ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ
Η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, ήταν ο πρώτος σταθμός σε μια καλοκαιρινή περιήγησή μας στη Βαλτική, μακριά από τον καύσωνα και την ακρίβεια.
Όταν σχεδιάζεις καλοκαιρινές διακοπές, ένα ταξίδι στη Βαλτική στα μέσα Αυγούστου σίγουρα δεν είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό. Παρ’ όλα αυτά, φέτος αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαφορά και με τη σύμφωνη γνώμη (!) των δύο εφήβων της οικογένειας ξεκινήσαμε για ένα 12ήμερο στις 3 Βαλτικές χώρες, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία, με μπόνους μια στάση στη Φινλανδία. Μακριά από τα υπέροχα πλην υπερ-συνωστισμένα, συχνά υπερπανάκριβα και –μετά από σχεδόν μισό αιώνα για μας σε τούτη τη Γη– αρκετά πια χορτασμένα ελληνικά νησιά, μακριά από τα εξαντλητικά συνεχόμενα 40άρια της Αθήνας, πήραμε τα κουβαδάκια μας και την κάναμε για άλλες «παραλίες», μπορεί όχι το ίδιο ελκυστικές, ευτυχώς όμως πολύ πιο δροσερές και με μια παραμυθένια εσάνς.
Οι πρωτεύουσες της Βαλτικής, με ονόματα που ίσως να μην είχα ξανακούσει, ήταν μια πάρα, μα πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μικρές σε έκταση και πληθυσμό, είναι ιδανικές για ολιγοήμερες εξορμήσεις και town hopping, καθώς σε δύο μερούλες έχεις δει σχεδόν όλα τα must και εύκολα προχωράς στην επόμενη. Το μόνο δύσκολο είναι ότι –παρά τις άπειρες εξιστορήσεις του πώς περάσαμε– ακόμα και τώρα πρέπει να καταβάλω προσπάθεια για να ταιριάξω χώρα και πρωτεύουσα (ενίοτε και σημαία, έτσι για το φαν).
Προορισμός: Ρίγα
Ο πρώτος μας προορισμός ήταν η Ρίγα, πρωτεύουσα της Λετονίας, όπου φτάσαμε αεροπορικώς από την Αθήνα.
Ο ποταμός Νταουγκάβα
Όπως κάθε Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που σέβεται τον εαυτό της, η Ρίγα, η πιο μεγάλη και πιο πυκνοκατοικημένη από τις Βαλτικές πρωτεύουσες, διαπερνάται από έναν ποταμό, τον Νταουγκάβα. Σε απόλυτα τουριστική διάθεση εμείς, αποφασίσαμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση της πόλης με μια μίνι κρουαζιέρα. Ο ελάχιστος ύπνος το προηγούμενο βράδυ (λόγω της πτήσης από Αθήνα, που φτάνει ξημερώματα) συνηγόρησε σε αυτή την πρώτη πιο ξεκούραστη περιήγηση.
Καραβάκια με ή χωρίς ξενάγηση βρίσκονται σε αρκετά σημεία κατά μήκος του ποταμού, καθώς και στα κανάλια του. Ήταν κάπως όπως όταν πας στη Θεσσαλονίκη και γελάς με τους τουρίστες που βγαίνουν στον Θερμαϊκό με το πειρατικό, σε λίγο πιο καλαίσθητη εκδοχή, βέβαια, και μ’ εμάς μοναδικούς επιβάτες. Επιλέξαμε ένα χωρίς ηχητική ξενάγηση, καθώς προτιμήσαμε να απολαύσουμε τους ήχους του νερού, των πουλιών και της πόλης σε ασφαλή απόσταση.
Μέσα από το καραβάκι, έχεις την ευκαιρία να δεις μερικά από τα πιο εμβληματικά κτίρια της λετονικής πρωτεύουσας όπως την Όπερα, την Εθνική Βιβλιοθήκη, τα τέσσερα θολωτά κτίρια της κεντρικής αγοράς και τον τηλεοπτικό πύργο, ο οποίος είναι το ψηλότερο κτίριο της Βαλτικής.
Στην παλιά πόλη διακρίνονται τα καμπαναριά του καθεδρικού ναού και του ναού του Αγίου Πέτρου, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη καθώς και η Λετονική Ακαδημία Επιστημών. Δίπλα μας, πολλοί κάτοικοι της περιοχής απολάμβαναν την βαρκάδα τους ή έκαναν κανό και τζετ σκι, σε μια μέρα τόσο ηλιόλουστη, που θα τη ζήλευε κάθε ανοιξιάτικη Κυριακή. Γιατί από άποψη θερμοκρασίας και αίσθησης θα ορκιζόμουν ότι ήταν ελληνικός Απρίλιος στα καλύτερά του! Μίνι καύσωνας, δηλαδή, για τους Λετονούς που είχαν ξεχυθεί στα πάρκα.
Τα πάρκα στη Ρίγα
Μιλώντας για πάρκα, ενώ περιμένεις ίσως να αντικρίσεις μια σχετική μιζέρια στις πρωτεύουσες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, εντυπωσιάζεσαι από το πόσο πράσινο έχουν στα περιποιημένα και πεντακάθαρα πάρκα τους.
Το πάρκο Bastejkalns σε απόσταση αναπνοής από την Παλιά Πόλη είναι μια αστική όαση, ιδανική για περίπατο, χαλάρωση, καφέ αλλά και τρέξιμο για τους πιο αθλητικούς. Στην περιήγηση στα δρομάκια θα συναντήσεις υπέροχα γλυπτά και σιντριβάνια, ενώ στην είσοδό του βρίσκεται το κτίριο της Εθνικής Όπερας, που λειτουργεί από το 1923.
Λίγο πιο κάτω δεσπόζει το Μνημείο της Ελευθερίας, σύμβολο της εθνικής ενότητας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας. Ολοκληρώθηκε το 1935 από τον γλύπτη Karlis Zale και στην κορυφή του βρίσκεται το σύμβολο της ελευθερίας, μια νεαρή γυναίκα που κρατά τρία αστέρια πάνω από το κεφάλι της, τα οποία συμβολίζουν τις τρεις ιστορικές επαρχίες της Λετονίας, το Βίτζεμε, τη Λατγαλία και την Κουρλάνδη.
Η Παλιά Πόλη
Φυσικά, επόμενη στάση στη Ρίγα η Παλιά Πόλη, η οποία ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1997. Η πόλη ήταν χτισμένη ανάμεσα σε επιβλητικά τείχη, με πύλες και πύργους για άμυνα. Η μόνη πύλη που έχει διασωθεί είναι η Σουηδική Πύλη, χτισμένη το 1698, απ’ όπου ξεκινήσαμε την βόλτα μας. Από τους Πύργους, ο μοναδικός που σώζεται είναι ο Πύργος της Πυρίτιδας, που βρίσκεται δίπλα.
Σουλατσάροντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, συναντήσαμε πραγματικά αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα, έναν συνδυασμό μεσαιωνικής, γοτθικής και art nouveau αρχιτεκτονικής στα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης, αλλά και υπέροχα μικρότερα κτίρια με παστέλ προσόψεις, που δημιουργούν μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Αυτό που με εντυπωσίασε –πέρα από τους πεντακάθαρους δρόμους– ήταν η αίσθηση ηρεμίας και η ησυχία που επικρατούσε στην κατά τα άλλα τουριστικότερη περιοχή της Ρίγας, μια ζεν ατμόσφαιρα που ενισχυόταν από τους ήχους των πλανόδιων μουσικών οι οποίοι έπαιζαν βιολί και βιολοντσέλο.
Στην Παλιά Πόλη θαυμάσαμε μεταξύ άλλων τον γοτθικό ναό του Αγίου Πέτρου, χτισμένο τον 13ο αιώνα, από το καμπαναριό του οποίου μπορείτε να απολαύσετε μία πανοραμική θέα της πόλης, καθώς και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιακώβου, τη μεγαλύτερη καθολική εκκλησία της πόλης.
Ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της παλιάς πόλης είναι η οικία των Μαυροκέφαλων, στην κεντρική πλατεία του Δημαρχείου, ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι που χτίστηκε τον 14ο αιώνα, βομβαρδίστηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο, ισοπεδώθηκε από τους Σοβιετικούς το 1948 και ανακατασκευάστηκε το 1999.
Τα τρία αδέρφια είναι τα τρία παλαιότερα κτίρια της Ρίγας, χτισμένα μεσοτοιχία, και θα τα βρείτε να χιλιοφωτογραφίζονται στην οδό Maza Pils iela.
Δικό μου αγαπημένο, το Σπίτι με τις Γάτες (Kaķu nams), ένα κτίριο σε στιλ αρτ νουβό, κατασκευασμένο από τον Φρίντριχ Σέφελ το 1909, το οποίο οφείλει το όνομά του σε δύο μικρές γλυπτές γάτες που βρίσκονται στις άκρες της οροφής.
Όχι δύο τυχαίες χαριτωμένες γατούλες, όμως, αλλά δύο έξαλλα αιλουροειδή με σηκωμένες τις ράχες τους, που έδειχναν επιδεικτικά τον πισινό τους προς την συντεχνία των Μαυροκέφαλων. Σύμφωνα με τον μύθο, ο έμπορος ιδιοκτήτης τοποθέτησε τις γάτες σε αυτή τη θέση ως εκδίκηση επειδή είχε απορριφθεί τότε από την συντεχνία. Όταν αργότερα έγινε δεκτός, έστρεψε τις γάτες στην αντίθετη κατεύθυνση και πλέον κοιτάνε τους τουρίστες απειλητικά από ψηλά, έτοιμες να χυμήξουν.
Προφανώς δεν τα κάναμε όλα σε μία μέρα, οπότε το βραδάκι αποσυρθήκαμε στα δωμάτιά μας για χαλάρωση και ύπνο – επιτέλους χωρίς αιρ κοντίσιον μετά από μήνες, καθώς η δροσιά της Ρίγας ήταν ιδανική για να κάνεις τον πιο γλυκό ύπνο.
Η Κεντρική Αγορά στη Ρίγα
Την επόμενη μέρα ξεκινήσαμε με επίσκεψη στην περίφημη κεντρική αγορά της πόλης. Μία από τις παλαιότερες αγορές της Ευρώπης, αποτελείται από 4 τεράστια θολωτά κτίρια όπου μπορείς να βρεις από ρούχα και είδη για το σπίτι μέχρι φρούτα, κρέατα, ψάρια και λουλούδια.
Αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά-παζάρι της Ευρώπης, ενώ το εντυπωσιακό κτίριο (που λειτουργούσε ως υπόστεγο αερόπλοιων Ζέπελιν) έχει συμπεριληφθεί μαζί με την παλιά πόλη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
Η συνοικία Art Nouveau
Επόμενη στάση στην Λετονική πρωτεύουσα η διάσημη Art Nouveau συνοικία, σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από την παλιά πόλη. Η Ρίγα, με τις μεγάλες λεωφόρους, έχει μια πλούσια κληρονομιά αρτ νουβό αρχιτεκτονικής και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κτιρίων του αρτ νουβό κινήματος.
Δρόμοι όπως η οδός Alberta, με κτίρια διαμάντια το ένα δίπλα στο άλλο, χτισμένα μεταξύ 1904 και 1914, με περίτεχνες προσόψεις και εισόδους πραγματικά έργα τέχνης, σε μαγεύουν με τις ανάγλυφες διακοσμήσεις τους με μορφές ζώων, φυτών, και ανθρωπόμορφων στοιχείων. Στον αριθμό 12 της οδού Alberta λειτουργεί και το μουσείο Αρτ Νουβό, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 2009.
Φαγητό
Η παλιά πόλη, γεμάτη ενέργεια και παλμό, έχει εκτός από υπέροχα κτίρια και πολλά καφέ, μπαράκια και εστιατόρια όπου ικανοποιήσαμε την πείνα και τη δίψα μας. Η Ρίγα άλλωστε ήταν κατά τον 19ο αιώνα η πρωτεύουσα της ζυθοποιίας, οπότε θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μπύρες για όλα τα γούστα. Σε 1,5 χλμ απόσταση μάλιστα από την παλιά πόλη βρίσκεται η συνοικία της μπύρας, μια κοινή προσπάθεια 10 παμπ που προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από μικρές ζυθοποιίες της Λετονίας αλλά και της Βαλτικής.
Πριν πιείτε, όμως, καλό είναι να γεμίσετε και το στομάχι σας. Στη Λετονία θα φάτε οικονομικά, με ιδιαίτερες γεύσεις όπως η σούπα παντζαριού –η απόλυτη καλοκαιρινή γεύση, καθώς σερβίρεται κρύα– το speck, ένα είδος καπνιστού μπέικον, αλλά και αρκετό ψάρι. Απολαύστε εξαιρετικά πιάτα σε Michelin-άτα εστιατόρια, όπως το 3 Pavaru και το Neiburgs (με τιμές ελληνικής «μοντέρνας» ταβέρνας), το Domini Canes, αλλά και πολύ πιο οικονομικά σε αλυσίδες όπως το Lido.
Το επόμενο πρωί, με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Λετονική πρωτεύουσα, γεμάτοι εικόνες, ενέργεια και όρεξη, επιβιβαστήκαμε στα ΚΤΕΛ Bαλτικής για να ανακαλύψουμε τι ομορφιές μας έκρυβε ο επόμενος προορισμός μας: Το Βίλνιους της Λιθουανίας. Αναμείνατε το σχετικό άρθρο!