ΕΦΗΒΙΚΑ ΞΕΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ 7; ΜΑΘΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ
Ο λόγος που ένα παιδί μπορεί ξαφνικά να εμφανίσει γκρίνια, νεύρα και αντιδραστικότητα στα 7 ή 8 χρόνια ονομάζεται «αδρεναρχή» και θα δώσει απαντήσεις σε πολλούς γονείς.
Οι περισσότεροι γονείς είμαστε (στη θεωρία έστω) προετοιμασμένοι για το τι θα συμβεί όταν το παιδί μας μπει στην εφηβεία. Υπολογίζουμε ότι κάπου προς τα τέλη του Δημοτικού, το άλλοτε γλυκό, χαρούμενο και συνεργάσιμο παιδάκι μας, θα αρχίσει να έχει νεύρα, να μιλά απότομα, να ξεσπά συχνά χωρίς προφανή λόγο. Και ξέρουμε ότι ο λόγος υπάρχει και βρίσκεται βαθιά μέσα του: λέγεται ορμόνες.
Τι γίνεται, όμως, όταν αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη ηλικία; Ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού; Πώς εξηγείται ότι το παιδί ξαφνικά επιστρέφει από το σχολείο αγριεμένο, πετά την τσάντα του με δύναμη στο πάτωμα, αρχίζει να λέει κουβέντες όπως «είμαι χαζός!» ή «είμαι άχρηστος!», ενώ ποτέ κανείς στην οικογένεια δεν έχει υπονοήσει κάτι τέτοιο; Τι συμβαίνει στο παιδί;
Η πρώτη σκέψη που πιθανότατα θα κάνεις αν παρατηρήσεις μια τέτοια αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σου είναι ότι κάτι συμβαίνει στο σχολείο. Μήπως άλλα παιδιά το ενοχλούν; Μήπως δέχεται bullying; Μήπως απλά καθρεφτίζει συμπεριφορές που παρατηρεί σε μεγαλύτερα παιδιά; Και φυσικά θα το ψάξεις, μιλώντας και με το ίδιο, και με τους δασκάλους τους, καθώς και με άλλους γονείς. Αν, όμως, τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει, τότε καλώς όρισες στην «αδρεναρχή»!
Τι είναι η αδρεναρχή
Η αδρεναρχή είναι μία σωματική μετάβαση που συμβαίνει σε όλα τα παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για την πρώτη ορμονική αλλαγή, η οποία «στρώνει τον δρόμο» για την εφηβεία που θα ακολουθήσει μερικά χρόνια αργότερα. Σε αντίθεση με την εφηβεία, ωστόσο, τα σημάδια της είναι σχεδόν αόρατα. Μπορούν, όμως, να κάνουν την εμφάνισή τους ως αλλαγές στη διάθεση του παιδιού που μεταφράζονται ως μια γενικότερη γκρίνια και αντιδραστικότητα, γύρω στα 7-8 χρόνια.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η αδρεναρχή συμβαίνει όταν αυξάνονται τα ανδρογόνα στο σώμα του παιδιού. Τα ανδρογόνα, τα οποία παράγονται στα επινεφρίδια, είναι νευροστεροειδή που φαίνεται να έχουν επίδραση σε ορισμένες από τις οδούς που εμπλέκονται στη συναισθηματική επεξεργασία. Αν, πέρα από τις αλλαγές στη διάθεση, το παιδί εμφανίσει και εξωτερικές αλλαγές, όπως τρίχες στο εφηβαίο ή τις μασχάλες πριν τα 8 έτη (στα κορίτσια) και πριν τα 9 (στα αγόρια) τότε πρόκειται για πρώιμη αδρεναρχή, οπότε θα πρέπει να μιλήσετε γι’ αυτό με τον παιδίατρό σας.
Γεγονός είναι ότι και οι ίδιοι οι επιστήμονες τώρα αρχίζουν να εμβαθύνουν περισσότερο σε αυτή την ορμονική διαδικασία. Όπως λέει ο ερευνητής George Patton μιλώντας στο περιοδικό Parents, το οποίο δημοσίευσε μελέτη της ομάδας του: «Τελευταία μας ενδιαφέρει η αδρεναρχή ως μια σημαντική φάση ανάπτυξης κατά την οποία τα παιδιά θέτουν κάποια από τα συναισθηματικά και μεταβολικά θεμέλια της εφηβείας. Είναι κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων που το παιδί πραγματικά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό με τον οποίο θα πορευτεί στην έφηβη και ενήλικη ζωή του».
Με λίγα λόγια αυτό που αντικρύζεις όταν το μικρό παιδί σου μοιάζει να ξεσπά ανεξήγητα είναι το μεγάλωμά του και η ανάπτυξη μιας βαθύτερης αίσθησης του εαυτού του.
Να ανησυχώ αν το παιδί έχει εφηβικά ξεσπάσματα από τα 7;
Σύμφωνα με την παιδοενδοκρινολόγο κ. Σοφία Σακκά, «Αν και τα σημεία και συμπτώματα της αδρεναρχής προκαλούν ανησυχία και κάνουν τα παιδιά να ντρέπονται όταν είναι σε μικρή ηλικία, δεν είναι μια ανησυχητική κατάσταση και το παιδί τις περισσότερες φορές θα προχωρήσει στην εφηβεία σε φυσιολογική ηλικία». Επιπλέον, γράφει η ίδια, «Εφ’ όσον το κορίτσι δεν εμφανίζει στήθος ή το αγόρι δεν έχει αύξηση του μεγέθους των όρχεων σε αυτή την ηλικία, δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία».
Πάρε βαθιά ανάσα, λοιπόν, σκέψου ότι δεν είσαι μόνος/-η σε αυτό και κάνε υπομονή γιατί σύντομα θα τελειώσει. Αυτοί οι τρόποι να μετριάσεις τα ξεσπάσματά του θα σε βοηθήσουν. Μετά, βέβαια, θα έρθει η εφηβεία, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…