iStock

3 ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΕ ΤΑΞΗ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ

Αν ακολουθήσεις αυτές τις τρεις βασικές αρχές, θα καταφέρεις να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου, υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που δεν θα ξεφεύγει σε υπερβολές αλλά δεν θα σου στερεί και τις απολαύσεις.

Έσοδα, έξοδα, αποταμίευση, δάνειο, λογαριασμοί, χρέη. Οι παλμοί σου ανεβαίνουν ακόμη και στο άκουσμα αυτών των λέξεων. Τα οικονομικά είναι ένα θέμα αγχωτικό για πολλούς, δυσάρεστο για ακόμη περισσότερους, ένα θέμα που δεν σου αρέσει να συζητάς και να αγγίζεις. Αυτή η αποστροφή είναι που συχνά διαιωνίζει την ελλιπή εκπαίδευση και ενημέρωση που έχουμε για την διαχείριση των οικονομικών, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Γι' αυτό και δυσκολευόμαστε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά μας.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ούτε η οικογένεια αλλά ούτε και το σχολείο μας προετοιμάζουν κατάλληλα για να μάθουμε να ελέγχουμε αποτελεσματικά τα έξοδα μας, να αντιστεκόμαστε στις παρορμητικές αγορές ή στις πολύ ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Συχνά δεν μπαίνουμε στον κόπο να κάνουμε ούτε μία απλή καταγραφή των εσόδων και των εξόδων μας, ώστε να μην ξεκινήσουμε να ξοδεύουμε αλόγιστα και να χρεωνόμαστε.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είμαστε οικονομικά αναλφάβητοι, ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια έρχονται να λύσουν μια σειρά προγραμμάτων οικονομικού αλφαβητισμού για ενήλικους και παιδιά. Όπως ακριβώς μας αποδεικνύει και η εκμάθηση της αλφαβήτου, τα πιο απλά είναι τα πιο βασικά.

Τρεις είναι οι βασικές αρχές από τις οποίες μπορείς να ξεκινήσεις για να βάλεις σε τάξη τα οικονομικά σου. Αν και απλές, δεν είναι καθόλου δεδομένες. Οι αρχές αυτές θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα έξοδά σου υιοθετώντας έναν τρόπο ζωής που δεν θα ξεφεύγει σε υπερβολές αλλά δεν θα σου στερεί τις απολαύσεις.

Οι 3 αρχές που θα βάλουν σε τάξη τα οικονομικά σου
iStock

1. Ξόδευε συνειδητά

Για να διατηρείς τα οικονομικά σου νοικοκυρεμένα και σε τάξη, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείς και να κόψεις τα πάντα. Ακόμη κι αν είναι η πολτέλεια του καθημερινού ροφήματος από το αγαπημένο σου καφέ, το να παραγγέλνεις delivery ή να τρως έξω. Εκείνο που χρειάζεται είναι να μην να υπερβάλλεις αλλά ούτε να στερείσαι υπερβολικά.

Απλώς παρατήρησε που ξοδεύεις τα χρήματα σου στη διάρκεια μιας εβδομάδας. Τα περισσότερα app των τραπεζών έχουν την σχετική κατηγοριοποίηση των εξόδων. Εντοπίζοντας πού ξοδεύεις κυρίως τα χρήματα σου, θα μπορέσεις να κάνεις τις κατάλληλες προσαρμογές και περικοπές.

2. Οργάνωσε την οικονομική στρατηγική σου

Συχνά το χρέος έρχεται όταν κάνουμε παρορμητικές αγορές ή όταν αισθανόμαστε πεσμένοι και αγοράζουμε πράγματα που είναι εκτός του budget μας για να νιώσουμε καλύτερα ή να προσφέρουμε στον εαυτό μας μια ανταμοιβή.

Το κλειδί σε αυτήν την περίπτωση είναι να κάνουμε στρατηγικές επιλογές. Σου αρέσει ένα νέο μοντέλο κινητού αλλά αυτό που έχεις λειτουργεί μια χαρά; Υπολόγισε σε πόσο καιρό θα μπορούσες να το αποκτήσεις χωρίς να χρεωθείς. Σε τρεις, έξι μήνες; Περίμενε μέχρι τότε. Αν το κινητό σου έχει χαλάσει και πρέπει να το αντικαταστήσεις άμεσα, προτίμησε ένα πιο οικονομικό μοντέλο ή ακύρωσε κάποια άλλη προγραμματισμένη αγορά για να πάρεις το ακριβό μοντέλο που θες.

Αν πάλι μόλις γύρισες από ταξίδι αλλά οι φίλοι σου οργανώνουν μια απόδραση που δεν θες να χάσεις, δες τι έξοδα θα μπορούσες να περικόψεις που έχουν το ανάλογο αντίτιμο για να μπορέσεις να ακολουθήσεις τους φίλους σου. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, μην πας σε αυτό το ταξίδι. Σίγουρα θα υπάρξει και άλλη ευκαιρία σε καλύτεροtiming.

Οι 3 αρχές που θα βάλουν σε τάξη τα οικονομικά σου
iStock

3. Αποπλήρωνε πρώτα τα χρέη σου

Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις ένα νέο μοντέλο κινητού, να φύγεις για ένα Σαββατοκύριακο ή να αγοράσεις ένα ακόμη ρούχο που θες πολύ και βρήκες σε ευκαιρία, αποπλήρωσε τη δόση του δανείου σου ή όποια άλλη οικονομική υποχρέωση μπορεί να έχεις.

Επίσης, μην δανείζεσαι ποσά των οποίων η μηνιαία δόση αναλογεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του μισθού σου, ώστε να μπορείς να την αποπληρώνεις χωρίς να χρειάζεσαι να κάνεις αιματηρές οικονομίες και να στερείσαι τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας. Πριν πάρεις οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο δάνειο, υπολόγισε το ποσό της δόσης και τη διάρκεια του για να δεις αν είναι βιώσιμο για τα οικονομικά σου.

Και μερικές έξυπνες ιδέες που θα βοηθήσουν τα οικονομικά σου

  • Να αναβάλλεις για όσο χρειάζεται μια δαπάνη.
  • Αναρωτήσου πόσο σημαντική είναι.
  • Εντόπισε το συναίσθημα που σε ωθεί να κάνεις μια αγορά.
  • Αντιστάσου στις παρορμητικές αγορές.
  • Σπάσε την δαπάνη σε μικρές δόσεις.
  • Μείωσε τα έξοδα από το budget του επόμενου μήνα.
  • Μείωσε τις δαπάνες αυτού του μήνα, αν ο επόμενος προβλέπεται με περισσότερα έξοδα.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.