8 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Διαλέξαμε τα καλύτερα παιδικά βιβλία που μόλις κυκλοφόρησαν και σας τα προτείνουμε για ανοιξιάτικες αναγνώσεις με τα παιδιά, γεμάτες μαγικές εικονογραφήσεις, χιούμορ, μακρινά ταξίδια, φιλοσοφικά ερωτήματα και…πολλές γάτες!
Ακόμα κι αν τα παιδιά σας έχουν μάθει να διαβάζουν και θέλουν να διαβάζουν μόνα τους τα βιβλία τους, δοκιμάστε πότε πότε να τους διαβάζετε κι εσείς. Ο λόγος; Πέρα από το προφανές του να περνάμε δημιουργικά τον χρόνο μας με τα παιδιά, η μεγαλόφωνη ανάγνωση έχει πολλά ακόμα οφέλη, τα οποία έχουν διαπιστωθεί έπειτα από έρευνες.
Όταν διαβάζουμε δυνατά στα παιδιά μια πολύπλοκη ιστορία ή ένα βιβλίο που μιλάει για έννοιες αφηρημένες, είναι πιο πιθανό να θέλουν να συνεχίσουν να μας ακούνε, ενώ αν διάβαζαν μόνα θα είχαν μάλλον βαρεθεί. Ακόμα, η μεγαλόφωνη ανάγνωση τα βοηθάει να μένουν συγκεντρωμένα και να αποκτούν κριτική σκέψη.
Πόσες φορές δεν έχουν διακόψει την ανάγνωση για να ρωτήσουν γιατί προχωράει έτσι η ιστορία ή να αναρωτηθούν τι θα γίνει στη συνέχεια; Επιπλέον, όταν τους διαβάζουμε εμείς, είμαστε ταυτόχρονα «ζωντανό λεξικό»: κάθε λέξη που δεν ήξεραν θα τη μάθουν, εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους.
Ας διαβάσουμε, λοιπόν, δυνατά, τα βιβλία που επιλέξαμε από τις νέες κυκλοφορίες.
1. «Το ταξίδι είναι που μετράει», Καρλ Ονορέ, Κέβιν και Κρίστεν Χάουντισελ
Ο υπότιτλος του βιβλίου τα λέει όλα: 40 αργές και απολαυστικές περιπέτειες με τρένο, ποδήλατο, πλεούμενο ή με τα πόδια. Πώς να μην θέλεις να το ανοίξεις;
Το βιβλίο που έφτιαξε ο Καρλ Ονορέ είναι ένας ύμνος στο slow living. Πώς μοιάζει ο κόσμος αν δεν βιάζεσαι όταν ταξιδεύεις; «Τα ταξίδια που γίνονται χωρίς βιασύνη είναι βάλσαμο για την ψυχή και τροφή για τις αισθήσεις», λέει ο συγγραφέας και μας πάει παντού: από τον Μεγάλο Ωκεάνιο Δρόμο της Αυστραλίας με ποδήλατο ως τα παγωμένα φιορδ της Νορβηγίας με πλοίο, και από τα όρη της Αργεντινής με το τρένο Τρεν α λας Νούμπες ως το τροπικό δάσος Νυούνγκουε, στη Ρουάντα. Mετάφραση: Γιώργος Παναγιωτάκης.
2. «Δημοκρατία», Φίλιπ Μπάντινγκ
Επειδή όσα βιβλία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες κι αν διαβάσουμε δεν είναι ποτέ αρκετά, αυτό το βιβλίο για τη δημοκρατία μπαίνει κατευθείαν στην παιδική βιβλιοθήκη.
Με πλούσια, παραστατική εικονογράφηση, η έννοια της δημοκρατίας ανθίζει σαν λουλούδι στις σελίδες αυτής την έκδοσης. Και μην εκπλαγείτε αν αφού το διαβάσουν τα παιδιά, έρθουν με… πλακάτ να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν – στο βιβλίο θα βρουν αναλυτικές οδηγίες! Mετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή.
3. «Ο κόσμος της σοφίας 2: Η φιλοσοφία από τον Ντεκάρτ ως τις μέρες μας», Jostein Gaarder / Nicoby, Vincent Zabus
Αν πήρατε πέρυσι τον πρώτο τόμο και μετά βίας μπορέσατε να περιμένετε τον επόμενο, ο δεύτερος είναι τώρα εδώ. Το κλασικό φιλοσοφικό μυθιστόρημα της Jostein Gaarder έγινε graphic novel και εισάγει τα πιτσιρίκια στον κόσμο της φιλοσοφίας μιλώντας στη γλώσσα τους.
Στο δεύτερο αυτό μέρος, η Σοφία, η ηρωίδα που ζει στον σημερινό κόσμο των social media, πιάνει το νήμα των φιλοσοφικών της αναζητήσεων από τον Ντεκάρτ και φθάνει ως τις μέρες μας, περνώντας από τον Διαφωτισμό, τον Μαρξ και τον Φρόιντ, αντιδρώντας πάντα στο άδικο. Mετάφραση: Στέλλα Ζουμπουλάκη.
4. «Ταξιδεύοντας στο ηλιακό μας σύστημα», Aina Bestard
Ένα βιβλίο για το διάστημα και τους πλανήτες πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε διαβάσει ως τώρα. Η Ισπανίδα Aina Bestard εικονογράφησε όλο το ηλιακό μας σύστημα, τους πλανήτες, τα φεγγάρια και ό,τι υπάρχει πέρα από αυτά, από την έρημο της Αφροδίτης ως τα θυελλώδη νέφη του του Δία.
Και οι εικόνες της, που συνειδητά θυμίζουν εκείνες των επιστημόνων του 19ου αιώνα –ως ένας φόρος τιμής, όπως λέει η ίδια– τυπώθηκαν σε ριζόχαρτο σ’ αυτή την τόσο καλαίσθητη και φροντισμένη έκδοση, που μαζί με τις επιστημονικές πληροφορίες οξύνει μοναδικά και τη φαντασία των παιδιών. Μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη.
5. «Όλα τα σώματα είναι υπέροχα», Beth Cox
Η Beth Cox παίρνει τα πράγματα από την αρχή αρχή, από τη σκόνη των άστρων που έγινε το σώμα μας, για να μιλήσει στη συνέχεια για τα γονίδια και το DNA που το καθορίζουν, και να φτάσει στα όσα πιο σημαντικά μπορούν να μάθουν τα παιδιά για το σώμα.
Για το τι είναι στερεότυπα και πώς τα σπάμε, για το πόση σημασία έχει να είσαι ο εαυτός σου και πώς αποκτάμε αυτοπεποίθηση. «Ήθελα να βοηθήσω τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες να καταλάβουν γιατί το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και να μάθουν να εκτιμούν την μοναδικότητα του σώματός τους», λέει η συγγραφέας. Mετάφραση: Κατερίνα Σχινά.
6. «Η ιστορία της τέχνης σε 21 γάτες», Diana Vowles, Joselyn Norbury, Nia Gould
Αν τα παιδιά σας λατρεύουν τις γάτες, ιδού το βιβλίο που θα τους μάθει την ιστορία της τέχνης με τη βοήθεια του αγαπημένου τους κατοικίδιου. Από την αρχαία Αίγυπτο, όπου η γάτα λατρευόταν κανονικά, ως τη βυζαντινή τέχνη και τα σύγχρονα κινήματα, όλα θα τα δούμε να ζωντανεύουν ως γάτες.
Η εικονογράφηση σίγουρα κλέβει την παράσταση, αλλά οι δημιουργοί έκαναν εξίσου καλή δουλειά και στο κείμενο, δίνοντας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για κάθε ρεύμα και καλλιτεχνική περίοδο. Μετάφραση: Ιωάννα Χόνδρου.
7. «Σαν στο σπίτι σου», Signe Torp
Η Νορβηγίδα δημιουργός του βιβλίου αγαπούσε από μικρή τα όμορφα κτίρια. Μεγαλώνοντας δεν έγινε αρχιτέκτονας, όπως οι γονείς της, αλλά εικονογράφος-συγγραφέας. Μ’ αυτό το βιβλίο δείχνει στα παιδιά δέκα συναρπαστικά κτίρια από όλα τα μέρη του κόσμου, από τη Μογγολία ως το νησιωτικό κράτος Βανουάτου, από τους πάγους ως τις ερήμους.
Σχεδιάζοντας κάθε δωματιάκι τους, κάθε ανθισμένο λουλουδάκι στα παρτέρια των παραθύρων τους με περισσή λεπτομέρεια, η Torp φιλοδοξεί να τους μεταδώσει τη δική της αγάπη για τη ζωγραφική. Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά.
8. «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;», Θεόδωρος Παπακώστας
Μετράει μερικούς μήνες κυκλοφορίας και ήδη κοντεύει να κερδίσει τα παιδιά, όπως κέρδισε τους ενήλικες το μεγάλο του αδερφάκι, το best-seller του Archaeostoryteller «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;».
Εδώ ξεδιπλώνεται η ιστορία των σχολικών βιβλίων, από την προϊστορία, τον κυκλαδικό πολιτισμό, την κλασική εποχή και τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά με όρους… ταινίας δράσης. Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος υπερήρωας της αρχαιότητας; Το πιο διάσημο αρχαίο αίνιγμα ποιο ήταν; Και γιατί, τέλος πάντων, μας πηγαίνουν εκδρομή στην Ακρόπολη;