Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

6 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το δικαίωμα στην ατεκνία πρέπει να είναι αυτονόητο. Επειδή όμως αρκετοί μπορεί να αναρωτιούνται, καταγράψαμε 6 από τους πιο συχνούς λόγους που, αν και εκφέρονται από μια γυναίκα, αφορούν εξίσου τους άντρες.

Από τα παιδικά μου κιόλας χρόνια, δεν θυμάμαι να μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να μην αποκτήσω παιδιά και οικογένεια μεγαλώνοντας. Είχα μάλιστα, τη λανθασμένη εντύπωση ότι όλοι οι άνθρωποι ήθελαν το ίδιο. Mεγαλώνοντας κατάλαβα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους, άντρες και κυρίως γυναίκες, που είχαν επιλέξει την ατεκνία και κάναμε καλή παρέα, ακόμη κι όταν εγώ απέκτησα παιδί και αναγκαστικά η ζωή μου διαφοροποιήθηκε από τη δική τους.

Πλέον, ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων επιλέγουν μια «childfree» ζωή ή αλλιώς την εκούσια ατεκνία. Το 2015 δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Κείμενο Εργασίας «Increasing childlessness in Europe: time trends and country differences». Ανάμεσα σε όσα αναφέρει είναι και η αύξηση της ατεκνίας σε άνδρες και γυναίκες 30-34 και 40-44 ετών.

Πρόσφατα επίσης, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) διαπίστωσαν ότι στην πολιτεία του Μίσιγκαν πάνω από 1 στους 5 ενήλικες δεν θέλει να αποκτήσει παιδιά. Το φαινόμενο βέβαια δεν παρουσιάζεται μόνο εκεί και το έχουμε καταλάβει όλοι.

Το δικαίωμα στην ατεκνία και τη μη μητρότητα

Ίσως να μην μας έκανε τόση εντύπωση, αν αφορούσε μόνο τους άντρες. Η επιλογή της μη μητρότητας είναι αυτή που ξενίζει και πολλές φορές σοκάρει μέσα στο πλαίσιο της πατριαρχικής κοινωνίας μας.

Ο Λύο Καλοβυρνάς, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου Μητέρα μηδέν παιδιών. Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή (εκδόσεις Gutenberg) έχει αναφερθεί στην έκταση της βίας που υφίστανται οι γυναίκες στην καθημερινότητά τους ώστε να επιθυμήσουν να γίνουν μητέρες σε συνέντευξή του στο OW.

Ατεκνία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«Αγνοούσα το μέγεθος αυτής της κατάφωρης βίας. Γνωστοί και άγνωστοι λειτουργούν καταπιεστικά απέναντι στις γυναίκες και τις πατρονάρουν σαν να έχουν μπροστά τους ένα δεκάχρονο παιδί, στο οποίο λένε πώς θα ζήσει τη ζωή του, τι είναι φυσιολογικό», είχε πει.

Ρώτησα λοιπόν μία από τις φίλες μου που δεν θέλησε να αποκτήσει παιδί να μου πει τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Προσωπικά θα μου αρκούσε και ένα «απλώς δεν ήθελα», αλλά νομίζω ότι πολύς κόσμος θα ήθελε να ξέρει. Όλοι οι παρακάτω λόγοι θα μπορούσαν βέβαια να αφορούν και έναν άντρα.

1. Θέλει να αφοσιωθεί στη δουλειά

Παλιότερα, η επιλογή της ατεκνίας μπορεί να αφορούσε περισσότερο τους καλλιτέχνες, καθώς το είδος της δουλειάς τους δεν μπορούσε να μπει σε καλούπι και σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σήμερα είναι εξίσου κατανοητό για οποιονδήποτε αγαπάει πολύ τη δουλειά του και θέλει να αφοσιωθεί σε αυτή χωρίς περισπασμούς να επιλέξει την ατεκνία.

2. Έχει προβλήματα ψυχικής υγείας

Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας, ακόμη και τα πιο συνηθισμένα, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, μπορεί να επιβαρύνουν τη ζωή των ασθενών σε τέτοιο βαθμό, που η δημιουργία οικογένειας να είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

«Ειδικότερα ο γυναικείος ψυχισμός έχει πολύ ιδιαίτερες ανάγκες εξαιτίας της αναπαραγωγικής φύσης του. Εγκυμοσύνη, λοχεία, τοκετός προκαλούν τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο σώμα, αλλά και στην ψυχή και στον εγκέφαλο. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι στις καινούργιες εγκυμοσύνες, μία στις 10 γυναίκες θα παρουσιάσει κάποιο ψυχικό πρόβλημα που ενδεχομένως θα χρειαστεί βοήθεια», έχει πει στο OW ο ψυχίατρος Γιάννης Ζέρβας, Καθηγητής Ψυχιατρικής και Ψυχοσωματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνος του Ειδικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας Γυναικών που λειτουργεί στο Αιγινήτειο.

ME THN ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΛΟΝΙΖΟΝΤΑΙ, ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ. ΟΧΙ ΤΥΧΑΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ.

3. Δεν θεωρεί δίκαιο να διαιωνίσει το DNA της

«Η οικογένειά μου κι εγώ έχουμε προβλήματα ψυχικής υγείας, γιατί να μεταβιβάσω αυτή την κακή κληρονομικότητα και σε έναν άλλο άνθρωπο;» αναρωτιέται η φίλη μου. Αλλά και πόσα άλλα προβλήματα υγείας μπορεί να έχουν κληρονομικό υπόβαθρο; Τα περισσότερα! Δεν είναι καθόλου παράλογο να μην επιθυμείς ένα ακόμη πλάσμα, μάλιστα αυτό που θα αγαπήσεις τόσο πολύ, να υποφέρει εξίσου.

4. Σκέφτεται τα χρήματα

Παλιότερα ένας τέτοιος λόγος μη απόκτησης παιδιών θα ήταν κατακριτέος. Σήμερα όμως, γίνεται όλο και πιο αποδεκτός. Ίσως μάλιστα να έχεις ακούσει για τα ζευγάρια DINK (σημαίνει «dual income, no kids» ή «διπλό εισόδημα, χωρίς παιδιά»), έναν νέο τύπο οικογένειας που κατακλύζει τα κοινωνικά δίκτυα. Άρθρο στο περιοδικό ΤΙΜΕ το 1987 ανέφερε ότι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στις ΗΠΑ μέχρι την ηλικία των 18 ήταν τότε σχεδόν 100.000 δολάρια. Σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Brookings με βάση στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το νούμερο αυτό έχει φτάσει τα 310.000 δολάρια.

5. Θέλει να προστατέψει τη σχέση που έχει

«Ο ερχομός ενός μωρού, εκτός από χαρμόσυνο, είναι και στρεσογόνο γεγονός. Πολλοί νέοι γονείς το βιώνουν και έτσι, ζώντας στα σύγχρονα αστικά κέντρα, μακριά από τη φροντίδα και την αγκαλιά που κάποτε προσέφεραν η γειτονιά και τα μεγαλύτερα συγγενικά πρόσωπα. Για σχεδόν όλους τους γονείς αποτελεί μια τεράστια ανατροπή ισορροπιών και τρόπου ζωής», αναφέρει η ψυχαναλύτρια Δρ Μερόπη Μιχαλέλη.

Πράγματι, με την απόκτηση παιδιών οι ισορροπίες στη ζωή ενός ζευγαριού κλονίζονται, οι υποχρεώσεις και η κούραση αυξάνονται, μαζί και οι διαφωνίες και οι συγκρούσεις για την ανατροφή. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαζύγια προκύπτουν μετά την απόκτηση παιδιών.

6. Θέλει να ζήσει τη ζωή χωρίς υποχρεώσεις

«Η ζωή είναι μικρή και θέλω να τη ζήσω. Νιώθω ότι δεν θα προλάβω ακόμη και μόνη να κάνω όσα θέλω. Πόσο μάλλον με παιδιά», μου λέει η φίλη μου.

Με κίνδυνο να πέσουν να με φάνε οι ένθερμοι υποστηρικτές της απόκτησης παιδιών, θα πρέπει να παραδεχτώ ότι ακόμη και με ένα παιδί (που δεν είναι ίσον κανένα) η ζωή σου αλλάζει ριζικά. Και παρότι αυτό είναι κάτι που δεν θα άλλαζες με τίποτε, νιώθεις ότι πλέον δεν σου ανήκει με τον τρόπο που σου ανήκε πιο πριν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.