Unsplash Damien Tupinier

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;

Πέρα από τα προϊόντα τους, οι μέλισσες έχουν πολλά να προσφέρουν σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στο περιβάλλον στο οποίο ζούμε.

«Οι μέλισσες είναι σημάδι πως ένα οικοσύστημα λειτουργεί καλά», είχε πει ο José Graziano da Silva, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) τον Ιανουάριο του 2012.

Οι μέλισσες, αυτό το χαριτωμένο έντομο των παιδικών καρτούν και των τραγουδιών, έχουν ιστορία 120 εκατομμυρίων ετών. Σήμερα υπάρχουν περίπου 20.000 είδη, με την Ευρώπη να φιλοξενεί γύρω στο 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Είναι από τα πιο εργατικά πλάσματα του πλανήτη και συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην επιβίωσή μας. Δυστυχώς, η απώλεια οικοτόπων, η εξάπλωση ασθενειών και η κλιματική αλλαγή οδηγούν σε μείωση των πληθυσμών τους.

Έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις ορισμένων φυτοφαρμάκων δείχνουν μείωση του ποσοστού επιβίωσης και της αναπαραγωγικής ικανότητας αυτών των καταπληκτικών πλασμάτων.

Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες;
Unsplash Carolina

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων εξαρτάται από τις μέλισσες

Αν μετράτε τις μπουκιές σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι –για να το πούμε πολύ χοντρικά– μία στις τρεις, την οφείλετε στις μέλισσες. Στην ιστοσελίδα της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι, όσον αφορά τον όγκο της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής, το 35% προέρχεται από καλλιέργειες που εξαρτώνται (σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό) από επικονιαστές, κυρίως έντομα. Οι μέλισσες είναι ίσως οι σημαντικότεροι επικονιαστές της φύσης, καθώς το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων εξαρτάται από αυτές.

Από τις 124 κύριες καλλιέργειες για ανθρώπινη κατανάλωση, οι 87 καλλιέργειες (δηλαδή το 70%) απαιτούν την επικονίαση από τα έντομα για την παραγωγή σπόρων (π.χ. καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο) και για να βελτιώσουν την ποιότητα του προϊόντος και τις αποδόσεις τους (π.χ. καφές, ξηροί καρποί, φρούτα).

«Οι μέλισσες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και στην προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας. Χωρίς αυτές μπορεί να χάσουμε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως πατάτες, πιπεριές, καφέ, κολοκύθες, καρότα, μήλα, αμύγδαλα και ντομάτες», λέει χαρακτηριστικά η Carla Mucavi, διευθύντρια του γραφείου διαμεσολάβησης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας στη Νέα Υόρκη.

ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ.

Οι μέλισσες στηρίζουν τις οικονομίες μας

Αν χρειαζόταν να κάνουμε εμείς τη δουλειά που κάνουν οι μέλισσες, η τιμή ενός μήλου θα ήταν υπερδιπλάσια, σύμφωνα με την οργάνωση Environmental Justice Foundation. Δεδομένου ότι μια σημαντική μείωση του πληθυσμού των μελισσών θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, χωρίς αυτές είναι πολύ πιθανή η αύξηση των τιμών των τροφίμων.

Η αξία των οικοσυστημικών υπηρεσιών που παρέχουν οι μέλισσες, με τη μορφή επικονίασης των καλλιεργειών, εκτιμάται παγκοσμίως στα 153 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ευρώπη.

Ας μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η καλλιέργεια φυτών που εξαρτώνται από τη γονιμοποίηση παρέχει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε εκατομμύρια ανθρώπους, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Γιατί χρειαζόμαστε τις μέλισσες;
Unsplash Danilo Batista

Οι μέλισσες φροντίζουν την υγεία των οικοσυστημάτων μας

Οι μέλισσες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας στη φύση. Με την επικονίαση, προστατεύουν και διατηρούν οικοσυστήματα, καθώς και είδη ζώων και φυτών, και συμβάλλουν στη γενετική και βιολογική ποικιλομορφία.

Οι μέλισσες αποτελούν, επίσης, δείκτη της κατάστασης του περιβάλλοντος. Η παρουσία, η απουσία ή ο αριθμός τους μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές και να λάβουμε εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

* Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.