iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ

Παρόλο που η άνεση αποτελεί προτεραιότητα στις διακοπές μου, έχω κάνει κάμπινγκ –με και χωρίς παιδιά– και προτείνω να το δοκιμάσεις τουλάχιστον μία φορά, για συγκεκριμένους λόγους.

Οι άνθρωποι χωρίζονται σε αυτούς που ακούν τη λέξη κάμπινγκ και αναφωνούν «με τίποτα» και σε αυτούς που κάθε χρόνο προσθέτουν ένα νέο κατασκηνωτικό gadget στη συλλογή τους. Αν ανήκεις στους πρώτους, αυτό το άρθρο δεν γράφτηκε για να σε πείσει να αλλάξεις γνώμη, αλλά για να γνωρίζεις τουλάχιστον τι χάνεις, όπως το συνειδητοποίησε ένας άνθρωπος για τον οποίον η άνεση αποτελεί αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, τουλάχιστον στις διακοπές.

Για την ιστορία: Κάμπινγκ έκανα την πρώτη φορά χωρίς παιδιά και τη δεύτερη με παιδιά. Και ομολογώ πως τη δεύτερη ήταν που επιβεβαίωσα την υπεροχή του από τα περισσότερα ξενοδοχειακά καταλύματα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι συνέχισα να κάνω συστηματικά κάμπινγκ κάθε χρόνο. Γιατί όχι; Επειδή οι διακοπές μετά τα παιδιά μετατέθηκαν από Ιούλιο σε Αύγουστο, οπότε –για να πούμε και ένα αρνητικό– το οργανωμένο κάμπινγκ τις εβδομάδες της high season μπορεί να γίνει ανυπόφορο.

Όλες τις προηγούμενες και τις επόμενες, όμως, αποτελεί κατά τη γνώμη μου την πεμπτουσία των καλοκαιρινών διακοπών, για λόγους που δεν είχα συνειδητοποιήσει πριν το δοκιμάσω. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου εμπειρία.

8 λόγοι που πρέπει να δοκιμάσεις το κάμπινγκ

1. Είσαι με το μαγιό από το πρωί έως το βράδυ

Μπορεί να πρέπει να προετοιμάσεις χίλια δύο πράγματα για να πάρεις μαζί στο κάμπινγκ, που σε ένα ξενοδοχείο δεν θα χρειαζόσουν (πετσέτες, σεντόνια, μαξιλάρια, φαναράκια, αντικουνουπικά κεριά), όμως το τελευταίο που θα χρειαστεί να σε απασχολήσει είναι το τι θα φοράς εκεί. Τα μαγιό, τα παρεό, οι σαγιονάρες και τα καπέλα σου είναι σχεδόν τα μόνα που θα χρειαστείς, και αυτό δεν φαντάζεσαι πόσο απελευθερωτικό είναι! Για να μη σε «κάψω» αν είσαι γυναίκα, πάρε μαζί και ένα καφτάνι, αν τυχόν πας για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο κάπου εκεί γύρω. Δεν θα χρειαστείς κάτι άλλο, είσαι έτοιμη.

κάμπινγκ
iStock

2. Γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου και τις δυνάμεις σου

Ο μεγαλύτερος σκόπελος για όσους διστάζουν να κάνουν κάμπινγκ είναι το θέμα της τουαλέτας. Κατανοώ και συμπάσχω. Το να επιλέξεις να πας μια περίοδο με λιγότερο κόσμο βοηθά πολύ. Το να επισκέπτεσαι την κοινόχρηστη τουαλέτα του κάμπινγκ αμέσως μετά τις καθαρίστριες (λαμβάνοντας, βέβαια, και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα υγιεινής) είναι, επίσης, μία λύση. Κάποιοι παίρνουν μαζί την χημική τουαλέτα τους (δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ – δεν ξέρω).

Ένας λόγος που αξίζει, πάντως, να δώσεις έστω μία ευκαιρία στο κάμπινγκ είναι και αυτός: Μήπως τελικά δεν είσαι τόσο μικροβιοφοβική (και δυσκοίλια) όσο πίστευες; Σκέψου το λίγο: Στις τουαλέτες και στα ντους θα φοράς πάντα σαγιονάρες, τα είδη προσωπικής σου υγιεινής θα τα έχεις πάντα μαζί σου σε ένα τσαντάκι, την πετσέτα σου περασμένη στον λαιμό. Τι είναι τελικά τόσο δύσκολο; Θα σου πω τι είναι: Να θες τουαλέτα μέσα στη νύχτα και να πρέπει, μέσα στον ύπνο σου, να σηκωθείς και να περπατάς στα δρομάκια του κάμπινγκ μέχρι να την βρεις. Για τα μικρά παιδιά που κοιμούνται με πάνα, βέβαια, περιττό να σας πω πόσο πιο εύκολη είναι η ζωή…

Με λίγα λόγια, στο κάμπινγκ αποκτάς μια διαφορετική αίσθηση αυτονομίας που σε κάνει να νιώθεις καλά, σε ενδυναμώνει. Πλέον ξέρεις πως η ζωή στην ύπαιθρο, ακόμα και για έναν κατεξοχήν άνθρωπο της πόλης, δεν είναι ανέφικτη. Μπορείς και εδώ –και με λιγότερα– να τα καταφέρεις. Μπορεί, μάλιστα, και να σου αρέσει!

κάμπινγκ
iStock

3. Έρχεσαι πολύ πιο κοντά με την οικογένεια και τους φίλους σου

Ίσως υπερβολικά πιο κοντά, στην περίπτωση που οι φίλοι δεν έχουν αποκτήσει ακόμα παιδιά και βρίσκονται σε… οίστρο, ωστόσο είναι γεγονός ότι για μέρες το μόνο που σας χωρίζει από τους γύρω σας είναι ένα κομμάτι πανί. Αυτό το αυτοσχέδιο κοινόβιο, όμως, που απαιτεί μια σχετική συλλογική προσπάθεια και από τις δύο μεριές, είτε για να «στήσετε» τα προσωρινά σας καταφύγια, είτε για να οργανωθείτε όλοι μαζί για τα φαγητά σας, είτε απλά για να γεμίσετε δημιουργικά και ψυχαγωγικά τον ατελείωτο ελεύθερο χρόνο σας (δεδομένου ότι τηλεόραση δεν υπάρχει) αναπόφευκτα φέρνει την παρέα πιο κοντά, ξεδιπλώνει χαρακτήρες και αφήνει χώρο για ατελείωτες συζητήσεις.

4. Αυξάνεται η πιθανότητα να είσαι offline περισσότερες ώρες

Μιλώντας για τηλεόραση, οι συσκευές γενικά περιορίζονται στο κάμπινγκ, αφενός γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να τις φορτίσεις (ναι, υπάρχει πρίζα σχεδόν σε κάθε θέση, αλλά ίσως φορτίζει κάποιος άλλος, ενώ δεν μπορείς να αφήσεις και το κινητό να φορτίζει έξω όλη νύχτα), αφετέρου και κυριότερα, όμως, γιατί δεν θες να είσαι online. Αυτή η άμεση επαφή με τη φύση –για την οποία δεν μιλήσαμε ακόμα– κάπως σου υποβάλλει να την απολαύσεις, να μην την «προσβάλλεις» αγνοώντας την για μια οθόνη. Αυτό κι αν είναι απελευθερωτικό!

5. Μαθαίνεις νέα πράγματα και γνωρίζεις νέους ανθρώπους

Την πρώτη φορά τουλάχιστον (και τις επόμενες κάτι θα μάθεις, βέβαια). Μαθαίνεις καταρχάς τα πρακτικά: Να στήνεις μια σκηνή και να δημιουργείς σιγά-σιγά και σχεδόν από το μηδέν ένα «σπίτι». Μαθαίνεις να είσαι οργανωμένος, να λειτουργείς σχεδόν χωρίς ρεύμα, να αυτοσχεδιάζεις όταν σου λείπουν κάποιες ανέσεις. Μαθαίνεις πόσο λίγο χρειάζεσαι τελικά τις οθόνες, πόσο απλή μπορεί να είναι η ζωή (και ότι εμείς είμαστε που την κάνουμε τόσο περίπλοκη) και πόση αξία μπορεί να έχουν τα πιο απλά πράγματα: ένα μικρό, πτυσσόμενο τραπεζάκι. Επίσης, μαθαίνεις να λειτουργείς σαν ομάδα με την οικογένεια ή την παρέα και στο πλαίσιο αυτό γνωρίζεις νέους ανθρώπους που πάντα έχουν κάτι ακόμα να σου μάθουν! Το μόνο σίγουρο είναι, ότι φεύγοντας από το κάμπινγκ έχεις γεμίσει νέες εμπειρίες.

6. Στο κάμπινγκ κινείσαι περισσότερο

Η ευεξία που νιώθεις όταν κάνεις διακοπές στο κάμπινγκ δεν οφείλεται μόνο στην άμεση επαφή με τη φύση, στα πολύωρα μπάνια στη θάλασσα και στον ύπνο στον καθαρό αέρα, μα και στο γεγονός ότι αναγκαστικά εκεί κινείσαι περισσότερο. Χρειάζεται να περπατήσεις μερικά λεπτά για να πας στην τουαλέτα, για να πας και να γυρίσεις στο εστιατόριο ή να μαγειρέψεις στην κουζίνα, χρειάζεται να τινάξεις σεντόνια, άμμους, να τακτοποιήσεις ξανά το μικρό σου καταφύγιο, τα ρούχα στο σακ βουαγιάζ. Κοινώς, είσαι σε μία διαρκή κίνηση. Και αυτό ίσως είναι που κάνει, έπειτα, τη χαλάρωση κάτω από τα πεύκα (ιδανικά σε μια αιώρα) πραγματικά μοναδική.

αιώρα
iStock

7. Κοιμάσαι (μάλλον) καλύτερα από ποτέ

Και εδώ έρχεται η επαφή με τη φύση. Γιατί OK, σε μια παραλία μπορείς να είσαι όλη μέρα και να γυρνάς μετά στο ξενοδοχείο. Όμως φύση καταλαβαίνεις πραγματικά όταν γυρνάς για ύπνο σε μία σκηνή. Όταν η βουή της ημέρας έχει καταλαγιάσει, τα τριζόνια έχουν πιάσει το μονότονο και νανουριστικό τραγούδι τους, η δροσιά και η μυρωδιά της αλμύρας και των πεύκων (που συνήθως σκεπάζουν τα κάμπινγκ) δημιουργούν την ιδανική ατμόσφαιρα και αφήνεσαι να σε καταβάλλει μια γλυκιά εξάντληση στον πιο βαθύ ύπνο. Πριν αρχίσεις τα «αλλά»: Έχεις μεριμνήσει από την πρώτη σου στιγμή εκεί για θέση με παχιά σκιά, για ένα καλό φουσκωτό στρώμα και έχεις πάρει μαζί το κανονικό σου μαξιλάρι –όχι πειραματισμοί εδώ– και ένα λεπτό κουβερτάκι. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έχω κοιμηθεί καλύτερα ούτε σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Μυκόνου.

8. Το κάμπινγκ είναι πολύ πιο οικονομικό από οποιοδήποτε ξενοδοχείο

Ο προφανέστερος λόγος που πολύς (μα όχι ο περισσότερος) κόσμος επιλέγει το κάμπινγκ για τις καλοκαιρινές του διακοπές είναι το οικονομικό. Με τις τιμές των ξενοδοχείων να αυξάνονται κατακόρυφα χρόνο με τον χρόνο, όσοι έχουν ένα συγκεκριμένο budget διακοπών αναγκαστικά καλούνται είτε να κατεβάσουν τον πήχη στις παροχές του καταλύματος είτε να μειώσουν τις ημέρες ξεκούρασης. Με τα πολύ λιγότερα χρήματα που κοστίζει η ενοικίαση μιας θέσης στο κάμπινγκ, καθώς και το φαγητό στο εστιατόριό του, οι μέρες των διακοπών σου δεν χρειάζεται να περιοριστούν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.