ΕΝΑΣ (ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ) ΑΠΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπάρχει ένα εξωφρενικά απλό κόλπο που θα σε βοηθήσει να περιορίσεις τη σπατάλη τροφίμων και φυσικά τα χρήματα που πετάς στα… σκουπίδια.
Μπορεί να μην έχω μεγαλώσει μέσα στη στέρηση, αλλά πραγματικά με ενοχλεί να πετάω φαγητό στα σκουπίδια, καθώς σκέφτομαι τα χρήματα, τον κόπο και τους πόρους που πάνε χαμένα. Γι’ αυτό και μονίμως ψάχνω τρόπους να περιορίσω τη σπατάλη τροφίμων.
Αν και προσπαθώ κάθε βδομάδα να αγοράζω μόνο όσα προϊόντα μπορώ να καταναλώσω μέσα στο διάστημα αυτό, υπάρχουν φορές που –παρά τις καλές μου προθέσεις– όλο και κάποια σακούλα με κομμένα σαλατικά θα ξεχαστεί στο συρτάρι του ψυγείου, με αποτέλεσμα να χαλάσουν και να καταλήξουν στον κάδο των απορριμμάτων.
Ο τρόπος που οργανώνουμε το ψυγείο μας, όμως, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων. Υπάρχει, μάλιστα, ένας εξαιρετικά απλός τρόπος να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.
Το «μαγικό» συρτάρι
Παίρνουμε ένα μεγάλο διάφανο κουτί, φροντίζοντας ωστόσο να χωράει στο κάτω ράφι του ψυγείου. Αν έχουμε ψυγείο με συρτάρια, χρησιμοποιούμε ένα από αυτά. Κολλάμε πάνω στο κουτί/συρτάρι ένα αυτοκόλλητο. Δεν έχει σημασία τι θα είναι το αυτοκόλλητο αυτό, το ζητούμενο είναι να εκπαιδεύσουμε το μάτι μας, ώστε να πέφτει εκεί κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου.
Στο συρτάρι αυτό βάζουμε τρόφιμα που πρέπει να καταναλωθούν άμεσα: Το κομμένο αβοκάντο που όλο ξεχνάμε, τη ρόκα που έχει αρχίσει να κιτρινίζει, το ανοιγμένο γιαούρτι.
Ο περιορισμός της σπατάλης τροφίμων θέλει τρόπο, όχι κόπο. Με το κόλπο αυτό, θα γνωρίζουμε αμέσως τι πρέπει να καταναλώσουμε, δεν θα αγοράζουμε τρόφιμα που ήδη έχουμε και θα απαντάμε ευκολότερα στην ερώτηση: Τι να μαγειρέψω σήμερα; Αν, για παράδειγμα, υπάρχει μισό αβοκάντο, μπορούμε να φτιάξουμε τοστ αβοκάντο για πρωινό. Αν υπάρχει γιαούρτι, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη γκρανόλα. Αν έχουμε ξεχάσει μισό κρεμμύδι και μισή ντομάτα, η ομελέτα είναι μια εύκολη λύση. Αν υπάρχουν λίγα καρότα, μπορούμε να τα κόψουμε λωρίδες και να τα απολαύσουμε ως σνακ.
Το τρικ για λιγότερη σπατάλη τροφίμων
Έχοντας μπροστά στα μάτια μας τα τρόφιμα που κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν στα σκουπίδια, είναι πιθανότερο να τα εκμεταλλευτούμε, φτιάχνοντας ένα γευστικό και θρεπτικό πιάτο.