3 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
Υπάρχουν χίλιοι λόγοι για μια ολιγοήμερη απόδραση στα αγαπημένα Χανιά. Σε αυτό το κείμενο, ωστόσο, δεν θα μείνουμε στα γνωστά, αλλά θα ταξιδέψουμε στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με αφορμή τρία σημαντικά ραντεβού – κι έπειτα θα κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στην πόλη για να απολαύσουμε και όλα τα υπόλοιπα ωραία της.
Εντάξει, με τα Χανιά δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική. Λίγο η μισή μου καταγωγή, λίγο ότι έχω περάσει εκεί (και λίγο παραέξω – στα κοντινά χωριά του Αποκόρωνα) όλα τα καλοκαίρια μου, η σχέση με τον τόπο είναι μεγάλη ή πιο σωστά ακλόνητη. Γι' αυτό και το επόμενο διάστημα θα επανέλθουμε με βόλτες και προτάσεις για να ευχαριστηθείτε διακοπές σε ολόκληρο τον νομό, από τον βορρά μέχρι τον νότο και από τις κορφές των βουνών μέχρι τις παραλίες.
Σε αυτό το πρώτο ταξίδι της σεζόν, ωστόσο, το ανοιξιάτικο και ολίγον καλοκαιρινό, θα παραμείνουμε στην πόλη, πρώτα και κύρια γιατί δεν έχει ακόμα τον συνωστισμό και τις ζέστες του προχωρημένου θέρους, αλλά και γιατί συμβαίνουν κάποια ωραία πολιτιστικά πράγματα εδώ, που δεν θέλουμε να χάσουμε για κανέναν μα κανέναν λόγο.
Τρία ραντεβού στα Χανιά
1. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλέπα συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας
Και είναι πολύ πολύ ωραίο. Βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας, άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον περσινό Απρίλιο και τα επίσημα εγκαίνιά του έγιναν στις 11 Ιουνίου 2022. Εδώ, σε μια από τις πιο περιποιημένες γειτονιές των Χανίων, θα ανηφορίσετε για να δείτε τόσο τις πολύ ενδιαφέρουσες μόνιμες συλλογές του μουσείου, όσο και το ίδιο το εντυπωσιακό κτίριο των 6.000 τ.μ. που το στεγάζει και φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή του Θεοφάνη Μπομπότη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τα 3.500 και πλέον χιλιάδες αντικείμενα, τα 1.000 εκτίθενται για πρώτη φορά, ενώ στον πρώτο όροφο του κτηρίου φιλοξενείται και η περίφημη Συλλογή Μητσοτάκη. Η έκθεση ακολουθεί μια πορεία που διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση των κατοίκων, και παρουσιάζοντας το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της περιοχής μέσα στους αιώνες. Διαρθρώνεται δε σε πέντε θεματικούς άξονες, με πλήθος νέων εκθεμάτων, καθώς και ψηφιακά μέσα που προσφέρουν μια διαφορετική οπτική και ανάγνωση των αντικειμένων.
Σημειώστε ότι εντός του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων βρίσκεται και ένα πολύ ωραίο café και εστιατόριο, το Καφέ του Μουσείου, με ενδιαφέρουσα κουζίνα, δια χειρός του σεφ Μάνου Ασημακόπουλου, ενημερωμένη λίστα κρασιών και το κυριότερο: φανταστική θέα και μοναδικό ηλιοβασίλεμα – μια χαρά που μας προσφέρουν απλόχερα τα Χανιά από διάφορα σημεία στα ψηλά και στα χαμηλά της πόλης.
Στη Χαλέπα, επίσης, αξίζει μια επίσκεψη και στην Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, το πατρικό σπίτι του πολιτικού, όπου έζησε για περισσότερα από 30 χρόνια. Εδώ κοντά βρίσκεται και η ιδιαίτερη Αγία Μαρία Μαγδαληνή, ένας ρωσικής αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας ναός με διακοσμητικό τρούλο και τέμπλο, φιλοτεχνημένο από τον Φώτη Κόντογλου.
Στον ίδιο δρόμο καθίστε στο Καφενείο της οδού Δάγκλη (αρ. 6), ενώ λίγο παρακάτω, καθώς απομακρύνεστε από τη Χαλέπα και κινείστε προς τα Ταμπακαριά, αξίζει να περάσετε λίγο χρόνο, για ένα ρόφημα και διάβασμα, στο αγαπημένο self service Στούντιο Όξω Νού (Αγίας Κυριακής 29).
2. Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα γίνει στις 21-25 Ιουνίου
Ένας νέος αμιγώς «φεστιβαλικός» θεσμός ξεκίνησε πέρυσι στην πόλη των Χανίων συγκεντρώνοντας πάνω από 5.000 επισκέπτες τόσο από τα Χανιά όσο και από άλλα μέρη της Κρήτης, της Ελλάδας και του κόσμου, με περισσότερες από 60 εκδηλώσεις και πάνω από 100 ομιλητές – εκδότες, ακαδημαϊκοί, μεταφραστές και συγγραφείς από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ουκρανία και το Περού. Μια σπουδαία γιορτή για όσους αγαπούν το βιβλίο που μπαίνει και αυτή στο ημερολόγιο (να δω που θα πρωτοπάμε αυτό το καλοκαίρι) και που φέτος θα διοργανωθεί από τις 21 έως τις 25 Ιουνίου, με κεντρικό θέμα: «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο».
Το φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Χανίων με την Περιφέρεια Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης (Παλιό Τελωνείο, Πλ. Κατεχάκη 8), στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου) και σε άλλα σημεία των Χανίων, με τη σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών, φορέων και βιβλιοπωλείων της πόλης. Σημειώστε εδώ και το διάσημο πια βιβλιοπωλείο Μικρό Καράβι (Δασκαλογιάννη 55) της Μαρίας και του Θοδωρή Πολυράκη, που συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής και... γιορτής στη γειτονιά της Σπλάντζιας.
Φέτος, όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση της διοργάνωσης, η «έννοια της ταυτότητας» θα διερευνηθεί «στα πεδία της λογοτεχνίας και της ιστορίας», ενώ θα συζητηθούν θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Κρητών, η αρχαία Ελλάδα στο σύγχρονο μυθιστόρημα, η καβαφική ποίηση και ο ρόλος του έργου του Νίκου Καζαντζάκη σήμερα. Προσεχώς θα ανακοινωθεί και το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Χανιά τον Ιούνιο, όμως, σημαίνει επίσης ωραίες μεγάλες βόλτες στην πόλη και στο Παλιό Λιμάνι. Ένας μεγάλος περίπατος που εκκινεί από το Φρούριο του Φιρκά, όπου στεγάζεται το Ναυτικό Μουσείο και συνεχίζεται προς το Γυαλί Τζαμισί, το Μεγάλο Αρσενάλι, που είναι και η έδρα του φεστιβάλ, τα Νεώρια και μέχρι το τέρμα της Ακτής Ενώσεως. Από εδώ θα κατευθυνθείτε είτε προς τον Φάρο είτε προς το Κουμ Καπή και μέχρι το τέλος της παραλίας. Μια βόλτα, που όταν πέφτει ο ήλιος, είναι σκέτη μαγεία. Και είναι και πέρα για πέρα δημοφιλής.
3. Η έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου
Σε ένα ταξίδι με διπλό προορισμό μάς προσκαλεί ο Χανιώτης εικαστικός και ομότιμος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μιχάλης Μανουσάκης, μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο «Ο τόπος του κάποτε-Ήρωες στα σκουπίδια» που παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων. Ο πρώτος είναι η επιστροφή στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας μέσα από εκατοντάδες σπάνια παιχνίδια και ο δεύτερος είναι η ιστορία των παιδιών, όπως αποτυπώνεται στα κουκλόσπιτα και τα στρατιωτάκια τους.
Πράγματι, στην έκθεση βλέπουμε περισσότερα από 150 παιχνίδια της προσωπικής συλλογής του Μανουσάκη από το 1821 έως το 1960, μαζί με παλιά αναγνωστικά, παιδικά βιβλία, φωτογραφίες και βινύλια που συγκεντρώνει ο ζωγράφος τα τελευταία 25 χρόνια, και με τα οποία συνέθεσε μικρές ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, καθεμία εκ των οποίων διηγείται και μια διαφορετική ιστορία.
«Γεμίζω δωμάτια με μνήμες, σπαράγματα γεγονότων, αξίες, προσπαθώντας να τα ενώσω, μπας και καταφέρω να τα βάλω σε τάξη για να ορθώσω κάστρο δυνατό και απροσπέλαστο από τη μιζέρια και την αβάστακτα σαθρή και πυκνή σκόνη, που πλανάται γύρω», έχει δηλώσει ο ίδιος για την έκθεσή του, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου και με αυτές τις εικόνες και σκέψεις βγαίνουμε κι εμείς από την Πινακοθήκη, προκειμένου να συνεχίσουμε τη βόλτα μας στην πόλη.
Αγαπημένες διευθύνσεις στην Παλιά Πόλη
Καθώς η τέχνη ανοίγει όσο να 'ναι την όρεξη, η επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη συνδυάζεται τέλεια με ένα κοκτέιλ στο Boheme λίγο παρακάτω, επί της οδού Χάληδων (αρ. 26-28) ή για τους γλυκατζήδες της παρέας, με μια επίσκεψη στη «λαχταριστή» Σκέτη Γλύκα που θα εντοπίσετε στο μικρό στενάκι της Εισοδείων (αρ. 18) και δεν θα πιστεύετε πού μπορεί να κρύβεται ένα κορυφαίο ζαχαροπλαστείο σαν κι αυτό.
Η Κουζίνα Ε.Π.Ε. (Δασκαλογιάννη 25, τηλ. 2821042391) που ανοίγει στις 12 το μεσημέρι και κλείνει στις 7.30 το απόγευμα είναι κλασικό στέκι των Χανιωτών για μεσημεριανό ή απογευματινό φαγητό με πολλά μαγειρευτά πιάτα ημέρας, καλές τιμές και παρεΐστικη διάθεση. Ενώ για πιο παραδοσιακές γεύσεις αξίζει πάντοτε μια στάση στον Χρυσόστομο (Δευκαλίωνος και Ικάρου, τηλ. 2821057035) με το ωραιότερο τσιγαριαστό της πόλης και όλα τα καλά που προσφέρει η κρητική και ακόμα περισσότερο η σφακιανή κουζίνα – τόπος καταγωγής του φιλόξενου ιδιοκτήτη.