iStock

ΕΝΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ

Ένα ταξίδι στα Νησιά Φερόε, τον  «παράδεισο του Βορρά», θα σου προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που θα σε ακολουθούν για πάντα.

Στον βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, κάπου ανάμεσα στη Σκωτία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, βρίσκονται τα Νησιά Φερόε (Faroe Ιslands), 18 πανέμορφα, καταπράσινα –τα λες και ξεχασμένα– νησάκια, ένα από τα οποία είναι μάλιστα ακατοίκητο. Παρότι θεωρητικά ανήκουν στο Βασίλειο της Δανίας, σήμερα τα Νησιά Φερόε αποτελούν πια αυτόνομο κράτος, με πρωτεύουσα την πόλη Τόρσχαβν (Tórshavn).

Νομίζω πως σε αυτό το μέρος δεν μπορείς να χαρακτηριστείς εύκολα τουρίστας, παρά μόνο πραγματικός ταξιδιώτης, έτοιμος να εξερευνήσεις κάθε γωνιά αυτού του παραδεισένιου, εναλλακτικού προορισμού. Με λίγα λόγια, να ζήσεις το όνειρό σου! Γιατί;

Γιατί τα Νησιά Φερόε συνιστούν έναν κόσμο μακριά από τα συνηθισμένα, έναν συνδυασμό ηρεμίας και «άγριας» παρθένας ομορφιάς, που δεν απλώνεται απλώς μπροστά σου, αλλά κυρίως ενσωματώνεται στην ψυχή σου.

Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που εναλλάσσονται ανάμεσα σε καταπράσινα λιβάδια και ψηλούς, επιβλητικούς βράχους, ανεξερεύνητα βουνά, καλοδιατηρημένα πολύχρωμα ξύλινα σπιτάκια χτισμένα σε απόκρημνες πλαγιές, γραφικά, παραδοσιακά ψαροχώρια, πελώριες λιμνοθάλασσες που καθρεφτίζουν τον ουρανό, καταρράκτες που πέφτουν σαν διαμάντια. Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα φαίνεται να συνθέτουν έναν ζωντανό πίνακα ζωγραφικής που αιχμαλωτίζει τη φαντασία.

Faroe Islands
Pexels Matteo Cojana

Παρόλο που την Ελλάδα χαρακτηρίζουν ως χώρα της απόλυτης φιλοξενίας, οι ντόπιοι των συγκεκριμένων νησιών σίγουρα δεν πάνε πίσω, αφού δεν ανοίγουν μόνο τις πόρτες τους, αλλά κυρίως τις καρδιές τους στον περιπλανώμενο επισκέπτη.

Περήφανοι πάντα για τη γλώσσα (με ρίζες από την εποχή των Βίκινγκς), τα έθιμα και τις τέχνες τους, με λίγα λόγια για την πλούσια παραδοσιακή σκανδιναβική κουλτούρα τους, είναι πάντα πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σου τις ιστορίες τους, με μια ζεστασιά που αν μη τι άλλο σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σπίτι σου!

Νησιά Φερόε ή αλλιώς τα «Νησιά των Προβάτων»

Μην ξαφνιαστείς αν ακούσεις ή διαβάσεις να τα ονοματίζουν και ως «Νησιά των Προβάτων». Οι ερμηνείες είναι πολλές και οι περισσότερες αληθινές. Αρχικά, η λέξη «φερόε» φαίνεται να προέρχεται από την αρχαία νορβηγική λέξη που σημαίνει «πρόβατο».

Εκτός αυτού, υπάρχει και μια φήμη ότι κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. ένας μοναχός από την Ιρλανδία φτάνοντας στα Φερόε χαρακτήρισε την περιοχή ως έναν «παράδεισο» προβάτων αλλά και πτηνών.

Νησιά Φερόε
Pexels Quentin Krattiger

Τελευταίο και σημαντικότερο είναι το γεγονός πως σήμερα στις Νήσους ζουν περισσότερα πρόβατα παρά άνθρωποι! Για την ακρίβεια, περίπου 70.000 πρόβατα, που βόσκουν περήφανα στις πανύψηλες πλαγιές και τα αγροκτήματα του τόπου, έναντι σχεδόν 53.000 κατοίκων.

Η γαστρονομία στα Νησιά Φερόε

Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά ένα από τα πιο απολαυστικά κομμάτια κάθε ταξιδιού είναι η ανακάλυψη της γαστρονομίας κάθε τόπου. Στην προκειμένη περίπτωση, η παραδοσιακή φεροέζικη κουζίνα βασίζεται κατά κύριο λόγο στα ζωικά προϊόντα, και ιδίως στα φρέσκα ψάρια και τα εξαιρετικά θαλασσινά που αλιεύονται από τους ντόπιους ψαράδες. Σημαντικό κομμάτι της διατροφής τους καλύπτουν ακόμη τα φρέσκα λαχανικά, οι πατάτες και το βιολογικό αρνί.

Στα Νησιά Φερόε δεν θα βρεις πάρα πολλά τοπικά εστιατόρια. Θα βρεις λίγα αλλά πολύ καλά, «πρόθυμα» να σου σερβίρουν παραδοσιακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, αλλά και πλούσιες γεύσεις που, πίστεψέ μας, ικανοποιούν κάθε γαστρονομική επιθυμία…

Νησιά Φερόε
iStock

Για μια αυθεντική παραδοσιακή γευστική εμπειρία, σου προτείνουμε το Ræst, ενώ το καλύτερο πρόβατο θα το φας στο Aarstova. Αν πάλι έχεις όρεξη για απολαυστικά burger, πολλά από αυτά μάλιστα με θαλασσινά, το Fiskastykkið αποτελεί ιδανική επιλογή!

Τέλος, αν η τσέπη σου το επιτρέπει, μη χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το δημοφιλές εστιατόριο KOKS, με δύο αστέρια Μισελέν. Ακριβό αλλά αξίζει.

Μέρη που επιβάλλεται να επισκεφτείς

Κακά τα ψέματα, αυτός ο τόπος είναι πραγματικά ένα ταξιδιωτικό διαμάντι. Ένα φοβερά ρομαντικό μέρος, σαν «από ταινία», όπου δεν θα χορταίνεις να θαυμάζεις, να φωτογραφίζεις, να ρεμβάζεις ή να περπατάς σε τοπία που κόβουν την ανάσα! Χωρίς υπερβολή, όλα τα Νησιά Φερόε έχουν και κάτι για να ανακαλύψεις. Ας δούμε μαζί τα πιο δημοφιλή –και δικαίως!– από αυτά.

Νησιά Φερόε
iStock

Το νησί Mykines μοιάζει ελληνικό, κι αυτό μάλλον σημαίνει πως δεν θα μπορούνε να μην αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό των Νήσων Φερόε. Εκτός από τα επιβλητικά τοπία που θα αντικρίσεις εδώ, το νησί συνιστά το καλύτερο μέρος για να παρατηρήσεις τα διάσημα, πανέμορφα πουλιά puffin με το πορτοκαλί ράμφος, πολύ περισσότερα από τους ελάχιστους κατοίκους του τόπου. Στις Μυκήνες των Φερόε μπορείς να πας (καιρού επιτρέποντος πάντα) με καΐκι ή με ελικόπτερο, με μικρό αντίτιμο.

Η μικρή πρωτεύουσα των Νήσων, η πόλη Tórshavn λέγεται πως πήρε το όνομα της από τον θεό του κεραυνού και της αστραπής, Thor. Βρίσκεται στο νησί Streymoy και φιλοξενεί περίπου 13.000 κατοίκους, αρκετές όμορφες καφετέριες και σύγχρονα εστιατόρια που αξίζει να επισκεφτείς.

Νησιά Φερόε
iStock

Το Tjørnuvík είναι ένα απομονωμένο αλλά συγχρόνως ονειρικό και γαλήνιο θα έλεγε κανείς χωριό, στο νησί Streymoy, αρκετά μακριά από τις άλλες περιοχές. Αυτός ο οικισμός των 71 σχεδόν κατοίκων αποτελεί ίσως τον πιο δημοφιλή προορισμό για επίδοξους σέρφερ στον βόρειο Ατλαντικό.

Μην παραλείψεις να κάνεις μια επίσκεψη σε μερικά από τα πιο επικά αξιοθέατα της χώρας, όπως είναι η διάσημη λίμνη Sørvágsvatn στο νησί Vágar, ο ξακουστός καταρράκτης Múlafossur στο χωριό Gásadalur, τα νερά του οποίου ρέουν προς τον Ατλαντικό, το βουνό Klakkur με την πανέμορφη θέα, αλλά και το «πολύχρωμο» χωριό Gjógv, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του το φαράγγι-φιόρδ.

Faroe Islands
iStock

Τι να προσέξεις

Δύο είναι τα πράγματα στα οποία πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα Νησιά Φερόε.

  • Το πρώτο είναι ο καιρός, ο οποίος αλλάζει συνεχώς και πραγματικά δεν είναι να τον εμπιστεύεσαι. Η ροή των ρευμάτων είναι ορμητική και απρόβλεπτη, καθιστώντας αδύνατο να γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Γι’ αυτό και η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθείς αυτόν τον τόπο θεωρείται το καλοκαίρι, τότε που ο «διπολικός καιρός» αποφασίζει να είναι λίγο πιο σταθερός και με λιγότερες κακοκαιρίες.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στην οδήγηση. Αν και οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, οι ισχυροί άνεμοι  και γενικότερα  οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί να δυσκολέψουν αρκετά τη διαδρομή σου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγε κανείς ότι τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος θα μπορούσε κανείς να τα επισκεφτεί με λεωφορείο, λιγότερα με αυτοκίνητο, ενώ άλλα με ελικόπτερο ή πιο σπάνια με καΐκι. Ωστόσο, ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα στα νησιά Φερόε είναι ότι κάθε διαδρομή που θέλεις να διανύσεις απαιτεί την καταβολή ενός συγκεκριμένου αντιτίμου.

Φτάνουμε προς το τέλος του ταξιδιού, σε αυτή στιγμή που συνειδητοποιείς ότι η παραμονή σου στα Νησιά Φερόε σίγουρα δεν ήταν ένα απλό ταξίδι, αλλά μια μοναδική εμπειρία που θα σε ακολουθεί για πάντα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το ταξίδι σου, μπορείς φυσικά να επισκεφτείς το επίσημο site των Νησιών Φερόε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.