10 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΡΟ
Απόφυγε να χρησιμοποιείς νερό όταν καθαρίζεις τα συγκεκριμένα σημεία στο σπίτι, καθώς μπορεί να φθαρούν πριν την ώρα τους ή και να καταστραφούν.
Τι ωραία που θα ήταν αν το σπίτι μας καθαριζόταν σαν τα ρούχα μας: Να ρίχναμε παντού νερό και απορρυπαντικό, να στεγνώναμε και… έτοιμο! Καθώς όμως είναι αμέτρητα και εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους τα υλικά από τα οποία αποτελείται κατασκευαστικά και διακοσμητικά ένας εσωτερικός χώρος, χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί και λεπτομερείς. Το νερό μπορεί ακόμα και να καταστρέψει κάποια υλικά, κάνοντάς τα να σκουριάσουν ή ενισχύοντας τη δημιουργία μούχλας.
Για την ακρίβεια, σχεδόν κάθε σημείο του σπιτιού μας χρειάζεται τη δική του ξεχωριστή φροντίδα, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια.
Ανατρέξαμε, λοιπόν, στις οδηγίες των ειδικών για να βεβαιωθούμε τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε και συγκεντρώσαμε τα 10 σημεία στο σπίτι που σίγουρα δεν πρέπει να καθαρίζονται με νερό.
Τα υλικά στο σπίτι που δεν πρέπει να καθαρίζονται με νερό
1. Ξύλινο δάπεδο
Η υπερβολική υγρασία μπορεί να κάνει το ξύλο να διογκωθεί, να παραμορφωθεί ή να «ανοίξει», ακόμα κι αν είναι λουστραρισμένο. Γι’ αυτό τα ξύλινα πατώματα είναι προτιμότερο να καθαρίζονται με στεγνή σκούπα και πολύ πιο σπάνια με μια ελαφρώς νοτισμένο σφουγγαρόπανο και απορρυπαντικό κατάλληλο για ξύλινα πατώματα.
2. Μάρμαρο
Το μάρμαρο είναι μια πορώδης πέτρα, οπότε αν το πλένουμε τακτικά με νερό μπορεί να λεκιάσει, να εμφανίσει χαρακιές και να καταστραφεί η επίστρωση ρητίνης. Συνιστάται, λοιπόν, να καθαρίζεται όπως το ξύλινο δάπεδο.
3. Μπρούτζινα διακοσμητικά
Μπρούτζινα μπορεί να είναι τα πόμολα κάποιων επίπλων, διάφορες πιατέλες και διακοσμητικά, ή το πλαίσιο κάποιου καθρέφτη. Παρόλο που πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό, απαιτεί προσοχή στο καθάρισμά του για να μη μαυρίσει, να μην διαβρωθεί και να μη σχηματιστεί στην επιφάνεια μια πράσινη πατίνα που μοιάζει με μούχλα. Ένα πανί που θα έχεις εμποτίσει με ειδικό καθαριστικό για μπρούτζο είναι η καλύτερη λύση.
4. Τι γίνεται με το καθάρισμα των ασημικών
Θυμάσαι όταν ήσουν παιδί που η μαμά σου μάζευε μία φορά τον χρόνο όλα τα ασημικά στο τραπέζι της κουζίνας και περνούσε ένα ολόκληρο απόγευμα να τα τρίβει με ειδικό καθαριστικό; Το έκανε έτσι, γιατί ήξερε πως με το νερό θα καταστρέφονταν. Αν δεν έχεις το συγκεκριμένο καθαριστικό, μπορείς εναλλακτικά να χρησιμοποιήσεις λευκή οδοντόπαστα.
5. Έπιπλα με δέρμα
Απόφυγε να καθαρίσεις τον δερμάτινο καναπέ με σφουγγάρι βρεγμένο με νερό, γιατί μπορεί να μείνουν πάνω του λεκέδες ή να αποχρωματιστεί. Η υγρασία με τον καιρό μπορεί ακόμα και να φθείρει το υλικό. Στο εμπόριο θα βρεις ειδικό καθαριστικό, ιδανικό για δέρματα.
6. Βελούδινα υφάσματα
Το ίδιο και για τις βελούδινες ταπετσαρίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στο νερό.
7. Ηλεκτρονικές συσκευές
Είναι προφανές, καθώς αν περάσει νερό στις ηλεκτρονικές συσκευές μπορεί να δημιουργηθούν βραχυκυκλώματα ή ηλεκτρικές συνδέσεις που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
8. Πρίζες
Όχι μόνο κινδυνεύεις εσύ μα και οι συσκευές που συνδέονται με τις πρίζες αν τις πλύνεις με νερό. Στεγνό πανί μόνο.
9. Φωτιστικά
Ο καθαρισμός των φωτιστικών με νερό μπορεί να βλάψει τόσο τον λαμπτήρα όσο και τo ντουί. Επίσης, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μόνωση των καλωδίων εντός του φωτιστικού. Αν αυτά με τον καιρό φθαρούν, μπορεί τελικά να υποστούν τέτοια βλάβη που να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά.
10. Εστίες αερίου
Αν έχεις κουζίνα με εστία αερίου, πρέπει να γνωρίζεις πως δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεται με νερό, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νερό μέσα ή γύρω από αυτή την εστία μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία στα ηλεκτρικά μέρη ή και σε όλο το σύστημα. Ο πιο απλώς τρόπος να καθαρίσεις μια τέτοια εστία έπειτα από κάθε μαγείρεμα είναι να ψεκάσεις επιφανειακά με ξύδι, να το αφήσεις εκεί για 10 λεπτά και έπειτα να την περάσεις με ένα στεγνό πανί.