«ΑΝ ΕΡΧΟΣΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ»: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΟΥ
Τι θα έπρεπε να ξέρει ένας εξωγήινος αν –λέμε, αν– αποφάσιζε να επισκεφτεί τη Γη; Μεγάλα ζητήματα θίγονται με απίστευτη εικονογράφηση, χωρίς καθόλου διδακτικό τρόπο, σε ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που θα λατρέψετε.
Τρελαίνομαι για παιδικά βιβλία. Ανέκαθεν, πριν κάνω παιδιά. Επίσης, πιστεύω ακράδαντα ότι ένα καλό παιδικό βιβλίο δεν πρέπει να απευθύνεται σε συγκεκριμένες ηλικίες, αλλά να μπορεί να διαβαστεί από 0-99 ετών.
Από την άλλη, βαριέμαι αφόρητα τα διδακτικά βιβλία. Αυτά που σου λένε ότι πρέπει να προσέχεις τον πλανήτη, να είσαι ευγενικό παιδί, να πλένεις κάθε μέρα τα δόντια σου. Όχι γιατί διαφωνώ με την ουσία της παραίνεσης, αλλά γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να αγαπήσεις τον πλανήτη, να νιώσεις την ανάγκη να μιλήσεις στους άλλους ευγενικά, ή να συνειδητοποιήσεις τη σημασία των γερών δοντιών απλώς και μόνο αν σου κουνήσει το δάχτυλο, σου το επιβάλλει.
Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα
Στη βιβλιοθήκη μου υπάρχει ένα ράφι με τα παιδικά βιβλία που ξεχωρίζω. Για την έμπνευσή τους, την εικονογράφηση, συχνά και για το χαρτί τους. Περίοπτη θέση εκεί απέκτησε πρόσφατα το υπέροχο «Αν ερχόσουν στη γη», της Sophie Blackall, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και τσεκάρει και τα τρία παραπάνω κουτάκια (έμπνευση, εικονογράφηση, ποιότητα χαρτιού).
Το Publishers Weekly του απέδωσε τον τίτλο του καλύτερου εικονογραφημένου βιβλίου για το 2020, ενώ το περιοδικό TIME το κατέταξε ανάμεσα στα δέκα καλύτερα παιδικά βιβλία εκείνης της χρονιάς.
Η ιστορία έχει ως εξής: Ένα παιδί γράφει γράμμα σε έναν εξωγήινο, κάπου εκεί έξω, για να τον κατατοπίσει σχετικά με το τι θα βρει στον πλανήτη Γη, σε περίπτωση που αποφασίσει να τον επισκεφτεί. Κάθε σελίδα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, που μπορείς να παρατηρείς για ώρα.
Πάω στοίχημα ότι όσες φορές κι αν ανοίξεις το βιβλίο, θα βρεις κάτι που δεν είχες ανακαλύψει την προηγούμενη. Κάθε σελίδα μπορεί να γίνει αφορμή για σκέψεις και συζητήσεις με παιδιά όλων των ηλικιών. Οι διαφορετικές κουλτούρες, η αναπηρία, η φαντασία, η φύση, ο πολιτισμός, τα διαφορετικά είδη οικογενειών αλληλεπιδρούν σε έναν χρωματιστό χορό, που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή μέχρι το τέλος.
Σημείωσε ακόμα ότι όλα τα πρόσωπα που παρελαύνουν στις σελίδες του βιβλίου είναι υπαρκτά. Είναι φίλοι, γείτονες, περαστικοί, αλλά και παιδιά που γνώρισε η συγγραφέας και εικονογράφος ενώ ταξίδευε στον κόσμο, δουλεύοντας στο πρόγραμμα Save the Children της Unicef. Η ίδια χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια για ολοκληρώσει το βιβλίο της και να καταφέρει να κάνει εικόνα και λόγο τη διαφορετικότητα. «Μένουμε σε διαφορετικά μέρη. Κατοικούμε σε διαφορετικά σπίτια. Ζούμε σε διαφορετικές οικογένειες. Ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Και όλοι μαζί μοιραζόμαστε αυτό τον γαλαζοπράσινο πλανήτη».
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την Sophie Blackall, ρίξε μια ματιά στο site της.