3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ 2023, ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Το 51ο Φεστιβάλ Βιβλίου επέστρεψε στο Πεδίον του Άρεως και σου έχουμε τρεις πολύ καλούς λόγους για να πάρεις τα παιδιά και να βρεθείτε τις επόμενες ημέρες εκεί.
«Η μεγάλη επιστροφή» θα μπορούσε να είναι το θέμα του φετινού Φεστιβάλ Βιβλίου, αφού έπειτα από μια ολόκληρη δεκαετία ο καταξιωμένος θεσμός του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου επέστρεψε φέτος στον χώρο όπου ξεκίνησε, στο Πεδίον του Άρεως.
Κι αν είσαι, όπως εγώ, από αυτούς που ως άλλοι προσκυνητές επισκέπτονται ευλαβικά κάθε χρόνο τη μεγάλη λογοτεχνική συνάθροιση, θα συμφωνήσεις πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδανικότερος από το Ζάππειο για λόγους που θα εξηγήσω παρακάτω, μαζί με το γιατί αξίζει να πας εκεί με τα παιδιά.
Το Πεδίον του Άρεως είναι ένα υπέροχο πάρκο
Πρόκειται για το μεγαλύτερο δημόσιο άλσος της Αθήνας και ένα από τα πιο πράσινα και δροσερά, προσφέροντας σαφώς καλύτερη σκίαση στα περίπτερα των εκδοτών και σε πολύ μεγαλύτερη έκταση συγκριτικά με το Ζάππειο. Για την ιστορία, σχεδιάστηκε το 1934 με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Επανάστασης του 1821, εξ ου και οι μαρμάρινες προτομές των 21 ηρώων κατά μήκος της οδού Αγωνιστών του ’21. Στην κεντρική είσοδο του άλσους δεσπόζει έφιππος ο ανδριάντας του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’.
Τα 275 περίπτερα του φετινού Φεστιβάλ, λοιπόν, εκτείνονται από την κεντρική είσοδο, συνεχίζουν γύρω από το κεντρικό πλάτωμα και καταλήγουν στο μικρό σιντριβάνι με τα πολύχρωμα φώτα, εκεί όπου έχει τοποθετηθεί και ένα μεγάλο κιόσκι που φιλοξενεί τη Σκηνή «Μαρία Πολυδούρη» (υπάρχουν 3 ακόμα σκηνές, στις οποίες λαμβάνουν χώρα βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις).
Σε εκείνο ακριβώς το σημείο απλώνεται και μια μεγάλη έκταση με γκαζόν για να παίξουν τα παιδιά (και τα σκυλιά) για να πάρεις μια ανάσα πριν συνεχίσεις τη βόλτα σου. Μην παραλείψεις, ωστόσο, στα μισά περίπου της διαδρομής, και μια στάση στο ιστορικό αναψυκτήριο Γαρδένια, το οποίο επαναλειτούργησε το 2019, μετά τις τελευταίες εργασίες συντήρησης και ανάπλασης. Κάτω από τις μεγάλες ομπρέλες μπορείς να απολαύσεις δροσερά ροφήματα, σάντουιτς, αλλά και φρέσκες σαλάτες.
Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου έχει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα
Το κεντρικό αφιέρωμα του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2023 έχει τίτλο «Γυναίκα – πολυσύνθετο ανάγνωσμα» και είναι επικεντρωμένο στην προσφορά των γυναικών στις Τέχνες και τα Γράμματα, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο πέρασμα των χρόνων και στο σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μία από τις σκηνές που φιλοξενούν τα φετινά δρώμενα έχει το όνομα μιας σπουδαίας Ελληνίδας από τον χώρο του πολιτισμού (Καλλιρρόη Παρρέν, Μυρσίνη Ζορμπά, Μαρία Πολυδούρη και Μελίνα Μερκούρη). Αν βρεθείς με τα παιδιά εκεί αξίζει όχι μόνο να τους μιλήσεις για τις γυναίκες αυτές, αλλά και να παρακολουθήσετε μαζί κάποια από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις σκηνές.
Ενδεικτικά, οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διασκεδαστικά θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις Καραγκιόζη, τα μεγαλύτερα παιδιά θα κατευχαριστηθούν την εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, ενώ δεν θα λείψουν και οι συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών, ροκ, τζαζ και κλασικής μουσικής. Παράλληλα θα «τρέχουν» συζητήσεις, εμπνευσμένες από νέες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και το στρογγυλό τραπέζι «Αναδεικνύοντας τα Δικαιώματα του Παιδιού μέσω από την παιδική λογοτεχνία» (στις 10/9), στο οποίο θα συμμετέχει μια ομάδα αξιόλογων συγγραφέων παιδικών βιβλίων, που σίγουρα αξίζει να παρακολουθήσεις μαζί με τα παιδιά.
Συνολικά 180 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στο φετινό φεστιβάλ και μπορείς να τις δεις αναλυτικά εδώ.
Γιατί να πάρεις το παιδί μαζί στο Φεστιβάλ Βιβλίου
Αν το παιδί σου αγαπά ούτως ή άλλως τα βιβλία είναι βέβαιο ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ήδη γι’αυτό ετήσιο event-ορόσημο, λίγο πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Ίσως, μάλιστα, σχηματίζει μήνες τώρα λίστες με τα βιβλία που θα αναζητήσει εκεί, αποταμιεύοντας παράλληλα και τα απαραίτητο χαρτζιλίκι, για την πιο ουσιαστική επένδυση που μπορεί να κάνει κανείς σε αυτή την ηλικία. Ακόμα, όμως, κι αν δεν μεγαλώνεις έναν βιβλιοφάγο -ίσως ειδικά σε αυτή την περίπτωση- η επίσκεψη στο φεστιβάλ αξίζει τον κόπο.
Είναι αδύνατον το σημερινό παιδί σχολικής ηλικίας να μην εντυπωσιαστεί από αυτή τη μεγαλειώδη βιβλιο-γιορτή. Δεν γίνεται να μην του «ανοίξει η όρεξη» κοιτάζοντας τα αμέτρητα πολύχρωμα εξώφυλλα με τους μυστηριώδεις τίτλους στους δεκάδες πάγκους. Εκεί, ίσως χωρίς και το ίδιο να το πιστεύει, θα ανακαλύψει ότι τα βιβλία δεν είναι αυτό το εξωτικό φρούτο με την αμφίβολη γεύση. Μπορεί δε να αναγνωρίσει και στοιχεία από τη δική του ζωή ανάμεσά τους. Σίγουρα κάποια στιγμή θα μπει στον πειρασμό να απλώσει το χέρι, να πιάσει ένα από αυτά και να το ξεφυλλίσει. Και ίσως τότε το «μικρόβιο» να βρει χώρο και να εισχωρήσει. Ίσως τότε γίνει το πρώτο βήμα που θα αλλάξει όλη του τη ζωή.