Pexels Cottonbro Studio

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΚΟΥΠΑ

Η ηλεκτρική σκούπα εφευρέθηκε για να σου κάνει τη ζωή πιο εύκολη και το σπίτι πιο καθαρό. Τι φταίει όταν δεν αποδίδει η προσπάθεια που κάνεις;

Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν πως είμαι ακραιφνής οπαδός όλων των ηλεκτρικών συσκευών που διευκολύνουν τη ζωή μου, όπως ο ατμοκαθαριστής. Έτσι, θεωρώ ότι στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας ανήκουν και οι σκούπες ρομπότ. Που, ομολογουμένως, χρειάζονται μια ελευθερία χώρου, μια άπλα για να σου δείξουν τι πραγματικά μπορούν να κάνουν. Αν, δηλαδή, έχεις 30 έπιπλα στο σαλόνι, δεν θα μπορέσουν να σε βοηθήσουν ιδιαίτερα. Ένα άλλο δώρο της τεχνολογίας για όσους καθαρίζουμε τα σπίτια μας είναι οι επαναφορτιζόμενες σκούπες χειρός, ενώ εξελίσσονται διαρκώς και οι παραδοσιακές ηλεκτρικές σκούπες –με το καλώδιο και τον μεγάλο κάδο– ώστε ένα πέρασμα να αρκεί για να γίνει αποτελεσματική δουλειά.

Παρ’ όλα αυτά, όσο καλή ηλεκτρική σκούπα κι αν έχεις, αν δεν τη χρησιμοποιείς σωστά δεν θα πάρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τι όμως σημαίνει αυτό το σωστά; Θα σου πω ποιο είναι το λάθος: να βλέπεις πως τα χαλιά και τα υφάσματα δεν είναι πραγματικά καθαρά, όταν τελειώνεις το σκούπισμά τους.

Οι ειδικοί ενημερώνουν πως οι σύντομες κινήσεις μπρος-πίσω, ειδικά σε τυχαίες κατευθύνσεις, χωρίς να υπάρχει σύστημα, είναι μεν πιο εύκολες για τα χέρια, την πλάτη και τη μέση σου, αλλά είναι τσάμπα κόπος. Βλέπεις, δεν θα μαζέψουν βρωμιά, σκόνη, τρίχες κατοικίδιων, ψίχουλα και ό,τι άλλο έχει εισχωρήσει βαθιά στις ίνες. Ας δούμε λοιπόν, πώς ο κόπος σου θα πιάσει τόπο.

Βάλε σκούπα με σύστημα

Κατ’ αρχάς, η συσκευή πρέπει να είναι καθαρή. Δηλαδή, να έχουμε αδειάσει το δοχείο –κάτι που βελτιώνει την αναρρόφηση– και να έχουμε καθαρίσει μετά από την προηγούμενη χρήση τις βούρτσες που έχουν τα εξαρτήματα. Μια στο τόσο, π.χ. μια φορά το μήνα, είναι καλό να καθαρίζουμε το φίλτρο. Πολλές σκούπες αναφέρουν στις οδηγίες χρήσης και συστάσεις για τον καθαρισμό της συσκευής, που διαφέρουν αν μια σκούπα χρειάζεται σακούλα ή όχι.

Pexels Cottonbro Studio

Δεύτερον, δεν χρειάζεται να βιάζεσαι. Σιγά σιγά θα γίνουν όλα σωστά. Τα χαλιά τα ξεκινάμε από την πιο μακρινή άκρη, με ίσιο προς τα εμπρός πέρασμα. Η κίνηση αυτή ανασηκώνει τις ίνες και αποκαλύπτει όσα υπάρχουν εκεί μέσα. Έτσι, με ένα οπίσθιο πέρασμα απαλλασσόμαστε από τον «εχθρό». Στη δεύτερη «γραμμή» επικαλύπτουμε μερικώς την πρώτη κι έτσι έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τρίτον, μόλις ολοκληρώσουμε με τις ευθείες γραμμές (νοητά μιλάμε, μην περιμένεις ριγέ χαλί), πάμε στις κάθετες (φαντάσου το πάτωμα σαν σκακιέρα). Κουράζεσαι και που τα διαβάζεις όλα αυτά; Συνέχισε τότε να κάνεις μισή δουλειά.

Επόμενη «στάση» είναι τα δάπεδα από σκληρό ξύλο. Για να αποφύγουμε το γρατσούνισμα ή την καταστροφή της επιφάνειας, χρησιμοποιούμε ή τη σχετική ρύθμιση που έχει η σκούπα ή το κατάλληλο βουρτσάκι στη βάση, αλλάζοντας αν χρειαστεί εξάρτημα. Οι καλύτερες ηλεκτρικές σκούπες για σκληρό ξύλο έχουν είτε ελαστικούς τροχούς, είτε εξαρτήματα βούρτσας με μαλακές τρίχες.

Μια παραδοσιακή σκούπα χειρός ή μια παρκετέζα ίσως να είναι η καλύτερη επιλογή για την καθημερινή συντήρηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.