ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΣ; 6 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ
Αν η εργασία σου απαιτεί συγκέντρωση και καθαρό μυαλό, οι έξι στρατηγικές που σου προτείνουμε παρακάτω θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις.
Αν σε γενικές γραμμές η εργασία σου απαιτεί συγκέντρωση αλλά εσύ δυσκολεύεσαι να εστιάσεις, το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να συνεχίσεις να δουλεύεις όσο σου επιτρέπουν οι δυνατότητές σου. Το δεύτερο είναι να ακολουθήσεις κάποια στρατηγική (ή στρατηγικές) βελτίωσης της συγκέντρωσης από αυτές που προτείνουμε.
Με άλλα λόγια, αν είσαι φοιτητής και θες να ετοιμάσεις μια εργασία, αν διαβάζεις για τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, αν η δουλειά σου απαιτεί να αποστηθίζεις πληθώρα πληροφοριών, συνέχισε το διάβασμα.
Στρατηγική #1: Κάνε διάλειμμα
Εάν μετά από κάμποση ώρα πνευματικής εργασίας το μυαλό σου αρχίζει τις περιπλανήσεις, μπορείς να σταματήσεις και να κάνεις 5 λεπτά διάλειμμα. Μπορείς να σηκωθείς από την καρέκλα σου και να κάνεις μερικές διατάσεις. Μπορείς, ακόμα, να κάνεις επιτόπια άλματα ή επιτόπιο τζόκινγκ, για να κυκλοφορήσει το αίμα. Αν τίποτα από αυτά δεν σε καλύπτει, μπορείς να πας μέχρι το μπάνιο και να ρίξεις λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σου ή να βγεις έξω και να πάρεις μια βαθιά ανάσα καθαρού αέρα.
Στρατηγική #2: Επίλεξε μέθοδο ενίσχυσης της συγκέντρωσης
Το να απορροφήσεις μεγάλο όγκο πληροφοριών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δοκίμασε να διαβάσεις δυνατά όσα θες να θυμάσαι, αντί να τα διαβάσεις από μέσα σου. Μπορείς, επίσης, να δοκιμάσεις να τα σημειώσεις σε ένα τετράδιο. Έτσι, θα προσλαμβάνεις τις πληροφορίες με περισσότερες αισθήσεις. Εναλλακτικά, μπορείς να ετοιμάσεις πιθανές ερωτήσεις και να εξασκηθείς απαντώντας τις.
Στρατηγική #3: «Παίξε» με τον προγραμματισμό της δουλειάς σου
Εάν έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, μπορείς να εστιάζεις ανά διαστήματα σε διαφορετικό θέμα. Αν, για παράδειγμα, έχεις δύο ώρες για μελέτη, μπορείς να αφιερώσεις κάθε ώρα σε διαφορετικό μάθημα. Μπορείς, επίσης, να κάνεις τις πιο απαιτητικές εργασίες, την ώρα της ημέρας που αποδίδεις περισσότερο και νιώθεις το μεγαλύτερο κίνητρο.
Στρατηγική #4: Η σύνδεση υγείας-συγκέντρωσης
Ο κακής ποιότητας ύπνος, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και τα λανθασμένα πρότυπα διατροφής μπορεί να είναι οι αιτίες που κρύβονται πίσω από τη δυσκολία σου να συγκεντρωθείς. Είναι, επίσης, σημαντικό να γνωρίζεις ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τη συγκέντρωσή σου, γι' αυτό ρώτα τον γιατρό σου και διάβασε το χαρτί με τις οδηγίες.
Ο ΚΑΚΟΣ ΥΠΝΟΣ, ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΤΑ ΛΑΘΟΣ ΠΡΟΤΥΠΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙΣ.
Στρατηγική #5: Διάκοψε τους περισπασμούς
Μπορείς με μια απλή τεχνική να ελέγξεις -σε έναν βαθμό- τον χρόνο που το μυαλό σου ταξιδεύει εδώ κι εκεί ή που εστιάζει σε κάποιο άλλο ζήτημα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ορίσεις μια συγκεκριμένη ώρα, που θα αφιερώνεις στη… δραστηριότητα αυτή ή που θα σκέφτεσαι αυτό που σε απασχολεί.
Στρατηγική #6: Σωματική δυσφορία και προβλήματα συγκέντρωσης
Τοποθέτησε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι στην κατάλληλη για σένα θέση, ώστε να μην επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου και να αποφύγεις προβλήματα, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η καρέκλα σου πρέπει να είναι άνετη και να υποστηρίζει την πλάτη σου, αλλά όχι στο σημείο που να θες να πάρεις έναν υπνάκο όσο κάθεσαι. Σημαντικός είναι και ο σωστός φωτισμός, για να καταπονούνται τα μάτια όσο λιγότερο γίνεται. Φυσικά, καλό είναι να μην κρυώνουν τα χέρια και τα πόδια σου, αλλά ούτε να ζεσταίνεσαι σε βαθμό να σε πιάνει υπνηλία.