ψάθα που οδηγούν σε ένα «μυστικό» μπάνιο, συνθέτουν σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, μια μυστηριακή, θεατρική ατμόσφαιρα.
– Τι ρόλο παίζει το φυσικό φως σε ένα διαμέρισμα και πόσο μπορεί κανείς να επέμβει σε αυτό;
Το φυσικό φως παίζει σημαντικό ρόλο για οποιονδήποτε χώρο, ακόμη και για τα λουτρά. Η δημιουργία τεχνητών διόδων φωτός, όπως εσωτερικά φωτοδιαπερατά διαχωριστικά ή φεγγίτες, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα λύση όταν υπάρχει η έλλειψη φυσικού φωτισμού. Είναι σημαντικό όμως να γίνουν με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι αποτελεσματικά ενώ σχεδόν δεν αντιλαμβάνεσαι την ύπαρξή τους.
– Υπάρχουν τρόποι να εκμεταλλευτείς το φυσικό φως σε ένα δωμάτιο; Τι ρόλο παίζει ο εσωτερικός φωτισμός;
Αναλόγως του αποτελέσματος που θέλουμε να πετύχουμε, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά. Ο εκάστοτε χώρος είναι σημαντικό να αναδύει μια ατμόσφαιρα, κάτι το οποίο έγκειται σε έναν καλό σχεδιαστή. Μπορεί ένας σκοτεινός χώρος να είναι μαγικός εάν φωτιστεί με θεατρικό τρόπο σε επιμέρους στοιχεία και λεπτομέρειες, ενώ αντιθέτως ένας ηλιόλουστος χώρος να φαίνεται εξαιρετικά αδιάφορος. Ο συνδυασμός των στοιχείων επίπλωσης και των τελικών επιχρισμάτων (σοβάδων) που επιλέγονται σε έναν χώρο, είναι αυτός που τελικά ορίζει την ατμόσφαιρα.
– Τα έπιπλα και τα αντικείμενα στον χώρο αποπνέουν αέρα από τα 50s. Πώς πήγατε σε αυτή την επιλογή; Μπορεί ένα διαμέρισμα με στοιχεία άλλης εποχής να είναι μοντέρνο στο σήμερα;
Σε αυτή την επιλογή μάς ώθησε το ίδιο το κτίριο, αλλά και το πάθος των ιδιοκτητών για mid century classics, όπως η Eero Saarinen τραπεζαρία. Υπάρχουν σαφείς αναφορές σε εκείνη την εποχή, αλλά το γενικό σύνολο δεν θυμίζει, ούτε αποπνέει τον αέρα της. Αντιθέτως, οι όγκοι είναι σαφώς μεγαλύτεροι, η αίσθηση των καθισμάτων πιο άνετη και ανάλαφρη. Κυριαρχεί ένας κοσμοπολίτικος χαρακτήρας, ο οποίος ταιριάζει απόλυτα στο Κολωνάκι και στον σημερινό άνθρωπο που ταξιδεύει, δοκιμάζει και συνδυάζει εποχές και στυλ.
– Το σπίτι ανήκει σε μια πενταμελή οικογένεια. Πώς δημιουργήσατε αποθηκευτικούς χώρους χωρίς να χάσετε λειτουργικό χώρο;
Αποθηκευτικούς χώρους δημιουργήσαμε εκμεταλλευόμενοι το ύψος, με υπερυψωμένα κρεβάτια και διπλές ντουλάπες.