ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ
Με τον κατάλληλο φωτισμό (και πολύ απλές λύσεις) το μπαλκόνι σας θα αποκτήσει την πιο φιλόξενη ατμόσφαιρα για τα καλοκαιρινά βράδια.
Το μπαλκόνι μας, ο καλοκαιρινός μας παράδεισος (τουλάχιστον στην πόλη). Το σημείο του σπιτιού που γίνεται το επίκεντρο από την αρχή της άνοιξης μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Ζούμε σε μια μεσογειακή χώρα, οπότε οι πόρτες του μπαλκονιού κλείνουν μόνο για λίγους μήνες, όταν το κρύο κάνει δυναμική εμφάνιση. Κι αφού διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, ας το υμνήσουμε κι ας το φτιάξουμε έτσι, ώστε να είναι το ιδανικό spot για όλη την παρέα.
«Επιχείρηση μπαλκόνι», λοιπόν, και πιο συγκεκριμένα «επιχείρηση φωτισμός». Με τις κατάλληλες κινήσεις και χαμηλό φωτισμός, όσο σουρουπώνει θα απολαμβάνετε την ατμόσφαιρα που θα έχετε δημιουργήσει.
Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη λειτουργικότητα. Ίδιο είναι να παλεύετε στο μισοσκόταδο να διαβάσετε το βιβλίο σας και ίδιο να γυρίζετε τις σελίδες στο γλυκό φως από τα τυλιγμένα φωτάκια στα κάγκελα ή τα φαναράκια;
Οι συμβουλές του ειδικού για φωτισμό στο μπαλκόνι
O Νίκος Κολόκας, αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων, μας δίνει τις συμβουλές του ώστε να επιλέξουμε τον σωστό φωτισμό για το μπαλκόνι μας.
- Πλέον έχουμε και την επιλογή φωτισμού από ηλιακά φωτιστικά, που δεν χρειάζονται ηλεκτρική ενέργεια και είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για το μπαλκόνι σας. Αρκετά από αυτά τα φωτιστικά διαθέτουν αισθητήρες κίνησης, διατηρώντας το κόστος ενέργειας του φωτισμού στο ελάχιστο, ενώ οι γείτονές σας δεν θα παραπονιούνται ότι τα φώτα σας δεν τους αφήνουν να κοιμηθούν τη νύχτα. Ακόμα καλύτερα, επιλέξτε ηλιακό φωτισμό LED και δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε τίποτα για να φωτίσετε τους εξωτερικούς χώρους σας.
- Το χρώμα ή η θερμότητα του φωτισμού μετριούνται σε Kelvin. Γι’ αυτό τον λόγο, υπάρχει πάντα το γράμμα Κ δίπλα από τον αριθμό πάνω στην συσκευασία μιας λάμπας. Όσο πιο μικρός είναι αυτός ο αριθμός, π.χ. 2.700Κ, τόσο πιο θερμός θα είναι και ο φωτισμός. Αντίστοιχα, όσο πιο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός, π.χ. 6.000Κ, τόσο πιο ψυχρό θα είναι το φως της λάμπας.
- Ο θερμός φωτισμός αντιστοιχεί, πολύ απλά, στο κίτρινο χρώμα, και τις αποχρώσεις του, ενώ ο ψυχρός φωτισμός αντιστοιχεί στο λευκό.
- Σε εξωτερικούς χώρους, ο στόχος είναι οι χρήστες να νιώσουν χαλαρά, οπότε ο καταλληλότερος φωτισμός είναι ο θερμός, και συγκεκριμένα οι λαμπτήρες 2.700Κ-3.500Κ.
- Ο θερμός φωτισμός μπορεί να ενσωματωθεί στο μπαλκόνι σας με κάποιο μεγάλο κεντρικό φωτιστικό, το οποίο θα πλαισιώνεται είτε με απλίκες τοίχου (πάντα με βάση το στιλ του χώρου), που θα εστιάζουν σε κάποια διακοσμητικά στοιχεία, είτε με φωτιστικά που θα ενσωματωθούν σε γλάστρες ή και τα κάγκελα.
- Σημαντικό είναι να χρησιμοποιηθούν λαμπτήρες ίδιου χρώματος. Αυτό σημαίνει ότι ο φωτισμός, τουλάχιστον ως προς τη θερμότητά του δεν πρέπει να είναι διαφορετικός. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει να διαχωρίσει τμήματα του ίδιου χώρου, οι διαφορετικού χρώματος λαμπτήρες είναι ο λάθος τρόπος. Το μόνο που θα καταφέρει κανείς είναι να δημιουργήσει μια φωτορύπανση, που θα κουράσει τα μάτια τα δικά σας και των επισκεπτών σας.
Οι επιλογές είναι πολλές
Εμείς σας δίνουμε ιδέες για έμπνευση κι εσείς μπορείτε να τις προσαρμόσετε στο δικό σας σπίτι, στις δικές σας ανάγκες, στο δικό σας στιλ διακόσμησης και στα δικά σας τετραγωνικά. Και στα πιο μικρά μπαλκόνια γίνονται θαύματα.
– Κουρτίνα
Μια «κουρτίνα» φωτάκια μπορούν να μπουν σε οποιονδήποτε τοίχο του μπαλκονιού και αμέσως να δώσουν φως και στιλ. Ιδιαίτερη επιλογή είναι να τη βάλετε πίσω από τον καναπέ, τις πολυθρόνες ή τα πουφ, για πιο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.
– Στα κάγκελα
Λαμπιόνια μόνο τα Χριστούγεννα; Λαμπιόνια όλο τον χρόνο! Μπορείτε να τα τυλίξετε γύρω από τα κάγκελα. Να τα περάσετε απλά μια φορά πάνω από τα κάγκελα. Να τα κρεμάσετε από το ταβάνι. Ό,τι κι αν επιλέξετε, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά. Κυκλοφορούν στην αγορά διαφόρων ειδών λαμπάκια. Για σκεφτείτε και τα πολύχρωμα, για σκεφτείτε τα.
– Κεριά
Η πιο δοκιμασμένη λύση. Τα αρωματικά κεριά θα λειτουργήσουν και ως φυσικό αντικουνουπικό. Η ατμόσφαιρα ευωδιάζει και το τρεμόπαιγμα της φλόγα σας προσφέρει ένα αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε κηροπήγια ή και μέσα σε μεγάλα γυάλινα βάζα. Μπορείτε επίσης να ανάβετε κεράκια ρεσό σε δοχείο για αιθέρια έλαια, ώστε να δίνετε και αρωματική διάσταση στην ατμόσφαιρα.
– Ιδιαίτερο φωτιστικό
Μιλάμε είτε για φωτιστικό οροφής, είτε για επιδαπέδια φωτιστικά, ανάλογα με τις δικές σας προτιμήσεις. Το ρατάν είναι πάντα μια καλοκαιρινή επιλογή που ταιριάζει σε κάθε μπαλκόνι. Σε εξωτερικούς χώρους ταιριάζει επίσης πολύ το μέταλλο.
– Κατασκευή στον τοίχο
Αν έχετε διάθεση για κατασκευές αλλά είστε αρχάριοι, μη διστάσετε να δοκιμάσετε. Παίρνετε ένα τελάρο, το οποίο και μπορείτε να βάψετε σε όποιο χρώμα σας αρέσει, το καρφώνετε στον τοίχο, το γεμίζετε πρασινάδες και κολλάτε διάσπαρτα κουπάκια στο οποία μπορείτε να τοποθετήσετε κεράκια.
– Στα φυτά
Τα φωτάκια μπορούν να τοποθετηθούν (με προσοχή) ακόμα και πάνω στις γλάστρες με τα φυτά σας. Τα λαμπάκια «ψείρες» θα δώσουν ένα φίνο και διακριτικό αποτέλεσμα.