ΔΩΣΕ «ΑΝΑΣΑ» ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ 6 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Αν θέλετε να κάνετε decluttering στο σπίτι και δεν ξέρετε από πού να αρχίσετε, πετάξτε αντικείμενα που μια ειδικός θεωρεί ότι είναι επιβαρυντικά αντικείμενα, χωρίς να στερηθείτε κάτι.
Βρισκόμαστε όλοι συχνά πυκνά σε μια φάση που μπουρδουκλωνόμαστε στο σπίτι από τα πολλά πράγματα. Εκτός ίσως από εκείνους τους πολύ οργανωμένους τύπους που κάνουν decluttering κάθε τρεις και λίγο –πράγμα που είναι πολύ σωστό και το ζηλεύω– ή τους επαγγελματίες. Αν η προτροπή «πετάξτε αντικείμενα» σας κάνει να πελαγώνετε, τι θα σας πρότεινε ένας ειδικός;
Ναι, όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο, σε ορισμένες χώρες της Δύσης τα γραφεία διακόσμησης διαθέτουν και ειδικούς για την οργάνωση σπιτιού. Ο ρόλος τους δεν είναι μόνο να συμβουλέψουν τι θα πεταχτεί και πώς οι χώροι θα οργανωθούν καλύτερα, αλλά και πώς αυτό θα γίνει με γούστο και με ορίζοντα μακροπρόθεσμο – το στοίχημα στην οργάνωση του σπιτιού, άλλωστε, είναι να διατηρηθεί η τάξη για πάντα.
Αναζητώντας λοιπόν λύσεις οργάνωσης, βρήκα τις συμβουλές μιας τέτοιας επαγγελματία, ονόματι Kenika Williams, σχετικά με το τι θα πρέπει να πετάξω από το σπίτι αμέσως τώρα, ώστε να γίνει μια καλή αρχή για να «ανασάνει» ο χώρος μου.
1. Συρμάτινες κρεμάστρες
Η ακαταστασία της ντουλάπας, ειδικά αν σας λείπει χώρος, είναι μεγάλο βάσανο. Οι συρμάτινες κρεμάστρες δημιουργούν περισσότερο χάος στην ντουλάπα, επειδή έχουν την τάση να τσαλακώνουν και να φθείρουν τα ρούχα, να τα μπλέκουν μεταξύ τους, αλλά και να σας εκνευρίζουν όταν βιάζεστε να διαλέξετε κάτι. Αρκεί μόνο να σκεφτείτε πόσο εκνευριστικά «μπλέκονται» οι ίδιες μεταξύ τους για να τις πετάξετε. Να μην αναφέρω και τυχόν τραυματισμούς...
2. Ελαττωματικά τάπερ
Σπασμένα δοχεία, εξαφανισμένα καπάκια, αταίριαστα κομμάτια, παραμορφωμένα από το πλύσιμο πλαστικά, ξεθωριασμένα τάπερ που έχουν κλείσει 10ετία καλό είναι να πεταχτούν αμέσως.
Τα ντουλάπια της κουζίνας σας θα «αναπνεύσουν» και εσείς θα βρίσκετε εύκολα αυτό που χρειάζεστε. Άλλωστε, στην πραγματικότητα τα τάπερ που χρειάζεται ένα μέσο σπίτι (που δεν λειτουργεί ως μαγέρικο για τους γείτονες) είναι μετρημένα στα δάχτυλα.
3. Παλιές πετσέτες και φθαρμένα σεντόνια
Οι πετσέτες που έχουν διανύσει μια δεκαετία ζωής δεν είναι πλέον απορροφητικές. Τα φθαρμένα σεντόνια δεν προστατεύουν το στρώμα, ούτε είναι φιλικά για το δέρμα μας. Η Kenika Williams προτείνει να αλλάζονται οι πετσέτες κάθε 2 χρόνια.
Αν σας φαίνεται υπερβολικό –όπως και σε εμάς– μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια της ζωής τους. Σίγουρα όμως το να έχετε λίγες αλλά πιο φρέσκες και μοντέρνες πετσέτες θα ανανεώσει όχι μόνο το σπίτι αλλά και τη διάθεσή σας.
4. Περιττά παγούρια και κούπες
Οι κούπες και τα παγούρια έχουν ένα κακό συνήθειο: συσσωρεύονται μαγικά. Αντιστρόφως ανάλογα από τον τρόπο με τον οποίο χάνονται οι κάλτσες και τα λαστιχάκια των μαλλιών. Μπορεί η συλλογή σας να σας αρέσει, μπορεί να μην θέλετε να αποχωριστείτε το δώρο που σας έκανε η φίλη σας το 2005, αλλά πρέπει να το κάνετε.
Δεν είναι ανάγκη να τα πετάξετε. Δωρίστε τα σε κάποιον ή πάρτε τα στο γραφείο. Μαζί με τα παλιά τάπερ, θα απελευθερώσουν τουλάχιστον ένα ντουλάπι.
5. Ληγμένα καλλυντικά
Το λάθος που κάνουμε είναι να πιστεύουμε ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή. Στην πραγματικότητα καταλαμβάνουν απλώς χώρο. Το να διατηρείτε μία συσκευασία εφεδρικών καλλυντικών ή μικρές εκδοχές για τα ταξίδια σας είναι ένα πράγμα. Τα ληγμένα προϊόντα όμως είναι ένα άλλο. Το χειρότερο είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν δερματικά προβλήματα. Πετάξτε τα και αδειάστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια του μπάνιου σας.
6. Καλώδια και ηλεκτρονικές συσκευές σε αχρηστία
Τα παλιά καλώδια και οι ηλεκτρονικές συσκευές που έχετε στοιβάξει σε κάποιο κουτί, ντουλάπι ή συρτάρι είναι πιθανόν να σας δημιουργούν ακόμη και αναστάτωση. Και αυτό επειδή συνήθως σας κρατάνε σε μια αβεβαιότητα σχετικά με το τι να τα κάνετε.
Το σκεπτικό με το οποίο συνηθίζουμε να τα κρατάμε είναι ότι θα τα χρειαστούμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Ίσως μάλιστα αναβάλλουμε να κάνουμε κάποια δουλειά τακτοποίησης, όπως για παράδειγμα να μεταφέρουμε παλιές φωτογραφίες σε μια καινούργια συσκευή, επ' αόριστον. Σκεφτείτε μόνο: πόσος καιρός πέρασε από τότε που πρωτοκάνατε αυτή τη σκέψη; Αν είναι κοντά στους 6 μήνες, πάρτε το απόφαση και απαλλαγείτε. Διαφορετικά, ορίστε τώρα την ημερομηνία που θα κάνετε την εκκαθάριση εκείνου του παλιού δίσκου.
Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι όλα αυτά τα είδη απορρίπτονται σε σημεία για ανακύκλωση συσκευών.