Le Pain Quotidien

5 ΜΑΓΑΖΙΑ ΓΙΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ BRUNCH ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Το brunch έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια στην Αθήνα. Δείτε πού μπορείτε να απολαύσετε το πιο νόστιμο και χαλαρό πρωινό-μεσημεριανό γεύμα στην πόλη.

Παλιά, στην Ελλάδα ξέραμε το πρωινό και το μεσημεριανό. Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια μάθαμε κι ένα ενδιάμεσο γεύμα: Στα ελληνικά μπορούμε να το πούμε «αργοπορημένο πρωινό» ή «πρωινο-μεσημεριανό γεύμα», αλλά το μονολεκτικό brunch είναι μια λέξη που έχει έρθει για να μείνει στις γαστριμαργικές μας αναζητήσεις. Κι αυτό γιατί είναι απίστευτα βολικό να απολαύσεις το πρωϊνό σου λίγο πιο αργά το Σαββατοκύριακο ή τις χαλαρές καθημερινές, που δεν πρέπει να πας στη δουλειά. Να ξυπνήσεις αργά, να χουζουρέψεις και γενικά να μην βιαστείς σε μια ζωή που σε θέλει πάντοτε αγχωμένο και στη σπίντα.

Από μια μόδα που ξεκίνησε την προηγούμενη δεκαετία σε λίγα hip μαγαζιά, το brunch έχει γίνει μια αγαπημένη συνήθεια για την Αθηναία και τον Αθηναίο. Ας δούμε σε ποια all-day μέρη αξίζει να επενδύσουμε το χαλαρό πρωϊνό μας.

Le Pain Quotidien

Η βελγική αλυσίδα φούρνων που έχει περισσότερα από 260 καταστήματα σε 20 χώρες παγκοσμίως ήρθε πρόσφατα και στην Ελλάδα. Η λέξη «φούρνος», βέβαια, δεν καλύπτει ό,τι μπορεί να βρει κανείς στο «Le Pain Quotidien», το οποίο ουσιαστικά είναι ένα all-day με πολλές και γευστικότατες επιλογές.

Αφού μιλάμε για brunch, να πούμε ότι ειδικότητά του είναι το αργοπορημένο και διευρυμένο κυριακάτικο –και όχι μόνο– πρωϊνό. Η σπεσιαλιτέ του είναι το υπέροχο προζυμένιο ψωμί, που προσγειώνεται στο τραπέζι μαζί με ένα βάζο από το –μάλλον– πιο κολασμένο άλειμμα πραλίνας που έχετε φάει στη ζωή σας. Ας μην μιλήσουμε για τις μαρμελάδες… Απλά αλείψτε τες στο ψωμί σας.

Ας εμβαθύνουμε, όμως, στον γεμάτο προκλήσεις κατάλογο. Δεν γίνεται να πας σε βέλγικο φούρνο και να μην δοκιμάσεις τάρτα. Γι’ αυτό, η παραγγελία της Caesars Tartine, με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, caesar dressing, βιολογικό βραστό αβγό, αβοκάντο, ρόκα και παρμεζάνα είναι σχεδόν υποχρεωτική.

brunch

Επίσης, μην ξεχάσετε να δώσετε μια ευκαιρία στο avocado toast, το οποίο περιλαμβάνει φρυγανισμένο προζυμένιο ψωμί, με πουρέ αβοκάντο, πίκλα αγγούρι, ραπανάκι, supersedes, αρωματικό αλάτι και προαιρετικά βιολογικό αβγό scrambled. Να το τιμήσετε…

brunch

Αν είστε του γλυκού, μην διστάσετε να υποπέσετε στον πειρασμό του Pain Perdu, μιας απίστευτης αβγόφετας από μπριός, με μπανάνα, μούρα και σως σοκολάτας.

Le Pain Quotidien: Ιοφώντος 31, Ιλίσια. Τηλ: 2107258533

The Roosters Athens

Γνωρίζαμε την ύπαρξή του στα Βριλήσσια και το Περιστέρι, αλλά από τότε που ήρθε σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, το The Roosters είναι σίγουρα πιο προσβάσιμο. Πίσω από το Χίλτον, έχοντας μεγάλη αυλή και πολλά επίπεδα, το all-day café είναι φιλόξενο για κάθε Αθηναίο: Θέλετε να κάνετε το τσιγαράκι σας; Επιλέγετε τα τραπεζάκια έξω. Προτιμάτε τις άκαπνες καταστάσεις και την ωραία διακόσμηση; Το ισόγειο σας περιμένει. Θέλετε πιο πριβέ καταστάσεις και θέα; Ο 1ος όροφος είναι για εσάς.

Αν νομίζετε ότι θα βρείτε εύκολα να κάτσετε στο Roosters των Ιλισίων πρωινο-μεσημεριανό Κυριακής, είστε γελασμένοι. Μπορεί να περιμένετε λιγάκι για να κάτσετε, αλλά θα ανταμειφθείτε. Πρώτ’ απ’ όλα για τον υπέροχο καφέ του. Κατά δεύτερον, για το cinnamon roll, που φτιάχτηκε για να μας καταστρέψει.

Για τους λάτρεις των πιο υγιεινών πιάτων υπάρχει το yogurt bowl, που σερβίρεται με granola, φρούτα, μέλι, κανέλα, φυστικοβούτυρο και κομμάτια σοκολάτας. Ο καγιανάς είναι εξαιρετικός, ενώ τα σάντουιτς με Bagel είναι σκέτος πειρασμός.

The Roosters Athens: Ίωνος Δραγούμη 58, Ιλίσια. Τηλ: 210 7220900

ANÄNA

Αυτό που σε τραβάει από την πρώτη στιγμή στο Anana είναι ότι μοιάζει με μπιστρουδάκι που έχει βγει από την κεντρική Ευρώπη. Η απίστευτη βιτρίνα και τα τραπεζάκια του που απλώνονται μέσα στην πανέμορφη στοά της Πραξιτέλους είναι άκρως καρτ-ποσταλικά ή, όπως το λέμε πλέον, ινσταγκραμικά.

Πρώτ’ απ’ όλα δοκιμάστε τον υπέροχο καφέ και τα μυρωδάτα blends του. Στη συνέχεια, πιάστε τον κατάλογο και ξεκινήστε τη διερεύνηση που θα σας οδηγήσει σε απολαυστικά brunch μονοπάτια.

Και εδώ το βουτυράτο cinnamon roll είναι υποχρεωτική επιλογή. Εάν βαρεθήκατε την κανέλα, τότε μπορείτε να κατευθυνθείτε στο κάρδαμο και στην υπέροχη εναλλακτική των Cardamom Buns. Το avocado toast είναι από τα μεγάλα σουξέ του γλυκού café, ενώ οτιδήποτε υπάρχει στο κατάλογο στην συνομοταξία του «αβγού» (καγιανάς, ποσέ, αβγοσαλάτα κ.ά.) είναι πεντανόστιμο.

ANÄNA: Πραξιτέλους 33, Αθήνα

The Makers

Θα μπορούσες το brunch στο concept store της Πραξιτέλους να συνοψιστεί σε δυο μόνο λέξεις: Τάρτα Λεμόνι! Αλλά όχι, δεν θα το κάνουμε τόσο εύκολο. Γιατί ούτως ή άλλως το The Makers είναι δύσκολο να περιγραφεί.

Στο μαγαζί θα βρεις αδιάβροχα, στολές εργασίες, πετσέτες, ποδιές και άλλα προϊόντα ένδυσης που φτιάχνει το brand. Όμως, στους κενούς χώρους ανάμεσα από κρεμάστρες έχουν τοποθετηθεί τραπέζια, όπου μπορείς να παραγγείλεις καφέ και φυσικά το brunch σου.

Για την τάρτα λεμόνι μιλήσαμε. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι βάφλες, που λιώνουν στο στόμα και προκαλούν κύματα απόλαυσης στον ουρανίσκο. Αλλά αξίζουν προσοχής και οι ιδιαίτερες επιλογές του The Makers, όπως η κρέπα σπανακόπιτα, που στην κορυφή της είναι καρφωμένο ένα αβγό μάτι. Για το τέλος αφήσαμε τα λαχταριστά pancakes, που μπορούν να αποτελέσουν το συναρπαστικό φινάλε ενός επικού brunch.

The Makers: Πραξιτέλους 37, Αθήνα. Τηλ: 2103311372

Ohh Boy

Στην πεντάδα έπρεπε να υπάρχει και μια επιλογή για τους αθεράπευτους γλυκατζήδες. Γιατί ναι, το Ohh Boy, που βρίσκεται στoν hip δρόμο της Αρχελάου στο Παγκράτι, μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές αλμυρές επιλογές, αλλά αν δεν φας γλυκό δεν επιτρέπετε να φύγεις από το μαγαζί.

Αφού καταφέρεις και βρεις τραπέζι (πράγμα ακατόρθωτο το Σαββατοκύριακο και αρκετά δύσκολο τις καθημερινές) ξεκινάς με τα αλμυρά για να περάσεις γρήγορα-γρήγορα στα γλυκά. Τα αβγά στο Ohh Boy έχουν την τιμητική τους. Τα αβγά ποσέ με παντζάρι, γλυκοπατάτα, σπαράγγια και τραγανό bacon είναι σκέτος πειρασμός και η καλύτερη επιλογή αν κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Αν δεν έχετε πρόβλημα να προσθέσετε μερικές εκατοντάδες θερμίδες στον οργανισμό σας, τότε το σάντουιτς λιωμένων τυριών με μαρμελάδα ντομάτας είναι ιδανική επιλογή. Αλλά ας περάσουμε επιτέλους στο κυρίως (γλυκό) πιάτο. Η τάρτα κάστανο είναι βγαλμένη από την κόλαση. Το προφιτερόλ με φιστίκι και λευκή σοκολάτα δεν υπάρχει. Τα banoffee τρώγονται δύο-δύο. Και, αν έχετε όρεξη, απλά δοκιμάστε ό,τι άλλο βρίσκεται στην γλυκιά βιτρίνα του Ohh Boy.

Ohh Boy: Αρχελάου 32, Παγκράτι

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.