Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

4 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΙΘΑΝΕΣ UPCYCLED ΤΣΑΝΤΕΣ

Αν ψάχνεις την τσάντα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις, σου προτείνω να επισκεφτείς κάποια (ή όλες) από τις παρακάτω επιχειρήσεις. Με γνώμονα την κυκλική οικονομία, δημιουργούν upcycled τσάντες που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Από χρηστικό αξεσουάρ, σύμβολο στάτους και από εκεί προϊόν γρήγορης μόδας. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να αποκτήσεις τη δική σου μοναδική τσάντα, χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον και χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία.

Η κυκλική οικονομία και η αειφορία κερδίζουν έδαφος στον χώρο της μόδας και καταναλωτικά προϊόντα γίνονται από μέρος του προβλήματος μέρος της λύσης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αναζητήσεις και να στηρίξεις μικρότερες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που σέβονται το περιβάλλον, δημιουργώντας τσάντες που αντέχουν στον χρόνο από υλικά που θα κατέληγαν στα αζήτητα ή στα σκουπίδια. Παρακάτω θα βρεις 4 από αυτές.

Théla: Upcycled τσάντες από πλαστικά απόβλητα

Η Théla είναι μια πρωτοβουλία που με οδηγό το upcycling κατασκευάζει προϊόντα από πλαστικά απόβλητα, συνδυάζοντας παραδοσιακές τεχνικές χειροτεχνίας. Υλικά όπως οι πλαστικές σακούλες απορριμμάτων και τα περιτυλίγματα από συσκευασίες τροφίμων, μεταμορφώνονται σε αξεσουάρ και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινότητάς μας.

Όπως μοιράζονται μαζί μου οι άνθρωποί της, «η βιωσιμότητα δεν ήταν κάτι που όλοι κατανοούσαν πριν από πέντε χρόνια. Δεν υπήρχαν κίνητρα ή ιδιαίτερη βοήθεια από το κράτος και ένα μεγάλο τμήμα των δυνητικών πελατών μας δεν ήταν εξοικειωμένο με την έννοια. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, μπαίνει περισσότερο στη δημόσια συζήτηση. Βλέπουμε καλύτερη ανταπόκριση στη δουλειά μας και έχουμε αυξήσει τις πωλήσεις και τον αντίκτυπό μας. Επίσης, μικρές πρωτοβουλίες όσον αφορά τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν προχωρήσει και πολλοί άνθρωποι αναφέρουν την κλιματική κρίση ως μία από τις κύριες ανησυχίες τους.

»Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα. Θα θέλαμε, όμως, να δούμε περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία, οι βιώσιμες νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να φέρουν καινοτομία και φρέσκες ιδέες στην αγορά. Θα θέλαμε να δούμε τη συζήτηση να αλλάζει από την απλή ανακύκλωση σε ένα κυκλικό μοντέλο οργάνωσης της αγοράς και κοινωνίας γενικότερα».

upcycled τσάντες
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

Fabric Republic: Aξιοποιώντας τον πλεονάζοντα ρουχισμό

Η Fabric Republic είναι ένα σύστημα διαχείρισης πλεονάζοντος ρουχισμού, που εστιάζει στις κοινωνικές ανάγκες του σήμερα, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Αφού τα ρούχα συγκεντρωθούν, χωριστούν και καθαριστούν, διανέμονται σε κοινωφελείς οργανισμούς ή προωθούνται για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση.

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο ξεκίνημα συνοψίζονται στις συνήθεις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε νέα πρωτοβουλία: δυσπιστία, δυσκολία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, δυσκολία να γνωστοποιηθεί η δράση και τέλος το πλαίσιο ανακύκλωσης ενδυμάτων, το οποίο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο στην Ελλάδα και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο εξωτερικό.

Στα τελευταία 6 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε καταφέρει να υποστηρίξουμε περισσότερα από 240.000 άτομα, να επεκτείνουμε τα σημεία συλλογής μας σε όλη την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για άτομα με ευαλωτότητα και να συνδράμουμε σε φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις, χάρη στην υποστήριξη χιλιάδων ανθρώπων. Η σύνδεση που έχουμε δημιουργήσει με οργανώσεις, υποστηρικτές, αποδεκτές και εθελοντές είναι το κίνητρό μας», μου λέει η Αθηνά Πηλιτζίδου, υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ και υπεύθυνη του προγράμματος Fabric Republic.

upcycled τσάντες
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

3Quarters: Τιμώντας τα αθηναϊκά τεντόπανα

Χειροποίητες τσάντες και σακίδια που κατασκευάζονται από παλιά τεντόπανα. Από τεντόπανα που έδιναν και δίνουν χρώμα στα αθηναϊκά μπαλκόνια, από τεντόπανα που μερικές φορές θεωρούμε κιτς, αλλά στην πραγματικότητά μας ταξιδεύουν νοσταλγικά σε περασμένες δεκαετίες.

«Την εποχή που ξεκινήσαμε, η βιώσιμη μόδα ήταν ένα περιφερειακό θέμα συζήτησης. Πλέον μιλάμε ανοιχτά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Βλέπουμε ανταπόκριση και από καταναλωτές που θέλουν να μάθουν πώς, από τι και από ποιον φτιάχτηκε ένα προϊόν, αλλά και από οργανισμούς και εταιρείες που θέλουν να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αποτύπωμα.

Δυστυχώς, ακόμα συζητάμε για ανακύκλωση, ένα παρωχημένο και μη αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρησης απορριμάτων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα υλικών, τα οποία είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί είτε δεν θα χρησιμοποιηθούν άλλο, που σχεδόν δεν χρειάζεται να παράγονται πλέον καινούρια. Χρειαζόμαστε τρόπους να διαχειριστούμε αυτόν τον πλούτο που αποκαλούμε απορρίμματα και σκοπός μας είναι να είμαστε στο κέντρο της συλλογικής προσπάθειας», μου εξηγεί η η Γαρυφαλλιά Πιτσάκη, μία από τις δύο ψυχές της επιχείρησης. Η άλλη είναι ο αδερφός της ο Γιάννης.

upcycled τσάντες
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν στο ξεκίνημα; «Ίσως αυτή που ξεχωρίζει είναι ότι μας πήρε αρκετά χρόνια να φτιάξουμε ένα δίκτυο συνεργατών. Ήταν δύσκολο να βρούμε επαγγελματίες στον χώρο της τέντας, οι οποίοι θα δέχονταν να μας πουλήσουν το παλιό τους στοκ. Στην αρχή υπήρχε μεγάλη καχυποψία απέναντί μας. Τους φάνηκε περίεργο που θέλαμε να αγοράσουμε αυτήν την πρώτη ύλη και να την επανασχεδιάσουμε ως ένα προϊόν μόδας. Αποδεικνύουμε ότι η κυκλική οικονομία έχει περιθώρια κέρδους και είναι μοχλός οργανικής ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις. Επομένως, ακόμα κι αν καμιά φορά αντιδρούμε ενστικτωδώς στην αλλαγή, κάποια στιγμή αυτή η αντίληψη θα γίνει κοινός τόπος, ότι δηλαδή ό,τι περισσεύει σε εμάς μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλο».

Salty Bag: Upcycled τσάντες από πανιά ιστιοπλοϊκών

Η Salty Bag επαναξιοποιεί παροπλισμένα πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών, ιστιοσανίδων, αλεξίπτωτων και αετών, ένα υλικό ιδανικό για μεταποίηση σε ανθεκτικές και κομψές upcycled τσάντες και αξεσουάρ ταξιδιού.

upcycled τσάντες
Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου

«Για εμάς, εξίσου σημαντικό με τα βιώσιμα υλικά είναι και το βιώσιμο design. Αν φτιάξεις μια τσάντα που δεν είναι χρηστική ή/και το σχέδιό της δεν είναι διαχρονικό, αν δηλαδή κατασκευάσεις κάτι που σε μια σεζόν θα ξεχάσεις στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου, αλλά είναι από χρησιμοποιημένα υλικά –δεν συζητάμε καν τα ανακυκλωμένα, αυτά είναι ύστατη λύση– έχεις κάνει ζημιά. Το να δημιουργήσεις με βιώσιμα υλικά ένα σχέδιο, ουσιαστικά fast fashion, είναι κοροϊδία, είναι greenwashing. Όταν σχεδιάζουμε κοιτάμε τα σχέδια τσαντών που αφήσανε ιστορία και πολλές φορές τα αναβαθμίζουμε για τις ανάγκες του 21ου αιώνα», μου λέει ο Στρατής Ανδρεάδης, ο ένας εκ των ιδρυτών της επιχείρησης.

«Τι μπορώ να κάνω αν τρυπήσει η salty bag μου ή δεν τη θέλω άλλο;», τον ρωτάω. «Φροντίζουμε όλο τον κύκλο ζωής της τσάντας που βγαίνει από το εργαστήριό μας. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: δωρεάν επισκευή της τσάντας για όσο διάστημα κρατήσει και upcycle old Salty Bags, δηλαδή επιστρέφεις την τσάντα σε εμάς, εμείς την ξαναχρησιμοποιούμε σε νέες Salty Bag κι εσύ έχεις 30% έκπτωση για την αγορά μιας καινούργιας τσάντας μας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.