iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΠΙΟ ΥΓΙΕΣ

Χρόνο με τον χρόνο, η διαβίωση στην Αττική (και όχι μόνο) κάνει όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη να βελτιώσουμε την ατμόσφαιρα και το μικροκλίμα στο εσωτερικό του σπιτιού μας.

Μία σκέψη κάνω κάθε φορά που περνώ έξω από τα διυλιστήρια και προσεγγίζω το Χαϊδάρι, επιστρέφοντας από διακοπές στο κλεινόν άστυ: Καλώς ήρθατε στη χαβούζα. Η σκέψη αυτή με ακολουθεί για αρκετή ώρα και νιώθω πως πλέον γίνομαι γραφική επαναλαμβάνοντας πόσο μολυσμένος γίνεται χρόνο με τον χρόνο ο αέρας που αναπνέουμε στην Αττική.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές που ξεκίνησαν στον Βαρνάβα και έφτασαν μέχρι τα Βριλήσσια πρόσθεσαν μερικές ακόμα εκατοντάδες καμένα στρέμματα πρασίνου και πλέον υπολογίζεται πως το 37% των δασών της Αττικής τα τελευταία 8 χρόνια έγινε στάχτη. Αυτό δεν είναι απλά θλιβερό, αλλά και επικίνδυνο για την υγεία και την επιβίωσή μας στην πρωτεύουσα, κάνοντας όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη να λάβουμε ατομικά αντισταθμιστικά μέτρα.

Αναζητάμε, λοιπόν, τρόπους να κάνουμε τους χώρους στους οποίους ζούμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς. Τουλάχιστον μέχρι να πάρουμε τα βουνά.

Τι χρειάζεται ένα υγιές σπίτι;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, η χώρα μας θα είχε ένα πιο σοβαρό, οργανωμένο σύστημα πυροπροστασίας για να προστατεύει τα δάση της. Σε έναν ιδανικό κόσμο, το πρόβλημα της λειψυδρίας θα είχε προβλεφθεί έγκαιρα και θα είχαν αναζητηθεί βιώσιμες λύσεις προτού αδειάσει ο Μόρνος (αυτή τη στιγμή τα αποθέματα επαρκούν μόλις για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες). Και, βέβαια, θα είχε δοθεί θεσμικά μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση πιο οικολογικών λύσεων για διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς μας, ανάμεσα στις οποίες και τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας, ώστε να αποφεύγουμε να ερχόμαστε σε επαφή με βλαβερά χημικά.

Όσο όλα αυτά παραμένουν οράματα ενός ιδανικού κόσμου, ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας το σπίτι μας πιο υγιές.

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο υγιές
iStock

Ένα υγιές σπίτι θέλει όσο το δυνατόν πιο καθαρό αέρα

Δεν είναι λίγες οι περιοχές της Ελλάδας στις οποίες τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης υπερβαίνουν τα επιτρεπτά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που ζουν εκεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ακόμα και καρκίνου. Όσο το κράτος δεν αναλαμβάνει μέτρα εξυγίανσης της ατμόσφαιρας, το να είναι καθαρός ο αέρας που αναπνέουμε στο σπίτι αποτελεί ατομική μας ευθύνη (και δικό μας έξοδο). Τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Να καθαρίσουμε τα φίλτρα των κλιματιστικών, στα οποία πιθανώς να έχουν συσσωρευτεί στάχτες μετά τις φωτιές στην Αττική, κάτι που θα οδηγήσει στον υπο-απόδοση του μηχανήματος.
  2. Να τοποθετήσουμε σε διάφορα σημεία του σπιτιού φυτά που βελτιώνουν τον αέρα, ρυθμίζοντας καλύτερα την υγρασία, αλλά και τη θερμοκρασία. Αυτά, όπως έχει πει σε άρθρο της η Αρχιτέκτονας Τοπίου Ελευθερία Σπαντιδάκη, μπορεί να είναι ένα Σπαθίφυλλο, μία Φτέρη της Βοστώνης, μια μεγάλη Σανσεβιέρα κ.ά.
  3. Να επενδύσουμε σε έναν ιονιστή/καθαριστή αέρα, ο οποίος έχει την ιδιότητα να δημιουργεί αρνητικά ιόντα που προσκολλώνται σε μικροσωματίδια, π.χ. καπνού, με αποτέλεσμα αυτά να αδρανοποιούνται και να προσγειώνονται σε επιφάνειες όπως πατώματα, έπιπλα και τοίχους.

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο υγιές
iStock

Εκμεταλλεύσου σωστά το φυσικό φως

Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες γνωρίζουν πως η σωστή διαχείριση και διάχυση του φυσικού φωτός στο σπίτι είναι βασικός κανόνας εσωτερικής διακόσμησης, ενώ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Αυτός είναι ο λόγος που όλοι πλέον στρέφονται σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές λύσεις φωτισμού, δίνοντας στους χώρους που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας έμφαση στα μεγάλα παράθυρα ή έστω αλλάζοντας τις λάμπες για να προσομοιάζουν στο φυσικό φως. Την ίδια ώρα, για την κρεβατοκάμαρα χρειάζεσαι κουρτίνες συσκότισης, ώστε να μην διαταράσσεται ο κιρκάδιος ρυθμός σου κατά τον ύπνο και τον ξύπνιο σου.

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο υγιές
iStock

Ένα υγιές σπίτι δεν γίνεται να έχει υγρασία

Ο πιο κοινός «ένοχος» για υγρασία στο σπίτι είναι οι διαρροές σε σωλήνες που μπορεί να προκαλέσουν την εξάπλωση του νερού σε τοίχους. Αν η υγρασία δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να δημιουργηθεί μούχλα, ένας τύπος μύκητα που είναι όχι μόνο αντιαισθητικός, αλλά και επιβλαβής ή και τοξικός για την υγεία. Διάφορα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανίσει κανείς αν ζει σε ένα σπίτι με μούχλα, ενώ μπορεί να αποκτήσει και χρόνιες αλλεργίες.

Εφόσον ελεγχθεί το σπίτι για τυχόν διαρροές, τα σημεία με υγρασία πρέπει να επισκευαστούν και στη συνέχεια πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποφυγή επανεμφάνισης της υγρασίας, όπως π.χ.:

  1. Εργασίες υγρομόνωσης σε σημεία που κρίνεται απαραίτητο, π.χ. στην ταράτσα, και βάψιμο σπιτιού με στεγανά χρώματα.
  2. Καλός αερισμός όλων των χώρων και δη των δωματίων όπου συσσωρεύονται υδρατμοί, όπως το μπάνιο και η κουζίνα.
  3. Χρήση αφυγραντήρα, ειδικά αν κατοικούμε σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας, ο οποίος μπορεί να μειώσει και το κόστος θέρμανσης τους χειμερινούς μήνες, αφού η θερμοκρασία στον χώρο που λειτουργεί μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά 3 βαθμούς.

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο υγιές
iStock

Μήπως να δοκιμάσεις ένα φίλτρο νερού;

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες όπου κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, ηπειρωτικά τουλάχιστον, το πόσιμο νερό είναι άριστης ποιότητας, τουλάχιστον όπως υποστηρίζει η ΕΥΔΑΠ. Το πρόβλημα έγκειται πλέον στην ποσότητα, αφού η λειψυδρία αποτελεί ήδη τραγική πραγματικότητα. Όσοι βρεθήκατε φέτος σε νησιά όπως η Σέριφος, η Κρήτη, ακόμα και η Λευκάδα θα το καταλάβατε: Το νερό κοβόταν για αρκετές ώρες της ημέρας, ενώ σε κάποια νησιά των Κυκλάδων το νερό βρύσης είχε ίχνη χώματος.

Στην Αττική δεν έχει ακόμα παρατηρηθεί κάτι τέτοιο, ωστόσο είναι πολλά τα νοικοκυριά που για διάφορους λόγους επιμένουν να προτιμούν την κατανάλωση νερού μέσω φίλτρου. Συνάδελφος που το έψαξε διεξοδικά έχει εξηγήσει πώς θα καταλάβεις αν χρειάζεσαι φίλτρο νερού και με ποιο κριτήριο να το επιλέξεις.

Πώς να κάνεις το σπίτι σου πιο υγιές
iStock

Μείωσε τη χρήση χημικών καθαριστών για πιο υγιές σπίτι

Η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού εκτίναξε την χρήση των ισχυρών απολυμαντικών κατά τον καθαρισμού του σπιτιού μας, προκειμένου να αποστειρώνουμε αποτελεσματικά κάθε γωνιά. Αποδεικνύεται πλέον ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα προληπτικά μέτρα άγγιξαν τα όρια της υπερβολής, με αποτέλεσμα η υγεία πολλών να κινδυνεύει.

Ένα σπίτι που κατά τ’άλλα συντηρείται σε μια όσο το δυνατόν πιο καθαρή κατάσταση, ενδεχομένως να μη χρειάζεται τόσο ισχυρά καθαριστικά, παρά να απολυμαίνεται και με υλικά που έχουμε ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας, π.χ με ξύδι, σόδα, λεμόνι κ.ά. Και μη νομίζεις πως είναι δύσκολο να φτιάξεις στο σπίτι φυσικά, οικολογικά και απολύτως αποτελεσματικά καθαριστικά, ώστε να αποφεύγεις τα χημικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.