Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

5 ΑΠΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΣΥΣΤΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Για να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου στην εργασία υπάρχουν ορισμένα «τεχνικά» μυστικά. Αν και θα πρέπει να τα γνωρίζει και να τα επιδιώκει βασικά ο εργοδότης σου, καλό είναι να τα ξέρεις κι εσύ, ώστε να τα διεκδικήσεις ή να τα υιοθετήσεις όπως μπορείς.

Όχι, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και όσον αφορά τα εργασιακά περιβάλλοντα αυτό το μάθημα το ξέρουμε απ' έξω κι ανακατωτά. Σε μια αγορά εργασίας που γίνεται συχνά απάνθρωπα πιεστική, οι εργαζόμενοι χρειάζονται ικανοποιητικούς μισθούς, ανθρώπινα ωράρια εργασίας, υποστηρικτικό περιβάλλον και προοπτικές εξέλιξης. Αυτά είναι τα ελάχιστα προαπαιτούμενα.

Υπάρχουν όμως και μερικές απλές βελτιώσεις που οι ειδικοί συστήνουν τόσο στους εργοδότες, όσο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίες αν εφαρμοστούν οδηγούν αποδεδειγμένα σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Ενόψει της νέας σεζόν, ίσως έχει νόημα να τους ρίξουμε μια ματιά, ώστε να δούμε τι από αυτά είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε στο δικό μας εργασιακό περιβάλλον ή να διεκδικήσουμε από τους εργοδότες μας.

5 απλές αλλαγές που συστήνουν οι ειδικοί για αποδοτικότητα στην εργασία
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

O Kim Cameron, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Michigan και συγγραφέας του best seller Positive Leadership, έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη σημασία ενός ουσιαστικά θετικού εργασιακού περιβάλλοντος και υποστηρίζει ότι τα υποστηρικτικά περιβάλλοντα, η εμπιστοσύνη και το θετικό κλίμα στη δουλειά, κάνουν θαύματα στην αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Ας δούμε όμως και τα περισσότερο τεχνικά και όχι τόσο ανθρώπινα μέσα που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας.

1. Φυσικό φως

Το φυσικό φως της ημέρας ευνοεί την ευεξία των υπαλλήλων και αυξάνει την παραγωγικότητά τους. Ορισμένες έρευνες έχουν υποστηρίξει ότι τα βιοκλιματικά γραφεία (δηλαδή, γραφεία σε κτίρια που είναι σχεδιασμένα για τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση) φιλτράρουν τον αέρα και μεγιστοποιούν τη χρήση φυσικού φωτός βελτιώνοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η εργασία σε κτίρια με φυσικό φως μειώνει σημαντικά (σε ποσοστό 84%) συμπτώματα όπως την ξηροφθαλμία, τους πονοκεφάλους, το brain fog και τη θολή όραση, τα οποία επηρεάζουν την παραγωγικότητα των υπαλλήλων.

2. Βιοφιλικός σχεδιασμός

Πρόκειται για μια αναδυόμενη αρχιτεκτονική τάση που επιδιώκει να ενσωματώσει τη φύση στο δομημένο περιβάλλον. Οι αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού επικεντρώνονται στη δημιουργία χώρων –επαγγελματικών ή και προσωπικών– που μιμούνται μοτίβα και στοιχεία της φύσης, όπως η χρήση φυτών εσωτερικού χώρου, φυσικών υλικών και γήινων χρωμάτων στη διακόσμηση, μεγάλα παράθυρα κ.ά.

Πρόσφατη έρευνα των εργαστηρίων σχεδιασμού PLP Labs, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Loughborough και Reading, έδειξε ότι στα γραφεία που είχαν υιοθετήσει τις αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού:

  • Παρατηρήθηκε αύξηση 200% στην αίσθηση ευεξίας και στην περιβαλλοντική αξία των χώρων όπου κινούνταν οι εργαζόμενοι.
  • Τα άτομα που εργάζονταν σε χώρους με άπλετη θέα και πράσινο εμφάνισαν αυξημένη παραγωγικότητα σε σχέση με τους εργαζόμενους σε συνηθισμένα, χωρίς «πράσινο» γραφεία.

3. Εργονομικές θέσεις

Η καθιστική ζωή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εποχής. Οι έργαζόμενοι περνάνε αμέτρητες ώρες μπροστά από μια οθόνη, έχοντας την ίδια (κακή συνήθως) στάση σώματος και συχνά ξεχνώντας να σηκωθούν για να κάνουν τα διαλείμματα που πρέπει.

Τα στοιχεία λένε ότι πολλοί εργαζόμενοι σε γραφεία υποφέρουν από πόνους στο σώμα, είτε από την ακινησία είτε από τη λάθος στάση σώματος. Οι έρευνες δείχνουν ότι η οσφυαλγία είναι συχνή μεταξύ των εργαζομένων σε γραφεία. Ιδιαίτερα συχνά είναι και τα μυοσκελετικά προβλήματα, ενώ μεγάλο ποσοστό εργαζομένων σε γραφεία εμφανίζει συμπτώματα στη σπονδυλική στήλη.

Οι εργονομικές θέσεις είναι απαραίτητες για να μπορείς να εργάζεσαι απρόσκοπτα. Ορισμένες εταιρείες έχουν υιοθετήσει τις μπάλες Pilates αντί για καθίσματα και τα όρθια γραφεία, αν και κανένα από τα δύο μοντέλα δεν εξυπηρετεί την ανάγκη της οκτάωρης εργασίας γραφείου.

Μαζί με τον εργονομικό εξοπλισμό είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να εκπαιδευτούν στη σωστή στάση του σώματος, στα μικρά, συχνά διαλείμματα και να τους δοθούν κίνητρα για άσκηση.

4. Συχνά διαλείμματα

Τα διαλείμματα δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό. Δίνουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους να ξεκουραστούν και να αναζωογονηθούν. Σύμφωνα με έρευνες, τα συχνά διαλείμματα στη διάρκεια απαιτητικής πνευματικής εργασίας μειώνουν την κόπωση και ενισχύουν τις επιδόσεις.

Οι εργοδότες πρέπει να ενθαρρύνουν τα συχνά διαλείμματα, είτε με τη δημιουργία ειδικών χώρων, είτε με μια συγκεκριμένη πολιτική. Αν δεν το κάνουν, φρόντισε εσύ για τον εαυτό σου.

Το να κάθεσαι πολλές ώρες στην ίδια θέση κάνει τους μυς σου να σφίγγονται προκαλώντας ένταση, πόνο και δυσκολία στην κίνηση, ακόμη και όταν πια τελειώσεις τη δουλειά σου και σηκωθείς. Για να το αποφύγεις προσπάθησε να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις stretching, να σηκώνεσαι ανά 20 ή 30 λεπτά και, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, προσπάθησε να περπατήσεις για λίγο ή να κάνεις απλές διατάσεις.

Μια άλλη ιδέα για να εντάξεις το διάλειμμα στην εργασία σου είναι η τεχνική Pomodoro, που σου επιτρέπει να «σπας» πολύπλοκες εργασίες σε μικρότερα μέρη και να ομαδοποιείς τις απλές.

5. Ευελιξία

Λίγο πριν την πανδημία, ορισμένες πολυεθνικές εξασφάλιζαν στους εργαζόμενούς τους χώρους για να χαλαρώνουν, να γυμνάζονται, ακόμη και για να παίρνουν έναν υπνάκο, ή οργάνωναν διήμερα σε πολυτελή retreat για να ενισχύσουν τους δεσμούς και την ευεξία των μελών της ομάδας.

Η αλλαγή προτεραιοτήτων όμως που αναδύθηκε μετά και οδήγησε στη «μεγάλη παραίτηση», κάνει αυτή την κουλτούρα γραφείου να μοιάζει ξεπερασμένη.

Η ευελιξία και η αυτονομία την οποία βιώσαν για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στην πανδημία τους έκαναν να καταλάβουν πώς είναι η ζωή όταν σχεδιάζεις και έχεις τον έλεγχο της ημέρας σου εσύ ο ίδιος.

Έτσι, όταν μιλάμε πλέον για ευελιξία στην εργασία, δεν εννοούμε τις παροχές στο γραφείο, όπως το φαγητό ή το γυμναστήριο, αλλά τα ευέλικτα ωράρια, την υποστήριξη της γονεϊκότητας, την τηλεργασία, τους αξιοπρεπείς μισθούς και τις μη τοξικές εργασιακές σχέσεις.

Βεβαίως, τα τραπέζια του πινγκ πονγκ και τα nap rooms δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, αρκεί να μπορέσουν να συνδυαστούν με την ευελιξία που οδηγεί σε ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.