ΓΙΑΤΙ ΕΚΘΕΙΑΖΟΥΝ ΟΙ NEW YORK TIMES ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ
Είναι η πλαστική καρέκλα που βρίσκεις παντού στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, μία τουλάχιστον θα έχεις κι εσύ!
Δεν υπάρχει περίπτωση να πας κάπου στην Ελλάδα και να μην τη συναντήσεις, ιδίως τώρα που ο καιρός έχει φτιάξει. Αυτή η πλαστική λευκή καρέκλα βρίσκεται παντού: σε παραλίες περιμένει κάποιον λουόμενο να επιστρέψει από τη βουτιά του στη θάλασσα, σε καφέ, σε αυλές σπιτιών, σε πλατείες χωριών, σε πανηγύρια. Μπορεί να μην ξεχωρίζει για την ομορφιά της, σίγουρα όμως είναι πρακτική, ελαφριά, ανθεκτική, φθηνή και αποθηκεύεται εύκολα, αφού η μία στοιβάζεται πάνω στην άλλη.
Το must-have των καλοκαιριών μας μπήκε, μάλιστα, στη λίστα των New York Times με τα 25 πιο σημαντικά έπιπλα των τελευταίων 100 ετών. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης λίστας, «η monobloc καρέκλα είναι το αντίδοτο στη σχεδιαστική ειδωλολατρία: ένα ενιαίο κομμάτι λευκού πλαστικού, απρόσβλητο στις τάσεις και τη λατρεία. Με παρελθόν που δύσκολα μπορείς να επαληθεύσεις, είναι το πρωτότυπο και η απομίμηση, και το κόστος παραγωγής της είναι πολύ χαμηλό. Το να φτιάξεις μια καρέκλα από μόνο ένα κομμάτι υλικού είναι κάτι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο του design».
Οι έξι ειδικοί (οι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές εσωτερικών χώρων Rafael de Cárdenas και Daniel Romualdez, η ανώτερη επιμελήτρια αρχιτεκτονικής και σχεδίου του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Paola Antonelli, η ηθοποιός και συλλέκτρια επίπλων Julianne Moore, η γλύπτρια Katie Stout και ο διευθυντής σχεδιασμού και εσωτερικών χώρων του T magazine, Tom Delavan) κατέταξαν την πλαστική καρέκλα στην 15η θέση. Όπως εξηγεί η Antonelli, δεν είμαστε σίγουρη για τον σχεδιαστή της, πάντως η monobloc καρέκλα είναι σημαντική, γιατί «μας επιτρέπει να μιλήσουμε για την ιστορία, για τα αντίγραφα, για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την ιστορία των πλαστικών».
Σημειώνεται, δε, ότι «ανάλογα με το πού βρισκόμαστε στον άξονα βιωσιμότητα-οικονομική προσιτότητα, η μονομπλόκ πλαστική καρέκλα μπορεί να θεωρηθεί είτε θρίαμβος του δημοκρατικού σχεδιασμού είτε επιτομή της μαζικής κατανάλωσης προϊόντων μιας χρήσης. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θεωρείται συχνά ως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο έπιπλο στον κόσμο».
Πώς θα καθαρίσεις την πλαστική καρέκλα
Τα πλεονεκτήματα των λευκών πλαστικών καρεκλών είναι πολλά. Το μειονέκτημα είναι ότι λερώνονται γρήγορα, όταν εκτίθενται στον ήλιο, την αλμύρα, τη βροχή. Ωστόσο, μπορούμε αρκετά εύκολα να τις καθαρίσουμε.
Λάσπη, λεκέδες από τρόφιμα, κουτσουλιές και άλλες τέτοιες βρομιές, καλό είναι να απομακρύνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ενώ φροντίζουμε να τις καθαρίζουμε καλά στην αρχή της καλοκαιρινής σεζόν και φυσικά πριν τις αποθηκεύσουμε για τον χειμώνα, συμβουλεύουν ειδικοί της καθαριότητας. Όπως γράφουν, θα χρειαστούμε:
- Κουβάδες
- Λάστιχο
- Σφουγγάρι
- Νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες
- Πετσέτες από μικροΐνες
- Λαστιχένια γάντια
- Μπουκάλι ψεκασμού
- Μαγειρική σόδα
- Υγρό πιάτων
- Καθαριστικό για όλες τις χρήσεις
- Λευκαντικό με βάση το οξυγόνο
- Αποσταγμένο λευκό ξύδι
- Πάστα κερώματος αυτοκινήτου
Οδηγίες καθαρισμού
Ετοιμάζουμε τον χώρο εργασίας: Μετακινούμε όλες καρέκλες σε μια ανοιχτή και καθαρή επιφάνεια, όπου φτάνει το λάστιχο. Όχι κοντά στο γρασίδι και τα φυτά μας.
Ετοιμάζουμε το καθαριστικό διάλυμα: Εδώ υπάρχουν αρκετές επιλογές, οπότε μπορούμε να επιλέξουμε μία από τις παρακάτω:
- Ρίχνουμε 3,5-4 λίτρα χλιαρό νερό σε έναν κουβά, προσθέτουμε ¼ του φλιτζανιού υγρού πιάτων και ανακατεύουμε.
- Ανακατεύουμε 3,5-4 λίτρα χλιαρό νερό με μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε ¼ του φλιτζανιού καθαριστικού για όλες τις χρήσεις σε 3,5-4 λίτρα χλιαρό νερό.
Αν οι καρέκλες έχουν μούχλα, φτιάχνουμε ένα διάλυμα με 25% νερό και 75% αποσταγμένο λευκό ξύδι και το εφαρμόζουμε στις προβληματικές περιοχές. Περιμένουμε περίπου 10 λεπτά και ξεβγάζουμε.
Δεν χρησιμοποιούμε σκληρά καθαριστικά ή σκληρές βούρτσες, γιατί θα γδάρουμε το πλαστικό και η βρωμιά θα κατακαθίσει στις χαραγματιές.
Πλένουμε & ξεπλένουμε τις καρέκλες: Πλένουμε τις καρέκλες από πάνω προς τα κάτω, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες. Για τις λεκιασμένες περιοχές, πασπαλίζουμε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα σφουγγάρι ή μία βούρτσα και τρίβουμε ελαφρά. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε είτε με μια πετσέτα μικροϊνών είτε τοποθετώντας τις στον ήλιο για να στεγνώσουν στον αέρα.
Εάν είναι ακόμα βρώμικες, φτιάχνουμε ένα λευκαντικό διάλυμα με βάση το ενεργό οξυγόνο (σε 3,5-4 λίτρα χλιαρό νερό ρίχνουμε μισό έως ένα φλιτζάνι λευκαντικό με ενεργό οξυγόνου σε μορφή σκόνης και ανακατεύουμε). Φορώντας λαστιχένια γάντια, χρησιμοποιούμε ένα σφουγγάρι ή μια νάιλον βούρτσα με μαλακές τρίχες για να εφαρμόσουμε το διάλυμα. Αφήνουμε το διάλυμα να δράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά και ξεβγάζουμε.
Πώς να διατηρήσουμε καθαρή την πλαστική μας καρέκλα
- Αφού τις καθαρίσουμε, εφαρμόζουμε μια λεπτή στρώση πάστας κερώματος, χρησιμοποιώντας ένα στεγνό μαλακό πανί ή σφουγγάρι.
- Δεν αφήνουμε τις καρέκλες κάτω από δέντρα.
- Καλύπτουμε και φυλάσσουμε τις καρέκλες σε κλειστό χώρο.
- Χρησιμοποιούμε μια ομπρέλα για να τις προστατέψουμε, όσο τις έχουμε σε ανοικτό χώρο.