Η ΑΠΟΛΥΤΗ ECO-FRIENDLY ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Ένα σπίτι πλήρως αυτόνομο και φιλικό στο περιβάλλον δημιουργείται στον Λίβανο, δείχνοντας το μέλλον της βιώσιμης αρχιτεκτονικής.
Από τη μία, ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών που αντιμετωπίζει η χώρα και έχει οδηγήσει στην άκρως προβληματική διαχείρισή τους μέσω καύσης. Από την άλλη, η κατασκευή σπιτιών που συμβάλλει στην παραγωγή περισσότερων απορριμμάτων. Ο Λιβανέζος αρχιτέκτονας Nizar Haddad επιχειρεί να δώσει λύση και στα δύο αυτά προβλήματα, κατασκευάζοντας την ecofriendly κατοικία με το όνομα Lifehaus. Μια κατοικία χαμηλού κόστους και πλήρως αυτόνομη, σχεδιασμένη με τρόπο που μειώνει την παραγωγή απορριμμάτων, καθώς και το ανθρακικό της αποτύπωμα, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό φυσικά, ανακυκλώσιμα και upcycled υλικά.
Ο Haddad αντιμετωπίζει τα απορρίμματα ως θησαυρό και δημιούργησε το Lifehaus μελετώντας και εφαρμόζοντας τη γνώση παλαιότερων γενεών.
«Κατά την κατασκευή του πλήρως αυτόνομου αυτού πρωτοτύπου, ήμουν αρχιτέκτονας, πελάτης και μηχανικός. Στο έργο συμμετείχαν εθελοντές από όλο τον κόσμο για να μάθουν τεχνικές βιώσιμης κατασκευής. Το “εγώ” του αρχιτέκτονα δεν είχε θέση εδώ. Η συνεργασία όλων ήταν απαραίτητη για να γίνει το Lifehaus μια θετική εκπαιδευτική εμπειρία. Έμαθα να ανοίγω τα αυτιά μου και να ακούω», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Η κατοικία καταλαμβάνει έκταση περίπου 130 τετραγωνικών μέτρων και περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο, μπάνιο, κουζίνα, καθιστικό, ένα τεχνικό δωμάτιο (για την προσαρμογή των ενεργειακών αναγκών) και ένα θερμοκήπιο.
Τοίχοι από λάστιχα και μπουκάλια
Το Lifehaus έχει τοίχους από τούβλα λάσπης, που απορροφούν την υγρασία και συμβάλλουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Χρησιμοποιήθηκαν ελαστικά αυτοκινήτων για τους κύριους τοίχους, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες μελέτες, και γυάλινα μπουκάλια ενσωματώθηκαν στους ενδιάμεσους για να περνάει φως.
Ένα πλήρως εξοπλισμένο Lifehaus κοστίζει περίπου όσο ένα συμβατικό σπίτι. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχουν λογαριασμοί για πληρωμή, οι ένοικοι παίρνουν το ⅓ της επένδυσής τους πίσω σε περίπου 15 χρόνια. Στο θερμοκήπιο μπορούν να καλλιεργήσουν τη δική τους τροφή, οι ενεργειακές ανάγκες καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές, υπάρχει σύστημα συλλογής και χρήσης βρόχινου νερού, ενώ το γκρι νερό (αυτό που προέρχεται από τη μπανιέρα, τη ντουζιέρα και τον νιπτήρα) μετά την επεξεργασία του, μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί π.χ. σε καζανάκια και για επιφανειακό πότισμα.
Καινοτομία χωρίς όρια σε μια ecofriendly κατοικία
Το Lifehaus θα μπορούσαμε να πούμε είναι ένα κίνημα, ένα σπίτι που λειτουργεί ως καμπάνια ευαισθητοποίησης. Είναι ένα μέσο για να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούμε να χτίσουμε βιώσιμες κατοικίες χωρίς να στερηθούμε την άνεση. Μάλιστα, το σχέδιο, σύμφωνα με τον Haddad, μπορεί να προσαρμοστεί στα περισσότερα περιβάλλοντα του πλανήτη.
«Δεν χρειάζεται να γυρίσεις στην πρωτόγονη τεχνολογία, να χτίσεις το σπίτι σου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, για να είσαι "πράσινος". Στην πραγματικότητα, μπορείς να έχεις τα καλύτερα στοιχεία και των δύο κόσμων και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», εξηγεί.