4 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Για να γίνεις πιο αποδοτικός στη δουλειά υπάρχουν πολλές συμβουλές από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με το εργασιακό περιβάλλον και την εργασιακή ψυχολογία. Αυτοί οι 4 παράγοντες όμως συνδυάζουν την απόδοση με τη χαρά. Συμπέρασμα: όταν είσαι πιο χαρούμενος, γίνεσαι και πιο αποδοτικός.
Το να γίνουμε αποδοτικοί στη δουλειά είναι ένα θέμα που –κακά τα ψέματα– μας απασχολεί. Η καλύτερη απόδοση έχει να κάνει με το αίσθημα ικανοποίησης που παίρνουμε από τον εαυτό μας, αλλά και με εκείνη που εισπράττουμε ότι νιώθουν οι άλλοι για εμάς.
Η αποδοτικότητα, μερικές φορές, μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμη και ευεξία και σίγουρα αυξάνει τις πιθανότητες για έναν καλύτερο μισθό. Εκείνο όμως που μας εξασφαλίζει είναι μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. Διότι αν καταφέρνουμε και αποδίδουμε το μέγιστο δυνατό στο 8ωρο μας, τότε ο υπόλοιπος χρόνος είναι (θεωρητικά πάντα) όλος δικός μας να τον αξιοποιήσουμε όπως εμείς θέλουμε.
Αν και η αντίληψη που έχουμε για τον χρόνο μάς βάζει μερικές φορές τρικλοποδιές όσον αφορά το περιβόητο work life balance, την αποδοτικότητα ουδείς εμίσησε, γι' αυτό άλλωστε κάθε συμβουλή για την κατάκτησή της είναι ευπρόσδεκτη. Για παράδειγμα, στην εποχή των digital αποσπάσεων, το digital detox αποδεικνύεται ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθειά μας να γίνουμε αποδοτικοί.
Υπάρχουν όμως και 4 ακόμη στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση της αποδοτικότητας. Ορισμένα ίσως τα ξέρεις ήδη κι άλλα μπορεί να μην τα φαντάζεσαι καν. Τα ανέδειξε ο δημοσιογράφος και δημιουργός των Blue Zones, Dan Buettner.
1. Να κάνεις αυτό που αγαπάς
Δεν είναι πάντα εύκολο και ίσως νιώθεις ότι είναι αργά για να αλλάξεις την επιλογή σου - αν και ποτέ δεν είναι. Στην πραγματικότητα, η συμβουλή αυτή λέει το προφανές: όταν κάνεις κάτι που σου αρέσει, το κάνεις καλύτερα, με περισσότερη όρεξη και νιώθεις μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους ο μισθός δεν θα έπρεπε να είναι το πρώτο κριτήριο, όταν επιλέγουμε επάγγελμα.
Τη σημασία της ενασχόλησης με αυτό που αγαπάμε έχει αναδείξει και η ιαπωνική φιλοσοφία, μιλώντας για το Ικιγκάι, που στα ελληνικά θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ελεύθερα ως το «μεράκι» μας. Ακόμη κι αν το επάγγελμά σου δεν μπορεί να συνδυαστεί με την πιο αγαπημένη σου δραστηριότητα, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα πράγματα που σου αρέσουν και αγαπάς να κάνεις. Μήπως να τα ξανασκεφτείς;
2. Να έχεις μια δουλειά κοντά στο σπίτι σου
Όσο είμαστε μικρότεροι η τοποθεσία της δουλειάς μας μοιάζει να μη μας απασχολεί. Περνώντας όμως μερικά χρόνια μποτιλιαρισμένοι μέσα σε ένα αυτοκίνητο επί καθημερινής βάσης, η κούραση συσσωρεύεται και τελικά φτάνει να γίνεται ανασταλτικός παράγοντας για να πάμε με κέφι στη δουλειά.
3. Να έχεις έναν καλό φίλο στη δουλειά
Οι ουσιαστικές φιλικές σχέσεις έχουν τεράστια σημασία σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Οι άνθρωποι με τους οποίους όχι απλά γνωριζόμαστε, αλλά νιώθουμε δεμένοι, εκείνοι που θα ενδιαφερθούν για τα συναισθήματά μας και θα μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές μας, είναι πραγματικό στήριγμα και πηγή αισιοδοξίας.
Έρευνα που έγινε σε 2 εκατομμύρια εργαζόμενους από την εταιρεία Gallup, έδειξε ότι το να έχουμε έναν καλό φίλο στο επαγγελματικό μας περιβάλλον, αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα της ικανοποίησης που παίρνουμε από τη δουλειά.
Μερικές φορές το μεταφράζουμε ως «καλό περιβάλλον στη δουλειά» που είναι πραγματικά υπέροχο, αλλά εδώ δεν εννοούμε ακριβώς αυτό. Κι επειδή το να έχεις τον κολλητό σου στη δουλειά δεν είναι πάντα εύκολο, υπάρχουν μερικοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κάνεις νέους –και καλούς– φίλους στην ενήλικη ζωή σου.
4. Να κάνεις σύντομες και συχνές διακοπές
Τις περισσότερες φορές κάνουμε ένα λάθος ως εργαζόμενοι, ειδικά στη χώρα μας που ο Αύγουστος και γενικότερα το καλοκαίρι είναι συνώνυμα της απόλυτης παύσης των πάντων και της ξεκούρασης: επιλέγουμε να παίρνουμε όλη την άδειά μας μαζεμένη το καλοκαίρι, αφήνοντας ελάχιστες μέρες τα Χριστούγεννα.
Με αυτόν τον τρόπο όμως έχει παρατηρηθεί ότι δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά όσο κι αν νομίζουμε ότι το μεγάλο διάστημα αποχής θα μας ξεκουράσει. Το ιδανικό διάστημα διακοπών, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι οι 6 εβδομάδες μοιρασμένες, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε λιγότερες μέρες.