iStock

6 ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ FOOD WASTE

Μπορεί να είναι δύσκολο να λύσουμε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά με απλούς τρόπους μπορούμε να περιορίσουμε σε έναν σημαντικό βαθμό την σπατάλη τροφίμων.

Αν η σπατάλη τροφίμων ήταν χώρα, θα κατείχε την τρίτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ στην πρώτη θέση θα βρισκόταν η Κίνα και στην δεύτερη οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 6%–8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με ανθρωπογενή προέλευση θα μπορούσαν να μειωθούν, αν απλώς σταματούσαμε να πετάμε φαγητά στα σκουπίδια. Τα τρόφιμα που σαπίζουν στους ΧΥΤΑ παράγουν μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου 28-36 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης σχετικά με τη δράση που πρέπει να ληφθεί για την προστασία του πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορεί να λάβει καθένας από εμάς, προκειμένου να περιορίσει το ατομικό του αποτύπωμα. Ένα από αυτά, είναι η μείωση της σπατάλης φαγητού.

6 τρόποι να μειώσουμε την σπατάλη τροφίμων

Πέρα από το να περιορίσουμε τις ποσότητες που αγοράζουμε και καταναλώνουμε, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, για να περιορίσουμε τα διατροφικά απορρίμματα;

1. Κρατάμε σημειώσεις

Ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουμε σημαντική μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι να αποκτήσουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι τρόφιμα πετάμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει μέσω καταγραφής. Με άλλα λόγια, στο τέλος κάθε μέρας μπορούμε να σημειώνουμε τι φαγητό πετάξαμε και γιατί. Μπορεί, για παράδειγμα, να ανακαλύψουμε ότι κανείς δεν τρώει τα σπιτικά μπισκότα βρόμης ή ότι οι έτοιμες σαλάτες που αγοράζουμε καταλήγουν σχεδόν πάντα στα σκουπίδια. Έτσι, θα σταματήσουμε να τα φτιάχνουμε/αγοράζουμε και θα προγραμματίσουμε λίγο καλύτερα τα ψώνια μας.

2. Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας

Εάν έχουμε συσκευασμένα τρόφιμα στο ψυγείο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας προκειμένου να ελέγξουμε αν έχουν χαλάσει ή όχι, αντί να εμπιστευτούμε τυφλά την αναγραφόμενη σύσταση για «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…». Η ημερομηνία που αναφέρεται στη φράση αυτή δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο ή το προϊόν είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Αυτό που δείχνει είναι ότι ίσως έχουν αλλοιωθεί κάποια από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, όπως το άρωμα ή η υφή του.

6 απλοί τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων
iStock

3. Ελέγχουμε το ψυγείο & τα ντουλάπια

Πριν επισκεφτούμε τον μανάβη, τον χασάπη, το σούπερ μάρκετ, ας ρίξουμε μια ματιά στα ντουλάπια και το ψυγείο μας και ας σημειώσουμε τα τρόφιμα που ήδη έχουμε. Στη συνέχεια, ας σκεφτούμε ένα ή δύο πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε με τα υλικά αυτά. Αν μας λείπει κάποιο συστατικό, το προσθέτουμε στη λίστα των αγορών μας. Έτσι, θα καταναλώσουμε ό,τι ήδη υπάρχει στην κουζίνα μας και δεν θα βρεθούμε ξαφνικά με πέντε πακέτα μακαρόνια και τρεις συσκευασμένες σαλάτες.

4. Για μείωση της σπατάλης τροφίμων, μαγειρεύουμε χωρίς συνταγή

Το μόνο πράγμα που ξέρω πώς να κάνω καλά στην κουζίνα είναι να αξιοποιώ ό,τι έχει απομείνει στο ψυγείο μου, συνδυάζοντάς το με ορισμένα «ευέλικτα» υλικά, όπως το αβγό και το ρύζι. Φτιάχνω π.χ. σάντουιτς με αβγοσαλάτα ή ντοματόρυζο με μαύρο ρύζι και γιαούρτι. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, η «freestyle μαγειρική» δεν ακολουθεί βιβλία συνταγών, ή ξέρει ότι δεν χρειάζεται να τα ακολουθεί κατά γράμμα. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι ινσταγκραμικών προδιαγραφών, αλλά χορταίνει και «σώζει» μερικά λαχανικά από τον κάδο των σκουπιδιών.

6 απλοί τρόποι για να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων
iStock

5. Αξιοποιούμε τα υπολείμματα

Το ξέρετε πως αν φυτέψετε το κάτω μέρος του μαρουλιού (αυτό που συνήθως πετάμε μετά το καθάρισμά του) σε μια μικρή γλάστρα, θα πάρετε ένα νέο μαρούλι; Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του κρεμμυδιού και του σέλινου. Μπορούμε, ακόμα, να χρησιμοποιούμε τα περισσεύματα των λαχανικών για να φτιάξουμε νόστιμους ζωμούς και τα περισσεύματα από μήλο για να φτιάξουμε ξύδι. Οι φλούδες πατάτας μπορούν να γίνουν τσιπς και οι φλούδες εσπεριδοειδών μπορούν να μπουν σε γλυκίσματα ή να δώσουν άρωμα και γεύση σε αλάτια. Το βιβλίο Food Waste - Οδηγός Επιβίωσης περιλαμβάνει διάφορες τέτοιες ιδέες.

6. Μικρότερο ψυγείο = μείωση σπατάλης τροφίμων

Παλαιότερα, οι άνθρωποι συντηρούσαν τα τρόφιμά τους με μεθόδους όπως το πάστωμα και το κάπνισμα, ή κάνοντας τουρσιά και γλυκά του κουταλιού. Σήμερα, βασιζόμαστε στα ψυγεία για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των τροφίμων μας, μιας και η σύγχρονη δυτική διατροφή «αγαπά» τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα ή προπαρασκευασμένα τρόφιμα. Έτσι, τα ψυγεία γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Όμως, όσο μεγαλύτερο είναι το ψυγείο μας, τόσο περισσότερα τρόφιμα αγοράζουμε και πιθανόν τόσο περισσότερα τρόφιμα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Αν, παρά τις προσπάθειές μας, δεν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, τότε μπορούμε να τα ρίξουμε σε έναν κάδο κομποστοποίησης ή να τα χρησιμοποιήσουμε ως τροφή για… τις κότες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.