iStock

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ SELF-TEST;

Τι σχέση έχει ο κορονοϊός με την προστασία του πλανήτη και πόσο μπορεί ένα τεστ για COVID-19 να συμβάλλει στη ρύπανση του περιβάλλοντος;

Φαντάζομαι ότι δεν μπορούμε ούτε καν να φανταστούμε πόσα self και rapid test έχουμε κάνει την τελευταία διετία για την ανίχνευση της COVID-19. Ένας πονόλαιμος αρκεί για να ανοίξουμε το μαγικό COVID kit και να μας λυθεί η απορία: Mήπως κόλλησα COVID-19; Απαραίτητα, όπως λένε οι ειδικοί, για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, τα self-test μάλλον ήρθαν για να μείνουν στις ζωές μας για αρκετό καιρό. Το θέμα, όμως, δεν είναι αυτό.

Το θέμα είναι πού καταλήγουν όλα αυτά τα απόβλητα από τα self-test (η πλακέτα, ο στυλεός, το μπουκαλάκι με το υγρό), εάν ανακυκλώνονται και πόσο συμβάλλουν στη λεγόμενη «πλαστική ρύπανση»;

Μπορούν να ανακυκλωθούν τα self-test;

Τα νούμερα από τη Μεγάλη Βρετανία εντυπωσιάζουν και σοκάρουν την ίδια στιγμή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το «kit» των self-test του Ηνωμένου Βασιλείου παρήγαγε τόσα πλαστικά απόβλητα που θα μπορούσαν να γεμίσουν 200.000 μπανιέρες ή 19 ολυμπιακές πισίνες.

Η ρεπόρτερ του BBC Laura Foster συγκέντρωσε όλα τα απόβλητα από τα self-test που έκανε γιατί δεν μπορούσε να αντέξει στην ιδέα να πετάει τέτοιο όγκο αποβλήτων στον κάδο. Έκανε περίπου δύο τεστ την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, για έναν χρόνο. Έπειτα, συνειδητοποίησε ότι αν μόνο τα δικά της απόβλητα από τα self-test ήταν τόσα πολλά, πόσα θα μπορούσαν να είναι τα απόβλητα των self-test ολόκληρης της χώρας.

self test
iStock

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε για το BBC, κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο οι στυλεοί και οι πλακέτες των self-test μίκρυναν προκειμένου να μειωθούν τα πλαστικά απόβλητα. Ωστόσο, φάνηκε ότι αυτό μάλλον δεν ήταν αρκετό.

Στην αρχή της πανδημίας, οι γνώσεις για το πώς μεταδίδεται ο κορονοϊός ήταν περιορισμένες. Ενώ αρχικά νομίζαμε ότι μεταδίδεται από μολυσμένες επιφάνειες, στην πορεία οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν κάποιες επιφυλάξεις για το αν τα self-test μπορούν να ανακυκλωθούν μετά τη χρήση τους.

Όπως δήλωσε στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Hull Dan Parsons, «στην αρχή της πανδημίας, η τοποθέτηση αυτών των test στον κάδο απορριμμάτων ήταν το πιο σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει. Αλλά τώρα ξέρουμε περισσότερα για την πανδημία και τον τρόπο μετάδοσης της COVID-19. Ο κίνδυνος είναι απίστευτα χαμηλός. Ξέρουμε ότι είναι δυνατόν να ανακυκλώνουμε αυτά τα πλαστικά και θα πρέπει να το κάνουμε».

Οι επιστήμονες κινούνται πλέον προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ δεν έχουν λείψει και οι ευφάνταστες ιδέες για επαναχρησιμοποίηση των πλακετών των self-test.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η τελευταία οδηγία για τη διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση των self-test δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Απρίλιο του 2021.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία, αν το τεστ είναι αρνητικό, «απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο)».

self test
iStock

Αν το τεστ είναι θετικό, «απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο».

Η ανακοίνωση συμπληρώνει ότι «τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις».

Σε σημείωση επισημαίνεται ότι οι παραπάνω οδηγίες ισχύουν «όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.