ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΑΠΟ 4 ΑΠΙΘΑΝΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ένα καλό σάντουιτς είναι μία μοναδική γευστική εμπειρία. Το θέμα βέβαια είναι να το βρεις. Γι' αυτό σου προτείνουμε 4 μέρη που επισκεφτήκαμε και προκάλεσαν τους γευστικούς μας κάλυκες.
Όταν δεν έχεις τι να φας, φτιάχνεις απλώς ένα σάντουιτς με ό,τι υπάρχει στα ντουλάπια της κουζίνας και στο ψυγείο σου – όλη η ιστορία άλλωστε έχει να κάνει με το τι μπαίνει ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Το σάντουιτς όμως δεν είναι μόνο μία λύση ανάγκης, ένα γρήγορο σνακ που μπορείς να μεταφέρεις και να φας οπουδήποτε. Μπορεί να γίνει ένα απίθανο γεύμα ή σνακ (όπως θες πες το) όταν χρησιμοποιήσεις καλά υλικά και αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη να μεγαλουργήσει.
Δεν ξέρω αν γνωρίζεις ότι εμπνευστής του σάντουιτς φέρεται να είναι ο John Montagu, ο 4ος κόμης του Σάντουιτς (Σάντουιτς είναι περιοχή της Αγγλίας, όπου είχε γη η αριστοκρατική οικογένεια Montagu). Η ιστορία λοιπόν λέει ότι τον 18ο αιώνα, ο κόμης ο οποίος ήταν παθιασμένος με τα τυχερά παιχνίδια, ζήτησε από τον υπηρέτη του να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να παίζει, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει για φαγητό ή να λερώσει τα χέρια του. Από τότε, η «έξυπνη» λύση της τοποθέτησης υλικών ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί εξελίχθηκε, με gourmet υλικά, λαχταριστές σος και πρωτότυπα μπαχαρικά να απογειώνουν τη γεύση του άλλοτε απλού πιάτου.
Ένα καλό σάντουιτς είναι μία μοναδική γευστική εμπειρία – φαντάζομαι ότι συμφωνείς. Το θέμα βέβαια είναι να το βρεις. Τους τελευταίους μήνες βρέθηκα σε 4 διαφορετικά μέρη στην Αθήνα και απόλαυσα απίθανα σάντουιτς που θα πρότεινα χωρίς δεύτερη σκέψη.
Κλασική αξία για σάντουιτς το Guarantee στο Κουκάκι
Ένα τόσο δα μαγαζί πάνω στον κεντρικό δρόμο της Βεΐκου στο Κουκάκι σερβίρει σάντουιτς από το 1988. Μιλάω με τον κ. Γιάννη, τον ιδιοκτήτη και πρώην αξιωματικό του εμπορικού ναυτικού, που το αγόρασε από έναν συνάδελφό του όταν αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει οικογένεια και επομένως να σταματήσει να μπαρκάρει. Το παρέλαβε ως ένα υποβαθμισμένο μαγαζί και ξεκίνησε να το δουλεύει όπως μπορούσε. «Όταν ξεκίνησα, δεν ήξερα να ξεχωρίζω το ζαμπόν από το μπέικον! Οι πελάτες μάς καθοδήγησαν, ζητούσαν συγκεκριμένα υλικά και εγώ έψαχνα να τα βρω».
Σήμερα, θα βρεις εκεί γύρω στα 25 είδη τυριών (από εξαιρετικής ποιότητας μοτσαρέλα και παρμεζάνα, μέχρι πεκορίνο με τρούφα) και γύρω στα 30 είδη αλλαντικών (από απάκι και παστράμι, μέχρι προσούτο και χαμόν). Όσο για το ψωμί, οι επιλογές είναι κι εκεί πολλές – μαλακά και τραγανά, μαύρα και άσπρα, dinkel με λίγη γλουτένη, τσιαπάτα, καμπαγιού (γαλλικό αφράτο ψωμί). «Η δουλειά μας είναι να βρίσκουμε καλής ποιότητας υλικά», μου λέει.
«Γιατί guarantee;» τον ρωτάω. «Ποτέ δεν σταμάτησα να αγαπάω τη θάλασσα, έψαχνα λοιπόν έναν ναυτικό όρο. Το “καραντί” είναι το λεγόμενο “βουβό κύμα” που συναντάμε και στους στίχους του Καββαδία: “Το καραντί, το καραντί θα μας μπατάρει”. Παράλληλα, guarantee σημαίνει εγγύηση».
Στον κατάλογο του μαγαζιού θα βρεις 36 προτάσεις για σάντουιτς, αλλά εννοείται ότι μπορείς να φτιάξεις το δικό σου με όσα υλικά σού κινήσουν την περιέργεια.
Του ζητάω να μου πει το δικό του αγαπημένο. «Το Ν. 26: roast beef (μοσχαρίσιο κομμάτι από μπριζόλα που μαρινάρουμε εδώ και ψήνουμε) μαζί με κατσικίσιο τυρί, µανιτάρια, πέστο πιπεριάς και σχοινόπρασου (χειροποίητο και το πέστο) μέσα σε τσιαπάτα. Είναι το πιο ακριβό μας σάντουιτς, κοστίζει 6,60». Μου εξηγεί πόσο καλά υλικά έχει το συγκεκριμένο σάντουιτς, τονίζοντας ότι το προτείνουν και σε παιδιά. «Πολλοί έρχονται και για τα σάντουιτς με σολομό, τον οποίο φτιάχνουμε μόνοι μας».
Πριν φύγεις, πάρε και έναν φυσικό χυμό. Ο «πράσινος» είναι το best seller του μαγαζιού – περιέχει σπανάκι, τζίντζερ και μήλο. Σημείωσε ότι το μαγαζί είναι ανοιχτό Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-17.00 και Κυριακή είναι κλειστά.
Info: Βεΐκου 41, Κουκάκι, 210-92.26.924
Το Borghese φέρνει την Ιταλία στο Παγκράτι
Ανάμεσα σε δύο συνεντεύξεις βρίσκομαι στο Παγκράτι να ροκανίζω τον κενό χρόνο – δεν μου συμβαίνει συχνά να περπατάω άσκοπα, οπότε το απολαμβάνω στο έπακρο. Περπατάω στην υπέροχη Αρχελάου που σφύζει πάντα από ζωντάνια. Το κλασικό «Τρίγωνο» παραμένει στέκι, αλλά πλέον έχουν προστεθεί πολλά ακόμα μαγαζιά που κερδίζουν την προσοχή σου με την πρώτη ματιά. Ανάμεσά τους το Borghese, το οποίο ανακαλύπτω τυχαία και αργότερα μαθαίνω ότι είναι το μικρό «αδερφάκι» του «Tre Sorelle» με την εντυπωσιακή μαρμάρινη μπάρα και τις προκλητικές πίτσες.
Το Borghese είναι σαντουιτσάδικο και παντοπωλείο μαζί, το οποίο άνοιξε το 2021. Έτοιμα σάντουιτς μην περιμένεις να δεις σε βιτρίνα – ό,τι επιλέξεις φτιάχνεται επιτόπου με υλικά που κόβονται και ζυγίζονται μπροστά σου. Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία που μπαίνουν ανάμεσα σε δύο φέτες προζυμένιο ψωμί από το Kora Bakery – εσύ επιλέγεις αν προτιμάς λευκό ή ολικής άλεσης. Σημείωσε ότι οι πίκλες, οι σάλτσες και οι μαρμελάδες είναι σπιτικές.
Δεν μπορείς να φτιάξεις το δικό σου σάντουιτς, γι’ αυτό πάρε τον κατάλογο με τις 22 επιλογές σάντουιτς που έχει δημιουργήσει ο σεφ, μελέτησέ τις καλά και επίλεξε όποια ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ουρανίσκου σου εκείνη τη στιγμή. Στα best sellers ανήκει το Ν.4 με προσούτο cotto και πέστο από φιστίκι Αιγίνης και πιπεριά Φλωρίνης και το Ν.6 με μορταδέλα pistachio, μαγιονέζα με σπασμένο μαύρο πιπέρι, ρόκα και πεκορίνο Romano.
Εγώ βγαίνω με ένα σάντουιτς στο χέρι με κατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα από φρούτα του δάσους, καπνιστή γαλοπούλα και φύλλα σαλάτας, τυλιγμένο σε χαρτί παντοπωλείου. Δεν κρατιέμαι και δοκιμάζω περπατώντας. Τη γεύση του τη θυμάμαι ακόμα.
ΥΓ.: Μπορείς να απολαύσεις το σάντουιτς που θα επιλέξεις στα τραπεζάκια έξω συνοδεία ενός Spritz ή μιας ιταλικής μπίρας. Το Borghese λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 8.00-18.00 και Σαββατοκύριακο 8.00-19.00.
Info: Αρχελάου 19, Παγκράτι, 210-72.50.511
Το ψωμί σε πρώτο πλάνο στο Black Salami στα Εξάρχεια
Ένα χειμωνιάτικο πρωινό Σαββάτου με υπέροχο αθηναϊκό ήλιο βρέθηκα στα Εξάρχεια να κάνω βόλτα στη λαϊκή της Καλλιδρομίου και στους γύρω δρόμους. Στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεθώνης κάτι γινόταν, κόσμος με τσάντες γεμάτες λαχανικά και φυτά από τη λαϊκή, είχε δημιουργήσει ουρά έξω από ένα μαγαζί, που οι μυρωδιές του δεν σε άφηναν να το προσπεράσεις.
Πρόκειται για το Black Salami, ένα micro bakery όπως αυτοπροσδιορίζεται – δεν ξέρω τι σημαίνει, γκουγκλάρω και μαθαίνω ότι αναφέρεται σε ένα μικρό αρτοποιείο που συνήθως λειτουργεί σε περιορισμένο χρόνο και με περιορισμένο αριθμό προϊόντων, με έμφαση στη χειροποίητη παραγωγή και στην ποιότητα. Αν κρίνω από τα άδεια ράφια, το πρώτο μέρος ισχύει – τα προϊόντα του γίνονται μέσα σε λίγες ώρες ανάρπαστα, οπότε first come, first served. Μαθαίνω ότι περιμένεις γύρω στα 10-15 λεπτά για να φτιαχτεί επιτόπου το σάντουιτς που θες, οπότε τσεκ και στο δεύτερο μέρος του ορισμού σχετικά με το χειροποίητο του πράγματος.
Το Black Salami άνοιξε στα τέλη του 2021 και πλέον έχει φανατικό κοινό από την περιοχή των Εξαρχείων και όχι μόνο. Μιλάω με τον ιδιοκτήτη, Αντώνη Καζάκο, για να μου εξηγήσει τη φιλοσοφία του μαγαζιού. «Στόχος μας είναι να δείξουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις στα ζυμάρια. Πλέον, υπάρχει μία τάση επιστροφής στο προζυμένιο ψωμί χωρίς σταθεροποιητές, καταλύτες και ενισχυτικά», μου λέει και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα αυτού του τύπου το ψωμί είχε σχεδόν εκλείψει, σε αντίθεση π.χ. με την Ιταλία, όπου κάθε εστιατόριο έφτιαχνε πάντα το δικό του ψωμί».
Μου μιλάει για το ρωμαϊκό flatbread που χρειάζεται τρεις μέρες για να φτιαχτεί (!) και μου αναλύει τα σάντουιτς UFO, τα οποία φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή με δικό τους signature ψωμί, το οποίο αξίζει να γνωρίζεις ότι είναι πολύ εύπεπτο. Τα τυριά και τα αλλαντικά που χρησιμοποιούνται στα σάντουιτς είναι από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα και το ελαιόλαδο είναι έξτρα παρθένο από την ορεινή Μάνη.
Του ζητάω να μου πει το δικό του αγαπημένο σάντουιτς. Είναι ανάμεσα στο BLT (πρόκειται για το κλασικό αμερικανικό σάντουιτς, μόνο που εδώ στη θέση του μπέικον μπαίνει μια φανταστική σερραϊκή πανσέτα) και το Philly Cheese Steak, χαρακτηριστικό σάντουιτς από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με υψηλής ποιότητας μπριζόλα φιλεταρισμένη, scamorza (ιταλικό καπνιστό τυρί) και κρεμμύδια.
Σημείωσε ότι μπορείς να πάρεις και brunch πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει διάφορα πιάτα με αβγά.
Το Black Salami λειτουργεί Δευτέρα έως Σάββατο 9.00-17.00 και Κυριακή 10.00-17.00. Θυμήσου, όμως, ότι τα σάντουιτς της βιτρίνας τελειώνουν νωρίς.
Info: Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, 211-41.87.956
New entry στο Μαρούσι με το Reh Teh Teh
Σε έναν από τους πεζόδρομους κάτω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι άνοιξε ένα πολλά υποσχόμενο μαγαζί με χειροποίητα σάντουιτς και γλυκά. «Όλα είναι χειροποίητα και φτιαγμένα με πολλή αγάπη», μου λέει ο υπεύθυνος στην προετοιμασία των σάντουιτς Στέλιος Δοντάς.
Εδώ θα βρεις σάντουιτς σε λεπτή φοκάτσια, όπως τη φτιάχνουν στη Γένοβα – οι επιλογές είναι έξι, εκ των οποίων μία vegan. Ο Στέλιος ξεχωρίζει αυτό με τη spianata (ελαφρώς πικάντικο σαλάμι από την Κέρκυρα), τυρί κρέμα, ντομάτα, ρόκα και γραβιέρα πιθαρίσια Σκύρου.
Εναλλακτικά, μπορείς να δοκιμάσεις φοκάτσια με toppings, όπως την τρώνε στη Νότια Ιταλία – ντομάτα, ελιά και κρεμμύδι ή πέστο βασιλικού, μοτσαρέλα και ντομάτα; Η επιλογή δική σου.
Θα βρεις επίσης πίτσες, ρολάκια κανέλας, σοκολάτας ή και αλμυρά, κέικ (π.χ. καρότου ή μούστου). Πριν φύγεις, πάρε και ένα ρόφημα με βότανα.
Αν αναρωτιέσαι για το όνομα του μαγαζιού, το Reh The The είναι street slung του Λονδίνου και σημαίνει το «κτλ. (και τα λοιπά)».
Info: Διονύσου 12, Μαρούσι, 211-00.13.602