ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΤΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ ΣΟΥ
Το καθάρισμα των μαξιλαριών δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως φανταζόμαστε. Χρειάζεται, όμως, κι αυτό τον τρόπο του, ώστε να γίνει σωστά.
Κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι έχουμε τη συνήθεια να πλένουμε τακτικά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας. Μια στο τόσο καθαρίζουμε και το πάπλωμά μας. Τι γίνεται, όμως, με το καθάρισμα των μαξιλαριών;
Με την πάροδο του χρόνου, μαλλιά, νεκρά κύτταρα του δέρματος και ιδρώτας συσσωρεύονται σε κάθε μαξιλάρι, κάτι που πολύ απολαμβάνουν τα γνωστά ακάρεα της σκόνης. Αποτέλεσμα; Πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός τους και μαζί με αυτόν οι πιθανότητές μας για αλλεργία.
Εδώ έρχεται η οργάνωση Consumer Reports, για να μας δείξει πώς να διατηρούμε το μαξιλάρι μας φρέσκο και καθαρό.
3 βήματα για σωστό καθάρισμα μαξιλαριών
– Τα αερίζουμε
Ξεκινάμε με το καθημερινό τίναγμα, προκειμένου να επαναφέρουμε το σχήμα τους και να απομακρύνουμε τη σκόνη. Στη συνέχεια, περίπου μία φορά τον μήνα τα κρεμάμε στην απλώστρα και τα αφήνουμε εκεί για λίγες ώρες, ιδανικά μια μέρα με ήλιο και λίγο αεράκι.
Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, όπως συμβαίνει με μερικά μαξιλάρια από memory foam ή λατέξ, μπορούμε να τα βάλουμε στο στεγνωτήριο, στον κύκλο χωρίς θερμότητα.
– Τα βάζουμε στο πλυντήριο
Πολλά μαξιλάρια μπορούν να μπουν στο πλυντήριο. Όχι όλα, γι' αυτό διαβάζουμε την ετικέτα με τις οδηγίες χρήσης. Αν πλένονται στο πλυντήριο, φροντίζουμε να τα καθαρίζουμε τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο ή κάθε τρίμηνο (σε περίπτωση που ιδρώνουμε πολύ, τρώμε στο κρεβάτι ή έχουμε κατοικίδια που κοιμούνται μαζί μας).
Εάν το μαξιλάρι έχει νωπό λεκέ, καθαρίζουμε πρώτα την λεκιασμένη περιοχή στη μαξιλαροθήκη και το μαξιλάρι με ένα κατάλληλο καθαριστικό, και στη συνέχεια τα βάζουμε στο πλυντήριο.
Εάν το πλυντήριό μας είναι αρκετά μεγάλο, πλένουμε δύο μαξιλάρια τη φορά, ώστε το νερό και το απορρυπαντικό να κυκλοφορούν καλύτερα. Επιλέγουμε έναν ήπιο κύκλο λίγων λεπτών (ή το συντομότερο πρόγραμμα). Η θερμοκρασία εξαρτάται από τον τύπο του μαξιλαριού, γι’ αυτό ρίχνουμε πάλι μια ματιά στην ετικέτα.
– Μετά το καθάρισμα των μαξιλαριών, το στέγνωμα
Είναι σημαντικό να αφήσουμε τα μαξιλάρια μας να στεγνώσουν τελείως, γιατί διαφορετικά κινδυνεύουμε από τη μούχλα. Αν έχουμε στεγνωτήριο, το χρησιμοποιούμε. Αν δεν έχουμε, τότε τα κρεμάμε στην απλώστρα και αφήνουμε τον ήλιο και τον αέρα να κάνουν τη δουλειά τους.
Όταν έρθει η ώρα να τα βάλουμε πίσω στο κρεβάτι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προστατευτικές θήκες (μπορούμε να τις φτιάξουμε από παλιά σεντόνια) και μετά να βάλουμε τις χρωματιστές ή μονόχρωμες μαξιλαροθήκες μας. Πλένουμε και τις θήκες τακτικά, όπως και τα σεντόνια.