iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗ ΧΥΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΛΑΔΙ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΧΥΤΗ (ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ)

Μάλλον ξέρεις ότι δεν πρέπει να χύνεις το μαγειρεμένο λάδι στον νεροχύτη. Γνωρίζεις, όμως τι πρέπει να κάνεις με αυτό για να μην επιβαρύνεις το περιβάλλον;

Μιλούσαμε αφηρημένα με τη μητέρα μου την ώρα που τηγάνιζε κάτι σνίτσελ. Αφού τα σέρβιρε, κατευθύνθηκε με το τηγάνι στον νεροχύτη, έτοιμη να αδειάσει το περίσσευμα του λαδιού. «Μη!!!» της φώναξα και με κοίταξε έντρομη. «Δεν ρίχνουμε το λάδι στον νεροχύτη, ρε μαμά! Δεν το έχεις ακούσει;» τη μάλωσα. Εύλογα με ρώτησε γιατί και τι έπρεπε να το κάνει.

Η αλήθεια είναι ότι για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας πληροφορίες όπως η παραπάνω ακούγονται κάπως υπερβολικές, αν όχι αστείες. Σαφώς και δεν πείστηκε όταν άρχισα να της λέω ότι τα υπολείμματα λαδιού, ειδικά όταν έξω έχει κρύο, πήζουν εύκολα με αποτέλεσμα να μην κατεβαίνουν στην αποχέτευση, με κίνδυνο να φράξουν τους σωλήνες της κουζίνας μια ζωή ποτέ δεν της είχε συμβεί κάτι τέτοιο, μου απάντησε, πώς να τη μεταπείσω;

Υπάρχει, επίσης, ο περιβαλλοντικός παράγοντας και σε αυτό δεν μπορούσε να φέρει αντίρρηση.

Γιατί να μη χύνεις ποτέ το λάδι στον νεροχύτη (και τι να το κάνεις)
iStock

Από τον νεροχύτη στο νερό: Πώς το μαγειρεμένο λάδι επιβαρύνει το περιβάλλον

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, «κρίνοντας από την ποιότητα των λυμάτων και του νερού, γνωρίζουμε ότι τα έλαια και τα λίπη δεν είναι ωφέλιμα για τα υδάτινα οικοσυστήματα. Η φύλαξη και επαναχρησιμοποίηση ελαίων και λιπών, στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό, και η μείωση της ποσότητας που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι προτιμότερες για το περιβάλλον».

Οι τρόποι με τους οποίους το μαγειρεμένο λάδι βλάπτει το περιβάλλον δεν είναι λίγοι. Καταρχάς, όπως λένε οι ειδικοί, μολύνει το χώμα, καταστρέφοντας τη φυσική του σύνθεση. Έτσι, διαταράσσει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών του, κάνοντάς το λιγότερο γόνιμο και λιγότερο ικανό να υποστηρίξει τη ζωή των φυτών και των καλλιεργειών.

Έπειτα, μέσω του χώματος μολύνει το νερό, ακόμα και το πόσιμο. Το μολυσμένο νερό φτάνει στις λίμνες και τα ποτάμια, από τα οποία ξεδιψούν τα άγρια ζώα, αλλά και τους ωκεανούς. Κι από εκεί στο υδάτινο οικοσύστημα, παρεμβαίνοντας στους αναπαραγωγικούς κύκλους του.

Γιατί να μη χύνεις ποτέ το λάδι στον νεροχύτη (και τι να το κάνεις)
iStock

Τι να κάνεις αντί να το χύσεις στον νεροχύτη

– Να το χρησιμοποιήσεις ξανά

Το λάδι που χρησιμοποίησες μια φορά για να τηγανίσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον άλλη μία φορά, αν το φυλάξεις σε ένα καθαρό μπουκάλι. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη επιστημονική οδηγία επ’ αυτού, πάντως είναι μια μέθοδος που εφάρμοζαν οι παλιοί, οι οποίοι ήξεραν τα περί οικιακής οικονομίας καλύτερα από τον καθένα μας.

– Να το δώσεις για ανακύκλωση

Σημεία ανακύκλωσης τηγανέλαιου υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα από διάφορες εταιρείες:

  • Η εταιρεία Πράσινο Λάδι έχει ειδικούς κάδους σε εστιατόρια, super markets και πρατήρια καυσίμων (δες τις ακριβείς διευθύνσεις εδώ).
  • Με την εταιρεία Revive μπορεί κανείς να επικοινωνήσει και να ενημερωθεί είτε για τη διαδικασία συλλογής είτε για το πού υπάρχουν κάδοι συλλογής κοντά του.
  • Η εταιρεία Think Green τοποθετεί ειδικούς κάδους για τη συλλογή μαγειρικών ελαίων σε χώρους εστίασης, super markets, νοσοκομεία, αλλά και έξω από σχολεία και πολυκατοικίες. Μάλιστα, για τους ιδιώτες που θα μεταφέρουν 5 λίτρα τηγανέλαιου στον χώρο της (στον Άγ. Ιωάννη Ρέντη) ανταποδίδει με 1 λίτρο ηλιέλαιου ή 1 απορρυπαντικό.

Τι γίνεται στη συνέχεια με το λάδι;

Μετά τη συλλογή, το τηγανέλαιο επεξεργάζεται μέσω ειδικής διαδικασίας και διατίθεται για βιομηχανική χρήση, είτε ως βιοκαύσιμο είτε ως βιολιπαντικό. Με λίγα λόγια, το λάδι κυριολεκτικά ανακυκλώνεται και αξιοποιείται ουσιαστικά.

Συγκεκριμένα, 1 λίτρο μαγειρικού ελαίου μπορεί να προσφέρει 0,8 λίτρα βιοντίζελ, ένα ανανεώσιμο καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πετρελαιοκινητήρες, σε μείγμα με το πετρέλαιο κίνησης σε διάφορα ποσοστά, χωρίς καμία μετατροπή αυτών των κινητήρων. Σύμφωνα με την εταιρεία Πράσινο Λάδι, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και στην Ελλάδα) αναμειγνύεται κατά μέσον όρο 7% βιοντίζελ στο πετρέλαιο κίνησης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.