ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΝΗΛΙΚΟ «ΔΕΝΤΡΟΣΠΙΤΟ»
Αν από τα παιδικά σου χρόνια σε συναρπάζει η ιδέα ενός δεντρόσπιτου, το αρχιτεκτονικό γραφείο ELASTICOFarm έρχεται να σου δείξει ότι μπορείς πραγματικά να ζήσεις σε κάτι τέτοιο, και μάλιστα με όλες τις ανέσεις.
Η ιδέα ενός δεντρόσπιτου είναι νομίζω συναρπαστική για κάθε παιδί. Και μόνο η λέξη σού εμπνέει μια αίσθηση περιπέτειας, μαζί με την ιδέα να σκαρφαλώσεις και να αράξεις σε ένα βασίλειο «ολόδικό» σου, κάπου ανάμεσα στα κλαδιά ενός μεγάλου δέντρου.
Να όμως που ένα δεντρόσπιτο δεν είναι απλώς ένα σκηνικό για ιστορίες περιπέτειας ή ένα «παιχνίδι» που θα ζήλευαν πολλοί. Μπορεί να είναι και ένα πραγματικό σπίτι, όπως απέδειξε το αρχιτεκτονικό γραφείο ELASTICOFarm, με επικεφαλής τον Ιταλό Stefano Pujatti.
Το ενήλικο «δεντρόσπιτο» που έφτιαξαν για λογαριασμό ενός νεαρού σεφ βρίσκεται στο Καμπιάνο, στα περίχωρα του Τορίνο. Αν απορείς για μέγεθός του, οι εσωτερικοί χώροι καλύπτουν 135 τ.μ.!
Η επίσημη ονομασία αυτού του σπιτιού είναι μάλλον παράδοξη: Η τρύπα με το σπίτι ολόγυρα. Γιατί όντως τα δωμάτιά του οργανώνονται κυκλικά γύρω από ένα κενό, εξασφαλίζοντας σε κάθε χώρο όχι μόνο άπλετο φυσικό φως, αλλά και άμεση επαφή με τη φύση. Έτσι, νιώθεις πραγματικά σαν να μένεις πάνω στα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονται ολόγυρα αλλά και στο κέντρο του, κι ας μην είναι ακριβώς χτισμένο πάνω σε αυτά.
Αντί να στηρίζεται πάνω σε κλαδιά, στηρίζεται σε μεταλλικούς στύλους, ενώ η μία του πλευρά ακουμπάει σε ένα κτίσμα που υπήρχε εκεί από το 1970. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα οίκημα που ανακαινίστηκε επίσης από την ELASTICOFarm. Και ενώ άλλοι θα επέλεγαν τη λύση μιας πιο συμβατικής προσθήκης για να το επεκτείνουν, εδώ βλέπουμε μια προσέγγιση που τη λες και απόλυτα ριζοσπαστική.
Αυτό που βλέπεις εξωτερικά είναι μια σύνθεση από μεταλλικούς όγκους, με κυρίαρχο εξωτερικό υλικό το αλουμίνιο. «Το αρχιτεκτονικό κουτί διασπάται σε μια σειρά από επιμέρους στοιχεία, που αφήνουν εσωτερικά ένα κενό, ως το επίκεντρο γύρω από το οποίο ισορροπεί όλη η κατασκευή», εξηγούν οι δημιουργοί. «Μια απρόσμενη σύνδεση με το περιβάλλον να αποκαλύπτεται, καθώς το σπίτι αγκαλιάζει το άνοιγμα στην ατμόσφαιρα και την απεραντοσύνη του ουρανού».
Το μεταλλικό «δεντρόσπιτο» έχει ανεξάρτητη είσοδο προσβάσιμη από το πάρκο, μέσω μιας επίσης μεταλλικής σκάλας. «Καθώς ανεβαίνει κάποιος, ξετυλίγεται μπροστά του ένα τοπίο το οποίο συνεχώς αλλάζει, καταλήγοντας στο ύψος της κατοικίας», προσθέτουν οι αρχιτέκτονες που το εμπνεύστηκαν.
«Η βλάστηση διαπερνάει και περιβάλλει το κτίσμα, μεταμορφώνοντας ακόμα και το εσωτερικό». Η διαδοχή των εποχών, με τα φύλλα των δέντρων να αλλάζουν χρώμα, αλλάζει αυτό που βλέπεις από μέσα εκεί, στα ψηλά!
Για να μπορέσει το «δεντρόσπιτο» να πατήσει πάνω στο προϋπάρχον κτίσμα, η αρχική σκεπή του σπιτιού κατεδαφίστηκε και η νέα ταράτσα διαμορφώθηκε σαν βεράντα. Από αυτό το ύψος, σε κάποια σημεία διακρίνεται η κορυφογραμμή των Άλπεων.
Αν τα χαρακτηριστικά δεντρόσπιτα της φαντασίας μας είναι ξύλινα, με το καφέ χρώμα να κυριαρχεί στο εσωτερικό, στο φουτουριστικό αυτό οικοδόμημα τα πράγματα αλλάζουν: το χρώμα που κυριαρχεί μέσα είναι το πράσινο, σε διάφορους τόνους.
Λόγω του σεφ ιδιοκτήτη, που απολαμβάνει να μαγειρεύει όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική του ζωή, η κουζίνα είναι τοποθετημένη σε στρατηγικό σημείο του σπιτιού, ώστε να έχει οπτική επαφή και με τους εσωτερικούς χώρους και με την ταράτσα.