ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ;
Λόγω κορονοϊού μάθαμε ότι είναι αποτελεσματική και η εργασία από το σπίτι. Χρειάζεται να επιστρέψουμε καθημερινά στα γραφεία μας; Μια έρευνα βοηθά τους υπεύθυνους να δώσουν την απάντηση.
Η εργασιακή μας πραγματικότητα χωρίζεται πλέον στην προ COVID και τη μετά COVID εποχή. Στην πρώτη, η παρουσία μας στον χώρο εργασίας ήταν υποχρεωτική και οτιδήποτε άλλο ήταν αδιανόητο. Όταν ήρθε ο κορονοϊός και τα lockdown, έγινε υποχρεωτική η εργασία από το σπίτι και φάνηκε στην πράξη ότι κάτι τέτοιο ήταν όχι μόνο εφικτό αλλά και εξίσου αποδοτικό (παρά τις συζητήσεις για τα όποια αρνητικά της τηλεργασίας).
Τώρα πλέον, που το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων έχει κληθεί να επιστρέψει στο γραφείο, το θέμα του πόσο συχνά χρειάζεται να έρχονται οι εργαζόμενοι στο γραφείο τίθεται εκ νέου. Μπορούν οι επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν, εάν οι εργαζόμενοι συνεχίσουν εργασία από το σπίτι;
Όπως αναφέρουν ερευνητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, υπάρχουν CEO που θέλουν τους εργαζόμενους να παρουσιάζονται κανονικά στο γραφείο, για την καλλιέργεια περιβάλλοντος συνεργασίας.
Από την άλλη, υπάρχουν εταιρείες που επιτρέπουν την εργασία από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.
Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκονται οι εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν την εργασία τους εξαιτίας της έλλειψης ευελιξίας, αλλά κι εκείνοι που από το ξεκίνημά τους νιώθουν αποκομμένοι από τους συναδέλφους τους.
Ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας
Η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη πάνω στο ζήτημα διαπιστώνει ότι η ιδανική λύση μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός: Τα υβριδικά μοντέλα εργασίας στα οποία οι εργαζόμενοι συνδυάζουν το γραφείο με άλλες τοποθεσίες. Η επιλογή αυτή φαίνεται να επιτρέπει τον σωστό συνδυασμό ευελιξίας και δέσμευσης, γεγονός που οδηγεί σε άνοδο των επιπέδων ευτυχίας, παραγωγικότητας και δημιουργικότητας.
Ο Prithwiraj Choudhury, αναπληρωτής καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Harvard Business School, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περισσότερα από 30 χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εργαζομένων πριν και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου εννέα εβδομάδων, το καλοκαίρι του 2020. Στη συνέχεια, προχώρησαν σε ποιοτικές έρευνες, στις οποίες έλαβαν μέρος τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι διευθυντές τους.
Σε ένα από τα στάδια της μελέτης, οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες με βάση τον τρόπο που μοίραζαν τον χρόνο τους μεταξύ σπιτιού και γραφείου:
- στην ομάδα που εργαζόταν κυρίως από το σπίτι (πήγε στο γραφείο έως και 8 ημέρες),
- στους εργαζόμενους που επέλεξαν υβριδικό μοντέλο (πήγαν στο γραφείο 9-14 ημέρες),
- την ομάδα που εργαζόταν κυρίως στο γραφείο (ξεπέρασαν τις 15 ημέρες φυσικής παρουσίας στον χώρο εργασίας τους).
Οι εργαζόμενοι αξιολόγησαν το αίσθημα ικανοποίησής τους από τα διάφορα μοντέλα εργασίας και οι διευθυντές τούς βαθμολόγησαν σε διάφορες κατηγορίες, όπως συνεργασία, εργασιακές γνώσεις, δημιουργικότητα, παραγωγικότητα, ποιότητα εργασίας.
Καλά νέα για εργαζόμενους και εργοδότες
Οι εργαζόμενοι της δεύτερης ομάδας ανέφεραν:
- μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν εργάζονταν από το σπίτι,
- καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
- χαμηλότερη απομόνωση σε σύγκριση με τις άλλες δύο ομάδες.
Τα νέα είναι καλά και για τους εργοδότες, αφού τα υβριδικά μοντέλα εργασίας δεν επηρέασαν την δουλειά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι παραπάνω εργαζόμενοι παρήγαγαν περισσότερη πρωτότυπη εργασία από τις άλλες δύο ομάδες, με τους διευθυντές να την αξιολογούν ως υψηλότερης ποιότητας.
Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ο τεχνολογικός κολοσσός της Ινδίας, TCS, ανακοίνωσε την εφαρμογή του μοντέλου «25/25», σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό των εργαζομένων που χρειάζεται να βρίσκεται στο γραφείο δεν είναι απαραίτητο να ξεπερνά το 25% και επιπλέον οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο μόνο το 25% του χρόνου τους.