ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΕΞΥΠΝΑ (ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΤΤΑ ΒΑΡΗ) ΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ
Ακόμη κι αν έχει ροδάκια και εργονομικό σχεδιασμό, η μεγάλη «ασήκωτη» βαλίτσα που πληγώνει τη μέση μας δείχνει πόσο πλεονέκτες είμαστε, ακόμα και στις διακοπές μας.
Κάθε φορά που φτιάχνω τη βαλίτσα των διακοπών αυτοαναλύομαι –αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο– κάνοντας μια βασική ερώτηση στον εαυτό μου: Γιατί παίρνω όλα αυτά τα πράγματα, αφού η ζωή έχει αποδείξει ότι θα φορέσω τα μισά;
Είναι ένα είδος άγχους αποχωρισμού; Νιώθω ανασφαλής χωρίς τα πράγματά μου; Εμμονή με την εμφάνισή μου και τις «επιταγές της μόδας» δεν έχω. Οπότε, γιατί προσπαθώ να συμπτύξω μέρος της ντουλάπας μου στη βαλίτσα των διακοπών;
Πώς το «φτιάχνω βαλίτσα» γίνεται «αδειάζω βαλίτσα»
Για τη μελέτη και οργάνωση της αποσκευής που θα πάρω στο νησί φέτος, έχω προετοιμαστεί επαρκώς ψυχολογικά. Αυτή τη χρονιά θα σφίξω τα δόντια και θα πάρω μόνο τα μισά, επιλέγοντας τα ελαφρύτερα. Κάνω δηλαδή την πράξη της διαίρεσης και της αφαίρεσης μαζί. Τι θα μείνει; Τα απαραίτητα. Το ίδιο συστήνω σε όλους όσοι έχουμε τη συνήθεια να φορτώνουμε τις διακοπές μας με ύλη.
Ας ξεκινήσουμε από αυτό το τελευταίο: Οι διακοπές είναι ύλη ή συναίσθημα; Και αν είναι και τα δύο, τι υπερισχύει; Αφού απαντήσουμε σε αυτό, ας απλώσουμε στο κρεβάτι όλα εκείνα που –νομίζουμε ότι– χρειαζόμαστε: ρούχα, παπούτσια, καλλυντικά και φάρμακα, βιβλία και πετσέτες (το τελευταίο για όσους από εμάς σιχαινόμαστε τα προσόψια των κάθε τύπου ενοικιαζόμενων δωματίων ή κατοικιών). Και τώρα ας κάνουμε το ξεκαθάρισμα. Τι από αυτά στην πραγματικότητα θα χρειαστούμε; Σας έχω μερικές ιδέες!
Ρούχα και πετσέτες
- Τζιν: Τα αφήνω σπίτι. Όσο κι αν τα αγαπάμε, μας ζεσταίνουν και μας βαραίνουν.
- Μπλούζες: Αφαιρώ ήδη το ένα τρίτο από αυτές που σκεφτόμουν να πάρω. Θα μου πεις: Πόσο ζυγίζει ένα T-shirt; Το ένα λίγο, τα πέντε αρκετά. Έτσι κι αλλιώς, αν στο κατάλυμα δεν υπάρχει πλυντήριο, η λεκάνη με το νερό και το απορρυπαντικό γεμίζει καθημερινά για τα μαγιό, οπότε βάζεις και μια μπλούζα σε ώρα ανάγκης.
- Φορέματα: Για τα κορίτσια κάθε ηλικίας, τα καλοκαιρινά φορέματα με το τιραντάκι είναι η πιο δροσερή και πρακτική λύση. Προτιμώ αυτά παρά τα «deux pieces» φούστα-μπλούζα/παντελόνι/βερμούδα. Ιδανικά είναι τα αποκαλούμενα «τσιτάκια», δηλαδή τα φορέματα με λεπτή ύφανση, που γίνονται ένα κουβαράκια και χωράνε σε κάθε τρύπα της βαλίτσας. Όταν φτάσεις στον προορισμό, τα απλώνεις και ξετσαλακώνονται ή τα φοράς και ελαφρώς τσαλακωμένα. Κι αν μείνεις για καιρό στο νησί, τα πλένεις, τα κρεμάς στα μανταλάκια και μία ώρα μετά τα φοράς.
- Παντελόνια: Ούτε ένα δεν θα μπει φέτος στη βαλίτσα μου. Ο σύντροφός μου δεν μπορεί χωρίς αυτά και θα πάρει δύο, λέει, αλλά θα τον πείσω να πάρει ένα παντελόνι και να συμπληρώσει το υπαρξιακό κενό του με βερμούδες.
- Βερμούδες για αγόρια και κορίτσια: Τα κοντά παντελονάκια είναι δροσερά και φοριούνται από την παραλία μέχρι το βράδυ στο beach-bar. Δύο είναι αρκετές. Είπαμε: υπάρχει και το πλύσιμο.
- Μαγιό και εσώρουχα: Χωράνε παντού. Οπότε εκεί δεν θα κάνω σκόντο.
- Πετσέτες: Μία για το σώμα και δύο για το πρόσωπο. Όσο για πετσέτα θαλάσσης επιλέγουμε αυτές με μικροΐνες που γίνονται μια σταλιά και ζυγίζουν μερικά γραμμάρια.
- Πουλόβερ μήπως κρυώσω; Μα τι πάω να κάνω πάλι; Μια φορά κι έναν καιρό στο νησί μου τα αυγουστιάτικα βράδια κρυώναμε. Έχω να νιώσω την βραδινή αυτή ανατριχίλα χρόνια τώρα, οπότε παίρνω μία ελαφριά μακρυμάνικη μπλούζα πλύνε-βάλε και μία ζεστή εσάρπα για τη νυχτερινή ψύχρα –λέμε τώρα– που την κάνω ρολό και τη σφηνώνω στην άνω αριστερή γωνία της βαλίτσας.
Παπούτσια
- Αθλητικά: Θα τα φορέσω μόνο στην πεζοπορία, όπως οι περισσότεροι φαντάζομαι. Οπότε τα φοράω και στο ταξίδι και δεν τα φορτώνω στη βαλίτσα.
- Σαγιονάρες: Πολύτιμες. Στην πραγματικότητα, άντρας ή γυναίκα, κυρίως με αυτές θα κυκλοφορείς. Δεν πιάνουν χώρο και είναι πανάλαφρες.
- Εσπαντρίγιες-πλατφόρμες και λοιπά «τακουνοφόρα» παπούτσια: Ζυγιστείτε με ή χωρίς αυτές και θα καταλάβετε γιατί μένουν σπίτι. Εκεί θα τις αφήσω λοιπόν, γιατί την τελευταία φορά τις φόρεσα ελάχιστα και πήρα και μια τούμπα.
- Σανδάλια: Ταιριάζουν με όλα μας τα ρούχα και σε όλα τα φύλα. Χωράνε και στις πιο παραγεμισμένες βαλίτσες – πάντα υπάρχει μια χαραμάδα για καλοσυσκευασμένα σανδάλια και είναι αδύνατον να στραμπουλήξεις το πόδι σου φορώντας τα.
Καλλυντικά και είδη φαρμακείου
Φέτος αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω το νεσεσέρ των διακοπών και προκειμένου να γλιτώσω μία ακόμη αποσκευή θα μοιράσω τα καλλυντικά και τα φάρμακα σε μικρά τσαντάκια, τα οποία θα στριμώξω ανάμεσα στα ρούχα μου. Τι στα αλήθεια χρειάζομαι;
- Προϊόντα καθαρισμού για το σώμα και το πρόσωπο: Αντιγράφοντας από τις οδηγίες που έχει κρατήσει η κόρη μου για τη βαλίτσα του κατασκηνωτή, μεταγγίζω τα υγρά προϊόντα σε μικρές συσκευασίες. Στα φαρμακεία αλλά και σε μεγάλη γνωστή αλυσίδα όπου βρίσκεις τα πάντα πωλούνται μικρά μπουκαλάκια, που χωράνε επαρκή ποσότητα προϊόντος για τις διακοπές μας. Οπότε, τέρμα οι μεγάλες συσκευασίες, που πιάνουν χώρο και επιστρέφουν μετά τις διακοπές μισο-γεμάτες.
- Το τσαντάκι με τα «εργαλεία»: Βούρτσα για τα μαλλιά, τσιμπιδάκι για τα φρύδια και ψαλιδάκι για τα νύχια. Ως εδώ!
- Φάρμακα: Κάνω διακοπές σε παραλιακό χωριό κοντά στον πολιτισμό, όπου υπάρχουν και φαρμακεία. Άρα, λέω το μάντρα «είμαι υγιής» τέσσερις φορές και παίρνω μόνο τα απαραίτητα σκευάσματα που λαμβάνω με συνταγή γιατρού καθημερινά. Θα διαχειριστώ την ανασφάλειά μου και δεν θα έχω μαζί μου φαρμακείο διακοπών για παν ενδεχόμενο, σκεφτόμενη θετικά ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί. Αλλά και για την κακή την ώρα έχω ένα μικρό κουτάκι στο σακίδιο πλάτης με χαπάκια κορτιζόνης, αντισταμινικά και παυσίπονα. Άνθρωποι είμαστε.
Και το μυθιστόρημα παραλίας; Θα χωρέσει στη βαλίτσα;
Προσωπικά, το στριμώχνω στο σακίδιο πλάτης για να το έχω μαζί μου και στο πήγαινε-έλα με το πλοίο. Αλλά και για το σακίδιο πλάτης τα ζύγισα τα πράγματα: Μιας και ο Μίλαν Κούντερα πέρασε στην αιωνιότητα και βιβλίο του δεν έχω ανοίξει στη ζωή μου ολόκληρη, θα πάρω μαζί μου τη Βραδύτητα με 164 σελίδες γεμάτες νοήματα και θα αφήσω σπίτι τις 400 και βάλε σελίδες του δημοφιλέστερου Η αβάσταχτη ελαφρότητα της ύπαρξης. Μήπως το παράκανα με το ζύγι;