ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΕΜΑΤΟ «ΕΞΥΠΝΟΥΣ» ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού στο Χαλάνδρι επέλεξαν custom made αποθηκευτικούς χώρους, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους, χωρίς να επιβαρυνθεί η αισθητική του διαμερίσματος.
Ο πρώτος όροφος μιας παλιάς μονοκατοικίας στο Χαλάνδρι ανακαινίστηκε, με σκοπό να στεγάσει μια οικογένεια τριών ατόμων. Στόχος των ιδιοκτητών ήταν να εκσυγχρονιστεί ο «παλιός» χαρακτήρας του σπιτιού και να δημιουργηθούν «έξυπνοι» αποθηκευτικοί χώροι που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς να επιβαρυνθεί η αισθητική του διαμερίσματος.
Την ανακαίνιση ανέλαβε η αρχιτεκτόνισσα εσωτερικών χώρων, Πηνελόπη Ζούρα, επικεφαλής του Met Studio Architects. Τα ξεχωριστά δωμάτια που υπήρχαν στην παλιά κατοικία (π.χ. σαλόνι-τραπεζαρία) έπρεπε να εκσυγχρονιστούν, προκειμένου τα 100 τ.μ. που είχε στη διάθεσή της, να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας χωρίς να υπάρχει αίσθηση στενότητας χώρου.
Παράλληλα, δόθηκε σημασία στον φυσικό φωτισμό και ενισχύθηκε η αίσθηση «φρεσκάδας» και «ζεστασιάς» που ήθελαν οι ιδιοκτήτες να αποπνέει η νέα τους κατοικία. Κεντρικό ρόλο στην ανακαίνιση είχε η επιλογή custom made επίπλων και «έξυπνων» αποθηκευτικών χώρων ώστε να υπάρχει ενιαία αισθητική.
Ουσιαστικά, δημιουργήθηκαν 4 κατηγορίες customized επίπλων/κατασκευών για να εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες των ιδιοκτητών και να οργανώνουν τις ανάγκες τους σε αποθήκευση. Αυτές είναι το ενιαίο έπιπλο εισόδου που αποτελεί και κάθισμα για την τραπεζαρία με αποθηκευτικό χώρο από κάτω, η μεγάλη βιβλιοθήκη του καθιστικού που ενσωματώνει και ένα γραφείο ελαφριάς εργασίας, μια βαθιά ντουλάπα στο WC που περιλαμβάνει τα πλυντήρια, τα είδη καθαρισμού καθώς και τη λινοθήκη του σπιτιού και τέλος η δημιουργία ενός dressing room –αντί ντουλάπας– στο master υπνοδωμάτιο με πολύ αυξημένες δυνατότητες αποθήκευσης ρούχων.
– Τι είναι οι «έξυπνοι» αποθηκευτικοί χώροι και πώς μπορείς να τους δημιουργήσεις;
«Έξυπνος» μπορεί να είναι οποιοσδήποτε αποθηκευτικός χώρος –είτε πρόκειται για ολόκληρο δωμάτιο, είτε για ανεξάρτητα ντουλάπια–, που δεν επιβαρύνει την επιφάνεια προς χρήση του σπιτιού, είναι καλαίσθητο και προσδίδει στην αισθητική του σπιτιού, ίσως μάλιστα να αποτελεί και σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού, χωρίς να είναι απαραίτητα κάτι κρυφό. Για να έχει τον χαρακτηρισμό «έξυπνο» , θα πρέπει επίσης να είναι κάτι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τον χρήστη στην καθημερινότητά του, διατηρώντας τακτοποιημένα και οργανωμένα κάποια αντικείμενα (π.χ. είδη καθαρισμού).
Η δημιουργία των «έξυπνων» αποθηκευτικών χώρων εξαρτάται από τη διάταξη του κάθε σπιτιού και τις δυνατότητες που μπορεί να σου δώσει, ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Συνήθως, κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε κάθε «χαμένη» επιφάνεια, όπως κάναμε για παράδειγμα σε αυτό το σπίτι με τον χώρο κάτω απ' το καθιστικό της τραπεζαρίας.
– Ποιους αποθηκευτικούς χώρους προτείνετε συνήθως στους πελάτες που δεν τους έχουν σκεφτεί οι ίδιοι;
Πάντα προσπαθώ να βρω κάποιον ξεχωριστό χώρο για το πλυντήριο ρούχων και τα είδη καθαρισμού (σκούπες, απορρυπαντικά κλπ.) και αποφεύγω να τα βάλω στο μπάνιο, όπως συνηθίζεται. Έτσι, καταφέρνω να απελευθερωθεί το μπάνιο και να είναι λίγο πιο τακτοποιημένο και άνετο στη χρήση, χωρίς να δημιουργείται «πολυκοσμία» στην περίπτωση ταυτόχρονων λειτουργιών.
– Αξίζει να επενδύσει κανείς σε custom made έπιπλα και γιατί;
Τα custom made έπιπλα δεν είναι απαραίτητα ακριβές κατασκευές. Μπορούν σίγουρα να αποτελέσουν και πολύ εξειδικευμένη κατασκευή με πολυτέλεια και αυξημένο κόστος, αλλά όχι απαραίτητα. Με την κατάλληλη επιλογή υλικών και τον σωστό σχεδιασμό από τον αρχιτέκτονα, μπορεί να αποτελέσουν μια πολύ συμφέρουσα επιλογή.
Το κόστος δε θα είναι ενδεχομένως μικρότερο από αυτό ενός έτοιμου επίπλου, όμως θα έχεις καταφέρει να φτιάξεις ακριβώς αυτό που θα χρειάζεσαι και θα ταιριάζει στο σπίτι σου. Επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο να δημιουργήσεις μια ενότητα από αισθητικής άποψης και να μην έχεις ετερόκλητα κομμάτια που θα είναι δύσκολο να συνδυάσεις.
– Υπάρχουν τρόποι να μην ανέβει πολύ το κόστος;
Υπάρχουν επιλογές, ναι, και συνήθως αφορούν την επιλογή των υλικών. Για παράδειγμα, άλλο το κόστος της μελαμίνης, της λάκας, του καπλαμά και της μασίφ ξυλείας. Υπάρχει μεγάλη γκάμα υλικών στην αγορά που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς με μεγάλη ποικιλία σε εμφάνιση και ποιότητα.
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο σχεδιασμός του επίπλου, να μην είναι πολύπλοκη η κατασκευή και να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα υλικά για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες (πχ. ξύλο ή μέταλλο, γυαλί, πλέξιγκλας κλπ.)
Στη συγκεκριμένη κατοικία χρησιμοποιήσαμε κυρίως μελαμίνες υψηλής ποιότητας, αλλά οικονομικές, για να κρατήσουμε το κόστος χαμηλό (π.χ. στη βιβλιοθήκη και στο dressing room) και στο έπιπλο της εισόδου-κάθισμα τραπεζαρίας που θέλαμε να φαίνεται πιο καλό έπιπλο και να είναι πιο ευχάριστο στην αφή, χρησιμοποιήσαμε καπλαμά και λάκα.
Ειδικά στη βιβλιοθήκη του καθιστικού, πολύ βασικό ρόλο έπαιξε ο σχεδιασμός, γιατί ενώ έχει κατασκευαστεί από μελαμίνη, έχουμε καταφέρει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο και να μην φαίνεται «φτηνό».
– Παρόλο που έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά υλικά στην κατασκευή των επίπλων σε αυτή την κατοικία, υπάρχει ένα ενιαίο αισθητικά αποτέλεσμα. Πώς το έχετε πετύχει αυτό;
Αυτή είναι και η επιτυχία στον σχεδιασμό μιας κατοικίας, που επιδιώκουμε πάντα. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνολική μελέτη της κάθε κατοικίας από αρχικό στάδιο της κατασκευής ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να επέμβουμε όπου χρειάζεται και να έχουμε την πλήρη επιμέλεια του τελικού αποτελέσματος.
Έχει σημασία ο αρχιτέκτονας να συνεργάζεται με τον πελάτη, τόσο στο κομμάτι της χωροδιάταξης και της λειτουργικότητας όσο και στο πώς θα φαίνονται τα έπιπλα/κατασκευές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να τον εκφράζει και να νιώθει ότι είναι το σπίτι του.
Και για τη συγκεκριμένη κατοικία, γνωρίζοντας τους ιδιοκτήτες, θα πω πως πετύχαμε το σπίτι τους να είναι η εικόνα της οικογένειάς τους εκφρασμένη σε χώρο!