iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΖΕΣΤΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

Αν περιμένεις καλεσμένους για τα Χριστούγεννα, διάβασε πώς θα διατηρήσεις τα φαγητά ζεστά μέχρι την ώρα του γιορτινού τραπεζιού.

Την 25η Δεκεμβρίου, τα φαγητά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ετοιμάζονται συνήθως από νωρίς το πρωί. Οι δουλειές βέβαια έχουν μοιραστεί από το βράδυ της προηγούμενης και ο καθένας έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Άλλος τη σούπα, άλλος το κρέας, τις σαλάτες, το στρώσιμο του τραπεζιού, το επιδόρπιο.

Νομίζω ότι γενικά το στοίχημα για τους περισσότερους οικοδεσπότες είναι όχι μόνο να προλάβουν να τα έχουν όλα στην εντέλεια πριν έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι, αλλά και πόσο νόστιμα και πετυχημένα θα είναι τα φαγητά.

Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Και έχει τα μυστικά της. Ένα από αυτά είναι το πώς να διατηρήσεις τα φαγητά ζεστά μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι. Μιας και οι περισσότεροι θα υποδεχτούμε στο σπίτι μας κόσμο αυτές τις ημέρες και κανείς μας δεν θέλει να τα αφήσει όλα για τελευταία στιγμή, ας δούμε μερικές από τις πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

γιορτινό τραπέζι
iStock

Πώς να χειριστείς τα κρέατα, τα ψάρια, τις πίτες, τα ζυμαρικά

Αρχικά, σχεδίασε το μενού του τραπεζιού με τρόπο που θα λειτουργεί υπέρ σου. Κάποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν αφού μαγειρευτούν, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, τα ψητά κρέατα (ειδικά η γαλοπούλα), που μπορεί να στεγνώσουν, και τα ψάρια. Αν επιλέξεις αυτά, φρόντισε να τα κάνεις τελευταία στιγμή και να τα βγάλεις από τον φούρνο μόλις έρθουν οι καλεσμένοι σου.

Αν πάλι δεν θέλεις να έχεις το άγχος της τελευταίας στιγμής, υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις. Μπορείς να φτιάξεις μια νόστιμη πίτα από την προηγούμενη μέρα και να τη ζεστάνεις στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία λίγο πριν από το τραπέζι, ή να την ετοιμάσεις από την προηγούμενη και να την ψήσεις την ημέρα του τραπεζιού.

Επίσης, τα φαγητά που γίνονται σε πυρίμαχο σκεύος, όπως ένα ωραίο σουφλέ ή τα απολαυστικά λαζάνια με σπανάκια, μπορούν να ξαναζεσταθούν στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν το φαγητό έχει τυριά ή μπεσαμέλ, κάλυψέ το με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα. Εναλλακτικά (και για να βγεις από το δίλημμα) μπορείς να επιλέξεις το αλουμινόχαρτο με την ενσωματωμένη λαδόκολλα. Οι πατάτες φούρνου, που είναι must των εορταστικών τραπεζιών, είναι επίσης καλό να σκεπαστούν με μια λαδόκολλα καθώς ζεσταίνονται στον φούρνο.

γιορτινό τραπέζι
iStock

Σούπες και φαγητά κατσαρόλας

Σχετικά εύκολα μπορούμε να ζεστάνουμε και τα φαγητά κατσαρόλας, όπως το οσομπούκο ή άλλα μαγειρευτά με σάλτσα. Οι σούπες, επίσης, είναι ένα βολικό φαγητό αν κάνεις τραπέζι, καθώς ξαναζεσταίνονται εύκολα. Ωστόσο, αν η σούπα έχει αβγολέμονο, αυτό πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή, δηλαδή αφού τη ζεστάνουμε για τελευταία φορά.

Αν τώρα την έχουμε έτοιμη με το αβγολέμονο (όχι όμως από το ψυγείο), μπορούμε να τη ζεστάνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε καμία περίπτωση να μην έρθει σε βράση. Στην περίπτωση που η σούπα μας έχει γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος, επίσης πρέπει να τα προσθέσουμε τελευταία στιγμή.

Γενικά tips

Μια γενική συμβουλή είναι να ζεσταίνουμε τα φαγητά στον φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (στους 50 βαθμούς) και φέρνοντάς τα πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου (σε περίπτωση που τα έχουμε βγάλει από το ψυγείο). Ωστόσο, κάποια φαγητά πρέπει να είναι της ημέρας, όπως το κρέας ή τα ψάρια που αναφέραμε προηγουμένως.

Τέλος, αν όσο περιμένεις να ετοιμαστούν τα φαγητά της τελευταίας στιγμής έχεις ήδη αρχίσει να τοποθετείς τις πρώτες πιατέλες στο τραπέζι και προσπαθείς να κρατήσεις τα φαγητά πάνω τους όσο το δυνατόν πιο ζεστά, υπάρχει τρόπος. Φρόντισε να είναι πάντα σκεπασμένα ή ακόμα καλύτερα επίλεξε τα ειδικά σκεύη ρεσώ για φαγητό, τα οποία θα διατηρήσουν το φαγητό ζεστό στο τραπέζι για ένα χρονικό διάστημα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.