Φωτογραφία: Filip Dujardin

ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 22 Τ.Μ. ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Μπορεί ένα διαμέρισμα 22 τ.μ. να διεκδικήσει το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής; Το ελληνικό γραφείο Point Supreme Architects, που σχεδίασε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα στο Παγκράτι και μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης του σπουδαίου βραβείου Mies Van Der Rohe 2024, μιλάει στο OW και εξηγεί πώς.

Θα μπορούσαν να συμβιώσουν τρία άτομα σε ένα τόσο μικρό δώμα; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε αρνητικά, δείτε πώς δύο αρχιτέκτονες, ο Κωνσταντίνος Πανταζής και η Μαριάννα Ρέντζου, έκαναν το ακατόρθωτο: Δημιούργησαν ένα λειτουργικό διαμέρισμα στο Παγκράτι, το Ignatiou apartment, αξιοποιώντας τα ελάχιστα τετραγωνικά που είχαν στη διάθεσή τους.

«Η βασική πρόκληση ήταν να μπορέσει αυτό το μικρό δωμάτιο να μεταμορφωθεί σε πλήρη κατοικία ικανή να φιλοξενήσει άτομα», λένε οι αρχιτέκτονες. Πώς το έκαναν; Πηγαίνοντας, στην ουσία, κόντρα στο σύγχρονη τάση του minimal και επενδύοντας σε αυτό που ονομάζουν «λειτουργική πυκνότητα».

«Αντί για έναν άδειο, μίνιμαλ χώρο, όπως προστάζουν συχνά οι σύγχρονες μόδες, εμείς φροντίσαμε να συνυπάρχουν στον χώρο διαφορετικές περιοχές, έπιπλα, κατασκευές και υλικά που μεγαλώνουν την αίσθηση του μεγέθους του, εξιτάρουν το μάτι, κεντρίζουν την περιέργεια, αυξάνουν το ενδιαφέρον, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν πολύ αποθηκευτικό χώρο και λειτουργικότητα», τονίζουν οι ιδρυτές του αρχιτεκτονικού γραφείου Point Supreme.

διαμέρισμα στο Παγκράτι
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Αναζητώντας την έμπνευσή τους, έφτασαν στο Αιγαίο και στα χαρακτηριστικά, συχνά μονόχωρα κυκλαδίτικα σπίτια. «Πολλές από τις τακτικές που εφαρμόσαμε κι εδώ είναι μαθήματα που έχουμε πάρει από την παραδοσιακή, ανώνυμη ελληνική αρχιτεκτονική. Στα νησιά για παράδειγμα, πολλές φορές τα σπίτια είναι μικροσκοπικά, αλλά απολύτως λειτουργικά και ευχάριστα. Μας δείχνουν ότι συχνά το μικρό σπίτι είναι καλύτερο από πολλά μεγάλα διαμερίσματα».

διαμέρισμα
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Ένα μεγάλο ατού που έχει το συγκεκριμένο μικροσκοπικό διαμέρισμα είναι η βεράντα που διαθέτει, η οποία –καθόλου περίεργο για δώμα– το ξεπερνάει κιόλας σε εμβαδό, καθώς αγγίζει τα 27 τετραγωνικά. «Βασική μας απόφαση ήταν να μετατρέψουμε αυτή τη βεράντα σε έναν χώρο που θυμίζει εσωτερικό, ενώ το εσωτερικό θυμίζει τοπίο. Οπότε, όταν βρίσκεσαι στο διαμέρισμα, δεν αναγνωρίζεις πού τελειώνει ο εσωτερικός χώρος. Κι αυτό δημιουργεί μια τρομερή ψευδαίσθηση ενός μέρους που δεν τελειώνει ποτέ», σημειώνουν ο Κωνσταντίνος Πανταζής και οι Μαριάννα Ρέντζου.

διαμέρισμα
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Ιδιοκτήτες είναι ένα ζευγάρι Γάλλων και ένα φίλος τους Ιταλός, οι οποίοι ήθελαν να αποκτήσουν από κοινού ένα μικρό σπίτι στην Αθήνα για να έρχονται κατά διαστήματα, ξεχωριστά, καθώς δεν πίστευαν πως θα χωρούσαν όλοι μαζί.

κάτοψη
Η κάτοψη του διαμερίσματος.
Η κάτοψη του διαμερίσματος.

«Εμείς τους είπαμε ότι θα φροντίσουμε να καταφέρουμε να μένουν όλοι μαζί, γιατί θέλαμε το διαμέρισμα να αποτελεί σημείο συνάντησης αυτών των πολύ αγαπημένων φίλων», λένε οι αρχιτέκτονες.

μπάνιο
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Πώς αντέδρασαν βλέποντας το διαμέρισμα τελειωμένο; «Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν ακόμα να το πιστέψουν. Επειδή το κατασκευάσαμε εν μέσω της πανδημίας, δεν το επισκέφτηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Γνώριζαν καλά τα σχέδια, τις εικόνες και τις ιδέες μας, αλλά το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε φαντασία. Είναι πολύ εντυπωσιακό, και για εμάς τους ίδιους».

διαμέρισμα
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Το Ignatiou apartment κατάφερε να είναι μία από τις συμμετοχές από 38 ευρωπαϊκές χώρες που θα διεκδικήσουν το βραβείο Mies van der Rohe 2024. Το περίμεναν; «Όχι, σε καμία περίπτωση. Ίσως είναι το μικρότερο υποψήφιο έργο στα χρονικά! Επικοινώνησε η ίδια η επιτροπή του βραβείου και μας ζήτησε να θέσουμε την υποψηφιότητα», απαντούν.

διαμέρισμα στο Παγκράτι
Φωτογραφία: Filip Dujardin

Και εξηγούν πως πιστεύουν ότι ακριβώς το ότι το διαμέρισμα είναι μικρό συνέβαλε στο να προκριθεί ως συμμετοχή: «Ενδιαφέρει πολύ την κριτική επιτροπή αυτό το έργο, γιατί δείχνει πώς μπορούμε να ζούμε ευχάριστα σε μικρότερα σπίτια. Πράγμα που είναι βέβαια πολύ οικολογικό και επίκαιρο. Νομίζω αυτό τους αφορά πολύ περισσότερο και από τον σχεδιασμό του».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.