ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΥΤΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΣΟΥ
Περισσότερο ανθεκτική και ολιγαρκής, παρά εντυπωσιακή σε ομορφιά, η Σανσιβέρια βελτιώνει την ατμόσφαιρα του σπιτιού ή το γραφείου μας φιλτράροντας την επικίνδυνη ουσία «φορμαλδεΰδη». Γι’ αυτό και όχι μόνο της αξίζει μία –ελαφρώς σκιερή– θέση στη ζωή μας.
Ό,τι ήταν άλλοτε ο εντυπωσιακός Φίκος μπέντζαμιν, που θέριευε στα σαλόνια των γονιών μας, είναι σήμερα η ταπεινή Σανσιβέρια ή Σανσεβιέρια, με τα στενόμακρα μυτερά φύλλα, που δεν θέλει πολλά για να ζήσει και να ευτυχήσει κοντά μας.
Φυτό εσωτερικού χώρου, δεν τα περνάει άσχημα και στον κήπο ή στο μπαλκόνι, αρκεί να προστατευτεί από το δυνατό κρύο. Όμως εμείς το θέλουμε δίπλα μας και έχουμε έναν καλό λόγο γι’ αυτό.
Σανσιβέρια, το φυσικό φίλτρο φορμαλδεΰδης
Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) κατέταξε τη –γνωστή για την τοξικότητά της– φορμαλδεΰδη στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων, ήτοι στα καρκινογόνα με διαπιστωμένη δράση για τον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά η φορμαλδεΰδη επιτρέπεται σε χαμηλές δόσεις ως συντηρητικό τροφίμων (με αριθμό καταχώρησης E240), ενώ χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή συνθετικών ρητινών, κολλών, διαλυτών, βερνικιών, συντηρητικών, καλλυντικών, απορρυπαντικών, υφασμάτων και συσκευασιών… Η λίστα δεν έχει τελειωμό. Αυτά μαθαίνει κανείς από κοινοβουλευτική ερώτηση του 2010 που υπάρχει σε ηλεκτρονική σελίδα του ευρωκοινοβουλίου.
Η Σανσιβέρια θεωρείται ότι φιλτράρει τον αέρα από τοξικούς ρύπους, όπως τα ίχνη που αφήνει η φορμαλδεΰδη στο σπίτι μας, ειδικά αν χρησιμοποιούμε αλόγιστα χημικά καθαριστικά. Κι αυτός είναι ίσως ο καλύτερος λόγος για να της δώσετε μία γωνιά στο καθιστικό ή –σύμφωνα με το Feng Shui– στην είσοδο του σπιτιού σας, ώστε να διώχνει και κάθε κακή ενέργεια που φέρνουν μαζί τους κάθε λογής μουσαφραίοι.
Η γεωπόνος μου έχει τοποθετήσει το εν λόγω φυτό στην κρεβατοκάμαρά της, γιατί όπως λένε η Σανσιβέρια απελευθερώνει οξυγόνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, προάγοντας έναν καλό και βαθύ ύπνο.
Εσύ ποια Σανσιβέρια έχεις;
Η Σανσιβέρια που όλο τον χειμώνα έβλεπε μαζί μου σειρές στο Netflix ανήκει στο πιο διαδεδομένο είδος: Sansevieria trifasciata. Έμαθα γι’ αυτή ότι κατάγεται από τη Δυτική Αφρική και στο εξωτερικό την αποκαλούν «φυτό φίδι» (snake plant). Δεν γίνεται πολύ ψηλ, μετά βίας φτάνει τα εβδομήντα εκατοστά και έχει τα χαρακτηριστικά πράσινα δερματώδη φύλλα με τις ανοιχτοπράσινες κάθετες λωρίδες.
Όπως όλα τα είδη του συγκεκριμένου φυτού, έτσι και αυτή είναι εξαιρετικά ανθεκτική και ολιγαρκής. Η καλύτερή της είναι όταν έχει έμμεσο φως και λίγο νερό, ίσα να μην ξεραθεί. Προσαρμόζεται όμως και σε χώρους οριακά σκοτεινούς, αν και εκεί δεν θα δώσει τον καλύτερο εαυτό της και θα αργήσει πολύ να αναπτυχθεί. Οι ακραίες καταστάσεις δεν της πάνε: Η απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου προκαλεί εγκαύματα στο φύλλωμά της και χαλάει το χρώμα των φύλλων της, ενώ το υπερβολικό πότισμα σαπίζει το ριζικό της σύστημα. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε γλάστρες που διαθέτουν τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα και χρησιμοποιούμε χαλίκια ή ελαφρόπετρες στο κάτω μέρος της γλάστρας για ακόμη καλύτερη αποστράγγιση.
Όλοι θέλουμε φροντίδα και η Σανσιβέρια επίσης
Από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη ποτίζουμε το φυτό μας μία φορά τον μήνα ή στις τρεις εβδομάδες. Το καλοκαίρι μειώνουμε το διάστημα αυτό στις δύο εβδομάδες. Δείκτης αφυδάτωσης είναι η όψη των φύλλων της Σανσιβέριας. Αν χάσουν τη λεία τους όψη και δείχνουν ρυτιδιασμένα το φυτό διψάει.
Αν και είναι ένα φυτό που δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα, μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του προσθέτοντας υγρό λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Προσωπικά, δεν του έχω βάλει ποτέ λίπασμα και το καμαρώνω να μεγαλώνει φυσικά μαζί με μία ετερόκλητη παρέα φυτών. Το μόνο που κάνω για να φαίνεται πάντα φροντισμένο είναι να αφαιρώ τα ξερά φύλλα από τη βάση του φυλλώματος.
Ευτυχώς δεν έχει αρρωστήσει ποτέ, καθώς είναι φυτό ιδιαίτερα ανθεκτικό και στις ασθένειες. Άντε να παρουσιάσει ψευδόκοκκο, τη γνωστή μας «βαμβακάδα». Σε αυτή την περίπτωση καθαρίζουμε τις προσβεβλημένες περιοχές με ένα βαμβάκι ποτισμένο με οινόπνευμα. Προληπτικά ορισμένοι γεωπόνοι προτείνουν ψεκασμό με μη τοξικό σκεύασμα που φτιάχνουμε στο σπίτι διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας σκόνη πράσινου σαπουνιού σε ένα λίτρο νερό.
- Τι πρέπει να ξέρω: Τα φύλλα της Σανσιβέριας είναι τοξικά και γι’ αυτό επικίνδυνα για τα παιδιά που μπορεί από περιέργεια να τα βάλουν στο στόμα τους. Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άτακτα κατοικίδια. Αν έχετε στο σπίτι, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε άλλα φυτά.
- Η απορία: Γιατί ένα τόσο καλό φυτό το λένε και «Γλώσσα της πεθεράς»;