iStock

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΒΡΩΜΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο χώρος της κουζίνας είναι από τους πιο πολυχρησιμοποιημένους χώρους του σπιτιού. Υπάρχει η προφανής ακαταστασία, όπως τα πιάτα στον νεροχύτη, αλλά κι εκείνες οι περιοχές και τα αντικείμενα που συχνά παραβλέπονται. Μήπως κι εσύ ξεχνάς να καθαρίσεις κάποια από αυτά;

Το καθάρισμα έχει συχνά τις δυσκολίες του. Ειδικά στον χώρο της κουζίνας, που είναι η καρδιά του σπιτιού, συχνά αμελούμε να καθαρίσουμε πολλές επιφάνειες και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Υπάρχουν πολλά tips καθαρισμού, τόσο για επιφάνειες όπως η εστία της κουζίνας, όσο και για πιο γενικές καταστάσεις, όπως η αφαίρεση της μούχλας. Όμως τι γίνεται με τα αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά; Σκεφτείτε τις περιοχές και τα πράγματα που μπορεί να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού.

Είναι ζωτικής σημασίας να τα απολυμαίνετε είτε κάθε μέρα είτε μερικές φορές την εβδομάδα, για να αποφύγετε τη συσσώρευση βακτηρίων και τη δημιουργία εστιών μόλυνσης. Δείτε ποιες είναι αυτές οι περιοχές και ποια τα επίμαχα αντικείμενα της κουζίνας, αλλά και πώς θα τα καθαρίσετε σωστά.

1. Οποιαδήποτε επιφάνεια αφής, πόμολο ή λαβή

Κάθε συσκευή της κουζίνας έχει κάποιο είδος πίνακα ελέγχου ή λαβή που αγγίζετε κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε. Είναι σημαντικό να θυμάστε να πλένετε όλα αυτά τα πόμολα, τα κουμπιά ή τις επιφάνειες αφής εβδομαδιαίως, επειδή συχνά τα παραβλέπουμε όταν καθαρίζουμε εις βάθος την κουζίνα.

Κουζίνα
iStock

Θέλουν ιδιαίτερη προσοχή ειδικά αν τα αγγίζετε όταν μαγειρεύετε ή μεταχειρίζεστε ωμές πρώτες ύλες. Φροντίστε να καθαρίζετε τα πόμολα των ντουλαπιών της κουζίνας, τα χερούλια των συσκευών και τους πίνακες ελέγχου χρησιμοποιώντας απολυμαντικό μαντηλάκι ή απολυμαντικό καθαριστικό σε σπρέι, και καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

2. Ο νεροχύτης

Παρότι τρέχει συνεχώς άφθονο νερό μέσα στον νεροχύτη, είναι πιθανό να υπάρχουν μικρόβια που παραμονεύουν στην επιφάνεια, ειδικά σε ρωγμές που ο νεροχύτης ενώνεται με τον πάγκο, γύρω από την αποχέτευση και τα πώματα του σκουπιδοφάγου.

Κουζίνα καθαριότητα
iStock

Ο νεροχύτης της κουζίνας είναι καλό να απολυμαίνεται μετά από κάθε προετοιμασία γεύματος ή το πλύσιμο των πιάτων, ή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Συλλέγει όλα τα πιτσιλίσματα όταν ξεπλένετε τα τρόφιμα, γι’ αυτό μην ξεχνάτε τις λαβές, τη βρύση και τις περιοχές που πάγκου κοντά στον νεροχύτη.

Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για νεροχύτες που περιέχει απολυμαντικό παράγοντα και μια καθαρή πετσέτα.

3. Το εσωτερικό του ψυγείου

Στην περίπτωση που δεν πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, είναι σημαντικό να πλένετε συχνά τα συρτάρια για να αποφύγετε μελλοντικές μολύνσεις, επειδή μπορεί να μείνουν πίσω υπολείμματα τροφών ή βακτήρια. Το ίδιο ισχύει και για το ωμό κρέας που αποθηκεύετε στο ψυγείο. Οι διαρροές και τα υγρά συσσωρεύονται στα συρτάρια και στις άκρες των ραφιών.

Καθάρισμα
iStock

Για να απαλλαγείτε από κάθε είδους βακτήρια που μπορεί να αναπτυχθούν εκεί, καλό είναι να αφαιρείτε τα συρτάρια ή τα ράφια του ψυγείου, ιδανικά μια φορά τον μήνα, και να πλένετε τις επιφάνειες με ήπιο απορρυπαντικό και χλιαρό νερό. Στεγνώστε με ένα καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.

Αν θέλετε να κάνετε ακόμα πιο βαθύ καθαρισμό, μπορείτε να ξεσκονίσετε το επάνω μέρος της συσκευής και να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα και το πίσω και κάτω μέρος της. Η σκόνη στα πηνία, άλλωστε, κάνει το ψυγείο να εργάζεται πιο σκληρά για να παραμείνει δροσερό, καταναλώνοντας περισσότερη ενέργεια.

4. Επιφάνειες κοπής

Οι επιφάνειες κοπής, ιδίως οι ξύλινες, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια στις μικροσκοπικές γωνίες και σχισμές που εμφανίζονται μετά από μία και μόνο χρήση. Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να έχετε τουλάχιστον δύο ξεχωριστές επιφάνειες, μία για τα φρούτα και τα λαχανικά και μία για τα κρέατα. Αυτό θα μειώσει τη μόλυνση κατά την προετοιμασία των γευμάτων.

καθάρισμα
iStock

Ανάλογα με το υλικό που είναι φτιαγμένη η επιφάνεια κοπής, θα πρέπει να τη φροντίσετε με διαφορετικούς τρόπους, ώστε να κρατήσετε την επιφάνεια καθαρή και τα μικρόβια μακριά.

5. Ηλεκτρικές μικροσυσκευές

Ακόμη και το καθαρό νερό που μπορεί να παραμείνει σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως μια καφετιέρα, μπορεί να δημιουργήσει μια ιδανική συνθήκη για την ανάπτυξη βακτηρίων και αλάτων.

Κουζίνα
iStock

Υπάρχουν τρεις τρόποι να απομακρύνετε εύκολα και γρήγορα τα άλατα από την καφετιέρα αλλά και από τον βραστήρα, με υλικά που πιθανότατα έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Ορισμένα εξαρτήματα είναι ασφαλές να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, ενώ άλλα πρέπει να πλένονται με ζεστό σαπουνόνερο και στη συνέχεια να ξεπλένονται με ζεστό νερό και να στεγνώνουν τελείως.

6. Οι πάγκοι της κουζίνας

Για το τέλος αφήσαμε το προφανές, το οποίο όμως συχνά παραβλέπουμε. Οι πάγκοι της κουζίνας είναι οι χώροι όπου αφήνουμε καθημερινά τα ψώνια από το σουπερμάρκετ, το πορτοφόλι μας και άλλα αντικείμενα, ξεχνώντας ότι εκεί προετοιμάζουμε το φαγητό μας.

Κουζίνα
iStock

Πάρτε ένα καθαρό πανί και ένα απολυμαντικό σπρέι και καθαρίστε πριν από την προετοιμασία του φαγητού ή τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Παραλείψτε το σφουγγάρι ή το χρησιμοποιημένο πανί πιάτων, επειδή μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια και μικρόβια.

Ιδανικά μία φορά την εβδομάδα αφιερώστε χρόνο για να καθαρίσετε τις γωνίες, κάτω από τις μικρές συσκευές και κατά μήκος των άκρων μεταξύ της κουζίνας ή του ψυγείου και του πάγκου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.