iStock

3 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΩΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επιθυμία σου για ένα ταξίδι μπορεί να σου προσφέρει πολλά ψυχικά οφέλη, αν εφαρμόσεις τρεις βασικές αρχές.

Για τους περισσότερους από εμάς τα ταξίδια αποτελούν προτεραιότητα στην ιεραρχία των προσωπικών μας απολαύσεων. Αποτελούν τον καλύτερο λόγο να αποταμιεύουμε, τον καλύτερο τρόπο να ξοδεύουμε και ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας. Κατά τον σύγχρονο φιλόσοφο Alain de Botton, όμως, ένα ταξίδι μπορεί να έχει και μια πολύ βαθύτερη σημασία για την ψυχική μας υγεία, αφού μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και ως ψυχοθεραπεία.

Όπως λέει ο ίδιος, «αν κανείς το προσεγγίσει σωστά, ένα ταξίδι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσωπική του ανάπτυξη και στο χτίσιμο μιας καλύτερης εκδοχής του εαυτού του, διορθώνοντας τις ανισορροπίες και τις ανωριμότητες της φύσης του». Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό;

1. Διάλεξε τον προορισμό που θα «θρέψει» την ψυχή σου

Σύμφωνα με τον de Botton, για να λειτουργήσει ένα ταξίδι ψυχοθεραπευτικά χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που επιλέγουμε έναν προορισμό. Οι περισσότεροι σκεφτόμαστε για παράδειγμα «οικογενειακές διακοπές», «εξωτικές παραλίες», «ένα μέρος με αξιοθέατα», όμως σπάνια λαμβάνουμε υπόψη τι πραγματικά έχει ανάγκη η ψυχή μας, τι θα ικανοποιήσει το «εσωτερικό ταξίδι» μας.

3 tips για να λειτουργήσει το ταξίδι σου ως ψυχοθεραπεία
iStock

Αυτό, φυσικά, μπορεί κάθε φορά να διαφέρει. Μπορεί να χρειαζόμαστε ένα ταξίδι για να χαλαρώσουμε, να ηρεμήσουμε, να ξεκουραστούμε πραγματικά, να ξανασκεφτούμε τους στόχους μας, να ξεφύγουμε από μια τοξική κατάσταση, να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Κατάλαβα τι εννοεί ο de Botton έπειτα από ένα τριήμερο με την κολλητή μου στη Θεσσαλονίκη. Τι κάναμε εκεί; Ούτε ψώνια, ούτε μπουζούκια, αν αυτό φαντάζεσαι. Φάγαμε ωραία, περπατήσαμε, κοιμηθήκαμε καλά και μιλούσαμε ασταμάτητα. Η ενέργεια που μας έδωσε εκείνο το τριήμερο κράτησε για μήνες. Φυσικά, η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο ειδυλλιακός προορισμός που έχει στο μυαλό του ο συγγραφέας, ο οποίος έχει δημιουργήσει με την ομάδα του τον «Θεραπευτικό Άτλαντα» (A Therapeutic Atlas), ένα υπέροχα εικονογραφημένο βιβλίο στο οποίο προτείνει ορισμένους ιδιαίτερους προορισμούς ανά τον κόσμο που προσφέρονται για έμπνευση και ευεξία χάρη στην εντυπωσιακή φυσική ομορφιά τους.

Ανάμεσά τους θα βρεις βουνοκορφές και λίμνες, κομψές πόλεις και ελληνικά νησιά, αλλά και ορισμένα απρόσμενα σημεία, όπως αεροδρόμια, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και κρατήρες μετεωριτών – καθένα από αυτά μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει.

3 tips για να λειτουργήσει το ταξίδι σου ως ψυχοθεραπεία
Το Σαρακήνικο στη Μήλο iStock
Το Σαρακήνικο στη Μήλο

2. Διάλεξε ένα νέο μέρος που θα σου προσφέρει νέες εμπειρίες

«Πρέπει πάντα να στοχεύουμε σε τοποθεσίες στον εξωτερικό κόσμο που μπορούν να μας ωθήσουν προς εκεί που πρέπει να πάμε εσωτερικά», επαναλαμβάνει ο de Botton, ο οποίος μας καλεί να επιλέξουμε προορισμούς που έχουν να προσφέρουν ψυχολογικές αξίες.

Ο ψυχίατρος H. Steven Moffic, ο οποίος συμφωνεί απόλυτα με τη θεωρία του de Botton, αναφέρει σε άρθρο του τον όρο «lifestyle ψυχιατρική», που αποτέλεσε και το θέμα της ετήσιας συνάντησης της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, για το 2025. Το θεραπευτικό ταξίδι, λέει, είναι σίγουρα ένα σκέλος της «lifestyle ψυχιατρικής», εφόσον επιλέγει κανείς προορισμούς που τον εμπνέουν, απελευθερώνουν το μυαλό και βελτιώνουν την ευεξία του.

ΝΑ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΩΘΗΣΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ.

Ο ίδιος, 75 ετών σήμερα, αναφέρεται σε ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα με τη γυναίκα του στο Μανχάταν, κατά το οποίο επισκέφθηκαν για πρώτη φορά στην κοινή ζωή τους ένα… κλαμπ! «Η εμπειρία του να χορεύουμε και να χοροπηδάμε, να συνδεόμαστε με ένα συλλογικό, πολυπολιτισμό κοινό ήταν μοναδική! Και σίγουρα έκανε το ταξίδι μας πολύ πιο ξεχωριστό, διδάσκοντάς μας ότι μπορεί τελικά να μας αρέσει να χορεύουμε μαζί με κόσμο, μας δημιουργεί μια διασκεδαστική εξωστρέφεια».

Ποιο μέρος μπορεί να είναι αυτό που θα προσφέρει στον καθέναν μία αντίστοιχα ωφέλιμη, διδακτική εμπειρία, είναι προσωπική υπόθεση. Στο βιβλίο του ο de Botton αναφέρει, πάντως, ορισμένα παραδείγματα, για να δώσει μια ιδέα:

  • Ένα cocktail bar στο ξενοδοχείο Sofitel του Αμπιτζάν, στην Ακτή Ελεφαντοστού, για να ξεπεράσεις τις αναστολές και την ατολμία σου.
  • Το Κεντρικό Μουσείο Μογγολικών Δεινοσαύρων, στη Μογγολία, για να δεις απολιθώματα που μπορεί να σε κάνουν να αναθεωρήσεις διάφορους δικούς σου παραλογισμούς.
  • Το ξενοδοχείο Κάπρι, στο αεροδρόμιο της Σαγκάη, είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να σκεφτείς.
  • Το Corner Shop στην Yokohama της Ιαπωνίας είναι το μέρος για να ξεπεράσεις την ντροπή σου.
  • Το Cafe de Zaak, στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, είναι ιδανικό αν βρίσκεσαι σε σχέση.
  • Το Σαρακήνικο στη Μήλο για τον ζωογόνο ήλιο και τη θάλασσα, που προσφέρουν ευεξία και εσωτερική γαλήνη.
3 tips για να λειτουργήσει το ταξίδι σου ως ψυχοθεραπεία
Το Κεντρικό Μουσείο Μογγολικών Δεινοσαύρων Alamy-Visualhellas.gr John White
Το Κεντρικό Μουσείο Μογγολικών Δεινοσαύρων

3. Βάλε το ταξίδι στο πρόγραμμα

Ένα ταξίδι που θα λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά θα έχει επίδραση στην ψυχολογία σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που έχει νόημα να το βάλεις σε πρόγραμμα. Η ψυχίατρος Smitha Bhandari γράφει σε άρθρο ότι έπειτα από ένα ταξίδι επιστρέφεις στο σπίτι με πιο καθαρό μυαλό, έτοιμος να αντιμετωπίσεις ό,τι σε περιμένει εκεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά έχουν την ευκαιρία να βιώνουν τα οφέλη του ταξιδιού ξανά και ξανά», λέει η ίδια. «Και κατά κανόνα είναι πιο παραγωγικοί έπειτα από ένα τέτοιο διάλειμμα. Προσπαθήστε, λοιπόν, να επισκέπτεστε ένα νέο μέρος μια στο τόσο, για να ωφελείτε την ψυχική σας υγεία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.