9 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ
Τι μπορεί να κάνει ο εργοδότης για να βελτιώσει την ευημερία σου και να σε σώσει απ' το burnout; Μια έρευνα υποδεικνύει τη σημασία 9 στρατηγικών ευεργετικών για τους εργαζόμενους.
Πρόσφατα, φίλη που δουλεύει νυχθημερόν διάβαζε στο OW τα άγνωστα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχεις πάθει burnout. Έβαλε «τικ» στα 5 από τα 7 συμπτώματα και κατέληξε στο ότι είναι πολύ πιθανό να βιώνει επαγγελματική εξουθένωση. Aλλά, όπως μου είπε χαρακτηριστικά, «αυτή την περίοδο δεν μπορώ να κάνω κάτι για να το αλλάξω».
Το να βοηθήσεις έναν φίλο που παθαίνει burnout δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα όταν εκείνος δεν το αντιλαμβάνεται. Σίγουρα, όμως, η προαναφερθείσα φίλη δεν είναι η μοναδική που αμφιταλαντεύεται για το αν ταλαιπωρείται από επαγγελματική εξουθένωση. Το burnout έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από την περίοδο της τηλεργασίας και έπειτα όταν η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή πολλών ανθρώπων φάνηκε να καταρρέει.
Ειδικοί έχουν κατά καιρούς προσπαθεί να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «γιατί δουλεύουμε τόσο πολύ αφού δεν μας κάνει καλό;» και να δώσουν συμβουλές ανάρρωσης από την υπερβολική εργασία. Ωστόσο, όσο βοηθητικά κι αν είναι αυτά τα tips, εκείνος που μπορεί πραγματικά να δώσει λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής εξουθένωσης, η οποία προκύπτει από παρατεταμένο εργασιακό στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, δεν είναι άλλος από τον εργοδότη σου.
Μια έρευνα για το burnout
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας πραγματοποίησε πρόσφατα μια έρευνα προκειμένου να κατανοήσει τον αντίκτυπο εννέα πρακτικών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων. Η έρευνα ήταν διαδικτυακή, διεξήχθη μεταξύ 13 Απριλίου και 10 Μαΐου 2023 και αφορούσε 5.055 ενήλικες που εργάζονταν με πλήρη ή μερική απασχόληση στις ΗΠΑ.
«Η χρόνια έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της ζωής σας για παθήσεις όπως οι καρδιακές και το εγκεφαλικό επεισόδιο και συνδέεται επίσης με αγχώδεις διαταραχές και μείζονα κατάθλιψη», ανέφερε σε δελτίο τύπου ο Δρ Eduardo J. Sanchez, επικεφαλής ιατρικός υπεύθυνος για την πρόληψη στην Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. «Με τα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης να συνεχίζουν να αυξάνονται, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα παροδικό πρόβλημα, αλλά για μια σοβαρή και συνεχή πρόκληση για την ψυχική υγεία του εργατικού δυναμικού», συμπλήρωσε.
9 τρόποι να σωθεί η υγεία του εργαζόμενου
Η έρευνα εντόπισε εννέα ευεργετικές πολιτικές που είναι σημαντικό να εφαρμόζουν οι εργοδότες:
- Ευθυγράμμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τα καθήκοντα εργασίας.
- Καθορισμός σαφών εργασιακών ρόλων και αρμοδιοτήτων.
- Τακτική επανεξέταση του φόρτου εργασίας.
- Από κοινού σχεδιασμός των ρόλων εργασίας.
- Προσφορά δυνατοτήτων για ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζόμενων.
- Ο εργοδότης πρέπει να εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι διαθέτουν τα απαραίτητα για να διατηρούν μια υγιή ζωή.
- Έμφαση στη συνολική ευημερία των εργαζόμενων.
- Περιορισμός της χρήσης της τεχνολογίας που σχετίζεται με την εργασία μετά το ωράριο εργασίας.
- Προώθηση της ύπαρξης ομάδων υποστήριξης των εργαζομένων.
Η έρευνα έδειξε ότι σε οργανισμούς όπου αυτές οι στρατηγικές απουσίαζαν μόλις το 51% του εργατικού δυναμικού αισθανόταν θετικά για την ευημερία του. Αντίθετα, στις εταιρείες που εφάρμοσαν και τις εννέα στρατηγικές, το ποσοστό ικανοποίησης ήταν 91%.
Τέλος, ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που δείχνει ότι η υιοθέτηση μόνο μίας πολιτικής οδήγησε σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση, βελτιωμένα συναισθήματα σχετικά με τους ρόλους και αυξημένη αίσθηση υποστήριξης από τους ανώτερους.