ΑΥΤΑ ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
Μερικές φορές χρειάζεται να λειτουργήσεις έξυπνα και όχι να κοπιάσεις για να κρατήσεις το σπίτι σου σε τάξη. Αυτές οι ιδέες θα σου φανούν αρκετά χρήσιμες.
Διάβασες τόσα θέματα με έρευνες για την επίδραση που έχει ένας τακτοποιημένος χώρος στην ψυχολογία σου, που αποφάσισες να αναλάβεις δράση. Θες να οργανώσεις τα πράγματά σου και να σταματήσεις να ζεις μέσα στο χάος που έχεις δημιουργήσει μέσα στο ίδιο σου το σπίτι. Well done!
Η πρώτη κίνηση που συνήθως κάνουμε στην περίπτωση αυτή είναι να προμηθευτούμε κουτιά, καλάθια, ράφια, διαχωριστικά ή ό,τι άλλο πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Ε, η πρώτη αυτή κίνηση πολλές φορές είναι τελείως λάθος. Κάνε μια παύση πριν ξεκινήσεις τις αγορές, γιατί μπορεί να έχεις αρκετά προϊόντα αποθήκευσης, απλώς να μην τα χρησιμοποιείς σωστά. Μερικά μικρά λάθη μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργικότητά τους, κάνοντάς τα τελικά μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Ποια είναι αυτά;
1. Δεν υπολογίζεις σωστά τις διαστάσεις
Να σηκώσει το χέρι όποιος… την έχει πατήσει. Εγώ σίγουρα! Βλέπεις κάτι όμορφα καλάθια και σκέφτεσαι: Αυτά χρειάζομαι για να μην πετάω τα ρούχα μου δεξιά κι αριστερά. Τα αγοράζεις, τα φέρνεις στο σπίτι, τα ανοίγεις και –ω, τι έκπληξη– δεν χωράνε πουθενά. Έτσι, γίνονται μέρος του χάους που προσπαθούσες να λύσεις. Ποιο είναι, λοιπόν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν πάρεις σβάρνα τα καταστήματα; Μετράς τον χώρο (ύψος, πλάτος, μήκος) όπου θα τοποθετήσεις π.χ. μια συρταριέρα με ροδάκια. Χρησιμοποίησε μεζούρα ή κανονικό μέτρο, όχι τα δάχτυλα και τις παλάμες σου.
2. Δεν κάνεις decluttering πριν κάνεις τις αγορές
Σημαντικότατο ρόλο όσον αφορά την οργάνωση ενός σπιτιού παίζει το γνωστό decluttering, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν ακ΄όμη και τα παιδιά. Πρώτα θα ξεκαθαρίσεις τα πράγματά σου και θα δεις τι πραγματικά χρειάζεσαι, και μετά θα δώσεις χρήματα για κουτιά, βάσεις ή ό,τι άλλο θεωρείς χρήσιμο. Αν, για παράδειγμα, θες να οργανώσεις τα πράγματα στο μπάνιο, μην πάρεις πρώτα τα αποθηκευτικά κουτιά, γιατί μπορεί τα μπουκαλάκια και τα βαζάκια που όντως χρησιμοποιείς να μην χωράνε σε αυτά.
3. Δεν εκμεταλλεύεσαι το ύψος
Η κάθετη αποθήκευση είναι από τις πιο έξυπνες κινήσεις που μπορείς να κάνεις όσον αφορά την οργάνωση του σπιτιού σου, ωστόσο είναι μια δυνατότητα που συχνά αγνοείται. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί organizers που πιάνουν μόνο το κάτω μέρος ενός ντουλαπιού, αφήνοντας το υπόλοιπο ντουλάπι άδειο. Χρησιμοποίησε π.χ. στα ντουλάπια της κουζίνας σου ρυθμιζόμενα ράφια και βάλε ό,τι χρησιμοποιείς συχνά στο ύψος των ματιών και ό,τι χρησιμοποιείς σπανιότερα πιο ψηλά.
4. Μένεις στις… τυπικές χρήσεις ενός προϊόντος
Τα social media είναι γεμάτα hacks για το πώς να αξιοποιήσεις δημιουργικά πληθώρα προϊόντων. Η οργάνωση θέλει και φαντασία, πέρα από πρακτικό πνεύμα. Χρησιμοποίησε, ας πούμε, τα διάφανα συρτάρια ενός παλιού ψυγείου για να φυλάξεις μέσα κασκόλ και κάλτσες. Έτσι, θα βλέπεις τι έχεις μέσα και δεν θα ξοδέψεις χρήματα για διάφανα κουτιά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις μια ξύλινη θήκη για μαχαιροπίρουνα για να οργανώσεις τα κραγιόν και τα πινέλα σου, ή μια θήκη περιοδικών για να βάλεις τις επιφάνειες κοπής και τα ταψιά σου.
5. Δεν χρησιμοποιείς αεροστεγείς συσκευασίες
Αν έχεις την τάση να στοιβάζεις κούτες σε αποθήκες, υπόγεια και γκαράζ, έχε υπόψη σου ότι οι χώροι αυτοί συχνά μαζεύουν υγρασία και σκόνη. Έκανα το λάθος και αποθήκευσα ορισμένα αγαπημένα βιβλία στο ξύλινο μπαούλο της γιαγιάς και, όταν το άνοιξα, είχαν γεμίσει μούχλα. Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα και η καλή οργάνωση του σπιτιού θέλει τα δικά της. Φρόντισε να προμηθευτείς για τέτοιους χώρους πλαστικά κουτιά με καπάκι που κλείνει καλά, σακούλες ρούχων κενού αέρος και συλλέκτες υγρασίας που θα βρεις στα σούπερ μάρκετ.