ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ ΣΟΥ
Ρίξε μια ματιά στο μπάνιο σου και συγκεκριμένα στην οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς. Ένας ολόκληρος κόσμος ζει σε αυτήν και δεν το ξέρεις.
Σηκώνεσαι το πρωί και το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να πλύνεις το πρόσωπό σου με το αγαπημένο σου καθαριστικό, και τα δόντια σου με την αγαπημένη σου οδοντόβουρτσα. Ίσως μετά να κάνεις κι ένα γρήγορο ντους. Εκείνη τη στιγμή, η τελευταία σκέψη που περνάει από το μυαλό σου είναι τι μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα αντικείμενα που καθημερινά κρατάς στα χέρια σου.
Τώρα όμως που το αναφέραμε, διάφορες απορίες θα σου γεννηθούν. Θα σου τις λύσουμε ευθύς αμέσως.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν να εξετάσουν την οδοντόβουρτσα και το τηλέφωνο της ντουζιέρας, δύο αντικείμενα που σχεδόν όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά. Σκοπός τους ήταν να μάθουν τι ζει στο καθένα από αυτά.
Όπως σχολιάζει η Έρικα Χάρτμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής που ηγήθηκε της μελέτης, αυτό που βρήκαν ήταν αρκετά εντυπωσιακό. Για την ακρίβεια, εντόπισαν μια μεγάλη ποικιλία ιών, τα περισσότερα είδη των οποίων δεν μπορούσαν να τα αναγνωρίσουν, καθώς δεν έμοιαζαν με όσα είχαν δει μέχρι τότε. Η ανακάλυψη αυτή «υπογραμμίζει πόσο λίγα γνωρίζουμε και πόσα περισσότερα έχουμε να ανακαλύψουμε», λέει.
Ένας μαγικός κόσμος ζει στην οδοντόβουρτσα
Πριν αρχίσεις την εκκαθάριση και να πετάς οδοντόβουρτσες και τηλέφωνα μπάνιου, λάβε υπόψη σου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιών που βρήκε η Χάρτμαν και η ομάδα της ήταν βακτηριοφάγοι, ιοί που σχεδόν αποκλειστικά προσβάλουν βακτήρια κι όχι ανθρώπινα κύτταρα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι στα αποτελέσματά μας που να αποτελεί λόγο ανησυχίας», συμπληρώνει η ειδικός.
Αυτό που αποκαλύπτουν τα ευρήματα, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος προς εξερεύνηση. Η ποικιλομορφία των βακτηριοφάγων που εντόπισαν οι ερευνητές ήταν μοναδική. Καμία οδοντόβουρτσα και καμία κεφαλή ντους δεν φιλοξενούσε τον ίδιο πληθυσμό βακτηριοφάγων με κάποια άλλη. Το γεγονός αυτό αποτελεί καλό οιωνό, καθώς θα μπορούσε να γίνει το θεμέλιο για νέες θεραπείες.
Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν για τους βακτηριοφάγους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μόλις πρόσφατα ανέπτυξαν εργαλεία για την αναγνώριση και τη λεπτομερή μελέτη τους. «Είναι εξαιρετικά συναρπαστικοί και αντιπροσωπεύουν αυτό που αποκαλώ το επόμενο σύνορο στη βιολογία ή τη μικροβιολογία», τονίζει η Χάρτμαν. Ειδικοί από διαφορετικούς τομείς ήδη προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ικανότητά τους να μολύνουν βακτήρια, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αποτελεσματικών αντιμικροβιακών επιλογών που δεν περιλαμβάνουν αντιβιοτικά.
«Είναι σημαντικό να κοιτάμε τα μικρόβια με απορία και περιέργεια, όχι με φόβο. Αν μπορέσουμε να καταλάβουμε τι κάνουν και πώς, θα μπορέσουμε να είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι για το πώς φροντίζουμε αντικείμενα όπως η οδοντόβουρτσα», καταλήγει.