O Μπαϊρακτάρης, στην πλατεία Μοναστηρακίου, από το 1879 Terry Harris/Alamy/Visualhellas.gr

5 ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

Από τα Πετράλωνα μέχρι το Κολωνάκι, βεβαιώσου ότι έχεις επισκεφθεί αυτά τα εστιατόρια για τις γεύσεις και την ιστορία τους.

Το φαγητό είναι –ή πρέπει να είναι– μια εμπειρία κοινωνική και πολιτισμική. Το φαγητό σε ένα εστιατόριο ακόμα περισσότερο. Ακόμα και μόνος σου να πας να φας, η επικοινωνία με τον/τη σερβιτόρο και το πιάτο, το μαγειρεμένο με φροντίδα για εσένα από τα χέρια ενός αγνώστου, δεν γίνεται να μη σου προκαλούν το ανακουφιστικό συναίσθημα το ανήκειν. Σκέψου τώρα πόσα συναισθήματα γεννά το να τρως σε ένα εστιατόριο ιστορικό, στο οποίο κάποτε μπορεί να έτρωγαν οι παππούδες σου. Να κάθεσαι στο ίδιο μέρος, όπου μισό αιώνα πριν κάθονταν σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.

Δεν είναι λίγα τα εστιατόρια της Αθήνας που μετρούν δεκάδες χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα γαστρονομικά δρώμενα. Που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ από τους θαμώνες τους –όχι μόνο για το φαγητό τους, αλλά και για την ατμόσφαιρα, τη ζεστή φιλοξενία τους– ώστε καμία δύσκολη συγκυρία δεν κατάφερε να τους βάλει λουκέτο, ακόμα και έναν αιώνα μετά. Αυτό από μόνο του δεν αποτελεί κίνητρο για να τα επισκεφθείς;

Γνωρίζοντας την ιστορία που κουβαλούν τα εστιατόρια αυτά, σε πιάνει δέος. Πάμε μια βόλτα σε 5 από αυτά;

5 ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας

– Μπαϊρακτάρης (Ταβέρνα Σιγάλας), από το 1879

Καμία σημασία δεν έχει αν θα βρεις να φας και αλλού εφάμιλλο γύρο ή γιαουρτλού. Αν δεν έχεις κάτσει έστω μία φορά στον Μπαϊρακτάρη, δεν δικαιούσαι να αποκαλείσαι Αθηναίος. Οι μερίδες είναι μεγάλες, οι τιμές σε λογικά επίπεδα, το σέρβις όπως το φαντάζεσαι – ανάλογα με τον χαμό που θα γίνεται την ώρα που θα πας. Κι όταν κάθεσαι στις ξύλινες καρέκλες με την ψάθα και κοιτάζεις τις φωτογραφίες από σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, τις οποίες έχουν κοιτάξει εκατομμύρια μάτια πριν από εσένα, νιώθεις κατά κάποιον τρόπο πολίτης του κόσμου.

Μητροπόλεως 71-88, πλ. Μοναστηρακίου, τηλ. 210 3213036.

– Ταβέρνα Πλάτανος, από το 1932

Μπορεί η μακροβιότερη ταβέρνα της Αθήνας –τα «Μπακαλιαράκια» στην Κυδαθηναίων– να έκλεισε, όμως ο «Πλάτανος», μερικά βήματα παραπέρα, στους Αέρηδες, καλά κρατεί. Και όχι μόνο κρατεί, αλλά διατηρεί αξιοπρεπές το μενού, τις τιμές και το σέρβις παρά το υπερ-τουριστικό σημείο. Για περίπου έναν μήνα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, η ταβέρνα παραμένει κλειστή, για να ξεκουραστεί το προσωπικό, όμως στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει ξανά και θα σε περιμένει να δοκιμάσεις τα πεντανόστιμα γνήσια ελληνικά πιάτα της, όπως στιφάδο, φρικασέ, χταπόδι ξυδάτο με ελιές και παραδοσιακή σιροπιαστή καρυδόπιτα για επιδόρπιο.

Διογένους 4, Πλάκα, τηλ. 210 3220666.

– Ταβέρνα του Οικονόμου, από το 1930

Ποιος δεν έχει προσέξει το καλά διατηρημένο γωνιακό νεοκλασικό των Πετραλώνων, στη γωνία Κυδαντιδών και Τρώων; Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, όμως, είναι ότι εκεί στεγάζεται η παλαιότερη ταβέρνα της περιοχής, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί ως μαγειρείο το 1930 υπό την ονομασία «Ζέφυρος», από την οικογένεια Οικονόμου. Μάλιστα, στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν και το σπίτι της οικογένειας, πολλά από τα παιδιά της οποία γεννήθηκαν κυριολεκτικά μέσα στην κουζίνα. Η ταβέρνα έχει αλλάξει πολλά χέρια από τότε, ωστόσο εδώ και μερικούς μήνες ανήκει στον επιχειρηματία Φίλιππο Τσαγκρίδη, γνωστό για το Gallina στο Κολωνάκι και το Chicken Picnic στην Καισαριανή. Σε αγχώνει η επίδραση που μπορεί να έχει το νέο αυτό ρεύμα στα φημισμένα λαδερά και το συγκλονιστικό φρικασέ του «Οικονόμου»; Ο κ. Τσαγκρίδης υπόσχεται να μην αλλάξει τίποτα, αλλάζοντας τα πάντα. Ίδιο μενού με αναβαθμισμένα υλικά, ίδιο πλακάκι-σκακιέρα στο πάτωμα (αλλά γυαλισμένο) και τα βιβλία του πιο πιστού διάσημου πελάτη, του δοκιμιογράφου Κωστή Παπαγιώργη, στη θέση τους.

Τρώων 41 & Κυδαντιδών, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3467555.

– Βασίλαινας, από το 1920

Το εστιατόριο Βασίλαινας συνεχίζει να τραβά προς τη δόξα έχοντας μετακομίσει από τον Πειραιά στην περιοχή του Χίλτον και αφήνοντας πίσω του τα προηγούμενα ψαροφαγικά μενού που το έκαναν τόσο διάσημο για να επιχειρήσει τα επόμενα που θα συναρπάσουν τις νεότερες γενιές. Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει τα πιάτα του; Από τον Γιώργο Σεφέρη και τον Χατζηκυριάκο Γκίκα, μέχρι τον Winston Churchil και τη Sophia Loren. Και όλοι έχουν να μιλούν για ένα εστιατόριο πραγματικά υψηλής γαστρονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αν πας στον Βασίλαινα μία φορά, παρά τις υψηλές τιμές του, σίγουρα θα επιστρέψεις.

Βρασίδα 13, Αθήνα, τηλ. 210 7210501.

– L’ Abreuvoir, από το 1965

Το νεότερο εστιατόριο της «παρέας» θα συμπληρώσει σύντομα μισό αιώνα παρουσίας στο Κολωνάκι, θυμίζοντας στους νεότερους ότι αυτό ήταν που σύστησε τη γαλλική κουζίνα στο ελληνικό κοινό, για να γίνει αυτόματα (μαζί με το Βυζαντινό, του Hilton) στέκι της τότε αριστοκρατίας. Εκεί θα πας και σήμερα αν θες να δοκιμάσεις μοσχαράκι σε εκδοχή τουρνεντό αλά Ροσσίνιλ, κρεμμυδόσουπα και σαλιγκάρια Βουργουνδίας, σε συνδυασμό με κάποια από τα διασημότερα γαλλικά κρασιά. Όλα αυτά σε έναν χώρο που παραπέμπει σε γνήσιο γαλλικό μπιστρό, με την κατακόκκινη μπαρόκ ταπετσαρία στους τοίχους, ή στην καταπράσινη αυλή τις πιο ζεστές ημέρες.

Ξενοκράτους 51, Αθήνα, τηλ. 210 7229106.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.