Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΜΑΣ

Οι κανόνες των ενηλίκων γίνονται συχνά αιτίες για συγκρούσεις, εντάσεις και ξεσπάσματα μέσα στην οικογένεια. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς για την αδυναμία των παιδιών να ακολουθούν πιστά και εύκολα όλη τη ρουτίνα που τους υπαγορεύουν;

Από πολύ μικρά, τα παιδιά μαθαίνουν να ακολουθούν κάποια ρουτίνα και ορισμένους κανόνες που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τους προσφέρουν ένα πλαίσιο ασφάλειας μέσα στο οποίο νιώθουν πιο ήρεμα. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που τα παιδιά αντιδρούν π.χ. στο να πλύνουν τα δόντια τους, να κοιμηθούν μια συγκεκριμένη ώρα, ακόμη και να πάνε σχολείο.

Ακόμη συχνότερες βέβαια είναι οι φορές που αντιδρούν όταν τους ζητάμε να σταματήσουν κάτι που τα ευχαριστεί για να ακολουθήσουν αυτή τη ρουτίνα, την οποία εμείς οι γονείς –αναγκαστικά– έχουμε επιβάλλει. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί;

Ο λόγος είναι πολύ απλός και αρκετά διαφορετικός από εκείνον που τα κάνει να βγάζουν στους γονείς τους τον «χειρότερό» τους εαυτό. Ο λόγος που τα παιδιά αντιδρούν στο δικό μας πρόγραμμα είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν τη χρησιμότητά του.

Κανόνες: Τι σημαίνουν για τους γονείς και τι για τα παιδιά

Αν για εμάς το να καλλιεργήσουμε την καλή συνήθεια του πλυσίματος των δοντιών είναι κάτι ευνόητο και υπαγορεύεται από λόγους υγείας, για τα παιδιά –ακόμη και τα μεγαλύτερα– δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Είναι ένα ακόμη «πρέπει», ένα εμπόδιο, αν θέλετε, στο διασκεδαστικό κομμάτι της ζωής που εκ φύσεως απολαμβάνουν περισσότερο και το οποίο αισθάνονται ότι τους στερούμε.

Κανόνες στα παιδιά
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Δεν είναι παράλογο. Εμείς έχουμε ολόκληρη την εικόνα της χρησιμότητας αυτών των κανόνων. Ξέρουμε γιατί ένα παιδί πρέπει να πηγαίνει σχολείο και σε τι θα του κάνει καλό να τρώει σπιτικό φαγητό και να κοιμάται νωρίς. Αλλά και πώς θα τα βλάψει το αντίθετο.

Εκείνα όμως αδυνατούν να συλλάβουν τη σημασία όλων των παραπάνω, ακόμη κι αν εμείς τους την εξηγήσουμε. Είναι ένα θέμα διαφορετικής οπτικής, την οποία προσφέρει στους μεγαλύτερους η πείρα. Παρ' όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι η δική μας πείρα θα γίνει de facto αποδεκτή από τους μικρότερους, με τη μορφή του οποιουδήποτε «πρέπει».

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να σταματήσουν οι εντάσεις

Το να το έχουμε αυτό στο μυαλό μας κάθε φορά που θέλουμε να επιβάλλουμε έναν νέο κανόνα είναι πολύ σημαντικό. Το παιδί μας βρίσκεται στη διαδικασία για να κατανοήσει τη χρησιμότητα των κανόνων, αλλά εξακολουθεί να μην έχει τη συνολική εικόνα της.

Όσο το γνωρίζουμε αυτό, αναπόφευκτα θα ερχόμαστε πιο κοντά στην οπτική γωνία του παιδιού, αντί να προσπαθούμε συνεχώς να το κάνουμε να δει αυτό τη δική μας, πράγμα που προξενεί δεκάδες καβγάδες, ξεσπάσματα και γκρίνιες.

Φυσικά, εμείς θέλουμε το καλό των παιδιών, αλλά όσο εκείνα δεν καταλαβαίνουν γιατί το καλό τους πρέπει να συμβαδίζει με κάποιες συμπεριφορές εκ μέρους τους, δεν μπορεί να επιτευχθεί... ειρήνη.

Πώς θα καταφέρουμε να δούμε από την οπτικη των παιδιών

Η λύση είναι να στεκόμαστε όχι απέναντι στο παιδί, αλλά δίπλα του, μαζί του απέναντι στη νέα πρόκληση. Η λύση δεν είναι να λέμε πράγματα όπως «επειδή το είπα εγώ», «θα συμμορφωθείς για το καλό σου», «θα το κάνεις θες δεν θες», αλλά να δείχνουμε με τη στάση μας πως κατανοούμε γιατί δυσκολεύεται να ενσωματώσει άλλον έναν κανόνα στη ζωή του.

Η λύση είναι να αντιμετωπίζουμε το καθετί ως μια νέα πρόκληση, στην οποία θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε ως ομάδα, ως σύμμαχοι. Από αυτή τη θέση, εξηγούμε στο παιδί όσα μπορεί να καταλάβει σχετικά με την αξία των συγκεκριμένων κανόνων ανάλογα με την ηλικία του και το διαβεβαιώνουμε ότι εμείς θα είμαστε δίπλα του, για να μπορέσει να προσαρμοστεί και να τους ακολουθήσει. Μην ξεχνάτε ότι μαθαίνουμε μέσω της επανάληψης.

Εύη Σταθάτου είναι πιστοποιημένη parent coach. 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.