iStock

ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΘΕΑΤΡΟΦΙΛΟΣ Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΖΩ ΕΝΑ ΔΡΑΜΑ» ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΟΥ

Στην ομάδα «Ζω ένα Δράμα» μπορείς να διαβάσεις κριτικές για θεατρικές παραστάσεις από θεατρόφιλους όπως εσύ -και να γράψεις τη δική σου.

Ένα παράπονο που έχω από τον άντρα μου είναι ότι βγαίνοντας από μία παράσταση σπάνια έχει τη διάθεση να τη συζητήσουμε σε βάθος. Θα πει απλά αν του άρεσε ή όχι, αφήνοντας εμένα ατελέσφορα να μιλώ για όσα κατάλαβα –ή όχι– για τα σκηνικά, τις ερμηνείες, τις μουσικές, και να αναζητώ την επόμενη ημέρα στο γραφείο έναν έτερο θεατρόφιλο που ίσως μοιράζεται την ίδια ανάγκη με τη δική μου.

Θεωρώ πως εκεί βασίζεται και η μεγάλη επιτυχία της ομάδας «Ζω ένα Δράμα», της πρώτης που δημιουργήθηκε στο Facebook από θεατρόφιλους για θεατρόφιλους, προκειμένου να μοιράζονται τις απόψεις, τις απορίες και –γιατί όχι;– τις κριτικές τους για τις παραστάσεις που παρακολούθησαν κατά την τρέχουσα ή και παλαιότερες σεζόν. Το θέατρο είναι τέχνη κοινωνική. Δημιουργήθηκε για να μοιράζεται, και όσο μοιράζεται να «ανθίζει», και όσο ανθίζει να μοσχοβολά ο τόπος όλος, και έτσι να «καλλιεργείται η θεατρική κουλτούρα», όπως λένε στο OW οι δημιουργοί της ομάδας «Ζω ένα Δράμα», Μαίρη Μαρκογιαννάκη και Γεράσιμος Αρτελάρης.

– Ποια εσωτερική ανάγκη σας οδήγησε να δημιουργήσετε την ομάδα «Ζω ένα Δράμα»; Με τι σκοπό;

Μαίρη: Ήταν κάτι που με «βασάνιζε» καιρό. Ήθελα να δημιουργήσω μια ομάδα στην οποία να ανταλλάσσουμε απόψεις για τις παραστάσεις που έχουμε δει, να βρούμε χώρο και ανθρώπους που να μιλάμε την «ίδια γλώσσα», να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για το θέατρο, με απώτερο στόχο να βάλουμε κι εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην καλλιέργεια θεατρικής κουλτούρας στον τόπο μας. Δίσταζα, γιατί αφενός δεν είχα πλεόνασμα χρόνου, αφετέρου φοβόμουν μήπως η «κριτική» ματιά ρουφήξει μέρος της απόλαυσης κατά τη θέαση της παράστασης. Εν τέλει επικράτησε η ανάγκη και ευτυχώς! Έμενε να βρω τον άνθρωπο που θα γινόταν “my partner in crime” και όταν τον βρήκα και δέχτηκε…

Ζω Ένα Δράμα
Οι δημιουργοί της ομάδας "Ζω ένα Δράμα", Μαίρη Μαρκογιαννάκη και Γεράσιμος Αρτελάρης

Γεράσιμος: Ήταν κάτι που έτσι κι αλλιώς το κάναμε από κοντά και στα social media. Όταν μου το πρότεινε η Μαίρη, θεώρησα πως ήταν πολύ καλή ιδέα. Τώρα, το πώς φτάσαμε στα 4.000 μέλη μέσα σε οκτώ μήνες οφείλεται κυρίως στη Μαίρη, που αφιέρωσε πολύ χρόνο σε αυτό, και στα μέλη μας, που στήριξαν την ομάδα προσκαλώντας φίλους. Προφανώς αυτοί που ήρθαν έμειναν επειδή τους κέρδισε το περιεχόμενο και το κλίμα της ομάδας.

Μαίρη: Και φυσικά στόχος μας είναι η ομάδα να μεγαλώσει κι άλλο και να συμπεριλάβει, ει δυνατόν, όλους τους θεατρόφιλους.

– Ποια είναι η δική σας σχέση με το θέατρο; Ασχολείστε με τον χώρο και επαγγελματικά;

Γεράσιμος: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέατρο ερασιτεχνικά από το λύκειο και μετά συνέχισα ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εκεί γνωριστήκαμε με τη Μαίρη, στη θεατρική ομάδα των φοιτητών, όταν ανεβάσαμε τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα, κυρίως σκηνοθετώντας ερασιτεχνικούς θιάσους. Στον χρόνο, βέβαια, που μου αφήνει το επάγγελμά μου, η Φυσική.

Μαίρη: Εγώ είμαι Φιλόλογος, διδάσκω σε Γυμνάσιο, δεν έχω κάποια επαγγελματική σκοπιμότητα. Όμως το ότι υπήρξα ερασιτέχνης ηθοποιός νομίζω πως με καθιστά ικανή να αναγνωρίζω τη δουλειά που κρύβεται πίσω από μία σκηνή και να την εκτιμώ. Είμαι όμως και αρκετά αυστηρή όταν κρίνω πως μια παράσταση δεν σέβεται το κείμενο, δηλαδή τον βασικό δημιουργό, ή τον θεατή.

– Γιατί κάποιος να επιλέξει να διαβάσει μια κριτική από την σελίδα «Ζω ένα Δράμα» και όχι από κάποιον καταξιωμένο κριτικό θεάτρου;

Μαίρη: Προσωπικά μιλώντας, πάντα επέλεγα να δω παραστάσεις που μου σύστηναν οι φίλοι μου. Στην κοινότητα που έχουμε δημιουργήσει έχει κανείς τη δυνατότητα να διαβάσει κριτικές από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους για να επιλέξει ποια παράσταση θα δει.

Γεράσιμος: Δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να επιλέξει είτε το ένα είτε το άλλο. Εγώ εξακολουθώ να διαβάζω και επαγγελματικές κριτικές. Οι κριτικές στην ομάδα μας, όμως, έχουν το πλεονέκτημα ότι πολλές φορές είναι πιο συναισθηματικές και καλύπτουν ένα κομμάτι της θεατρικής εμπειρίας που δεν «επιτρέπεται» να εκφράσουν οι επαγγελματίες κριτικοί θεάτρου. Συμφωνώ με τη Μαίρη ότι οι πολλές διαφορετικές απόψεις σχηματίζουν μια πιο σφαιρική εικόνα της παράστασης.

Μαίρη: Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι το αποτύπωμα που αφήνει πάνω μας η κάθε παράσταση και αυτό είναι που αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα μας. Ότι δηλαδή το θέατρο δεν τελειώνει με το πέρας της παράστασης, αλλά συνεχίζει να ζει μέσα από εμάς, τις συζητήσεις μας, τους προβληματισμούς μας. Πάρα πολύ σημαντικό και όμορφο είναι επίσης το ότι η ομάδα μας έχει αγκαλιαστεί και από τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας τη δική τους οπτική και εμπειρία για το έργο.

– Τα θέατρα γέμισαν τον περασμένο χειμώνα, ανέβηκαν εκατοντάδες παραστάσεις, πολλές εκ των οποίων με αλλεπάλληλα sold out. Πιστεύετε πως αυτή η αγάπη του κόσμου για το θέατρο θα συνεχιστεί; Τι είναι αυτό που ωθεί το κοινό στο θέατρο;

Γεράσιμος: Φαίνεται πως, όπως κι εμείς είχαμε ανάγκη να μιλήσουμε για το θέατρο, πολύς κόσμος ήθελε να δει θέατρο και μάλιστα καλό θέατρο. Φέτος είδαμε πολλές εξαιρετικές παραστάσεις. Νομίζω πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που φέρνουν τον κόσμο στο θέατρο. Υψηλή ποιότητα, φρέσκιες σκηνοθετικές ματιές, αλλά και έργα που έχουν κάτι να πουν στο κοινό.

Μαίρη: Εμείς από τη μεριά μας αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, να ωθήσουμε τον κόσμο να πάει στο θέατρο. Τα social media έχουν δύναμη να προωθούν ιδέες και δράσεις. Σαφώς η θεατρική παιδεία, η εξοικείωση από νεαρή ηλικία, η ευαισθησία και κάτι μέσα μας που «θέλει να ψάχνεται» είναι στοιχεία που ωθούν έναν άνθρωπο να ασχοληθεί με το θέατρο.

– Τα μέλη της ομάδας «απένειμαν» πριν από μερικές ημέρες και «βραβεία» για τις καλύτερες παραγωγές και ερμηνείες της περασμένης σεζόν; Ποια έργα ξεχώρισαν;

Μαίρη: Όπως είπε και ο Γεράσιμος, το κοινό αγάπησε έργα που είχαν κάτι να του πουν. Τα βραβεία του «Ζω ένα Δράμα» ήταν όντως αντιπροσωπευτικά. Ο Πάνος Βλάχος έλαβε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας γιατί πήρε όλη την παράσταση πάνω του με μία πολυσχιδή ερμηνεία. Δίκαια «οι Παίχτες» έλαβαν το βραβείο «καλύτερης κωμωδίας» και «καλύτερου συνολικού καστ ηθοποιών» διότι ο συντονισμός και ο ρυθμός τους ήταν αδιανόητος. Επάξια «Η άνοδος του Αρτούρο Ούι» έλαβε το βραβείο «καλύτερης σκηνοθεσίας», καθώς ήταν μια σκηνοθετική αποκάλυψη! Τώρα έχουμε αγωνία για το τελικό βραβείο, αυτό της καλύτερης παράστασης. Για να δούμε, ποια θα αναδειχθεί ως παράσταση της χρονιάς από τα μέλη μας;

– Μπορεί μια ομάδα τεσσάρων χιλιάδων μελών να έχει κάποια «δυναμική»; Να επηρεάσει, δηλαδή, με κάποιον τρόπο τα θεατρικά δρώμενα;

Μαίρη: Απ’ ό,τι ακούμε από τα μέλη της ομάδας, τους έχουμε αγχώσει! Τρέχουν και δεν φτάνουν να δουν όλες τις παραστάσεις που προτείνονται. Πέρα από την πλάκα, συνεχώς μαθαίνουμε από τα μέλη μας ότι πήγαν σε παραστάσεις για τις οποίες διάβασαν σε μας.

Γεράσιμος: Επίσης, η απευθείας επικοινωνία των ίδιων των καλλιτεχνών με το κοινό τούς δίνει ένα άμεσο feedback και τους βοηθάει να καταλάβουν ποια κομμάτια της παράστασης «μίλησαν» και ποια όχι στους θεατές.

– Πώς ονειρεύεστε την ομάδα στο μέλλον; Πρόκειται να βγει και «εκτός» Facebook; Φιλοδοξείτε να καλύψει το «κενό» της απουσίας ενός μέσου που να εξειδικεύεται στο θέατρο;

Γεράσιμος: Ελπίζω όχι, γιατί έχουμε και δουλειές.

Μαίρη: Ναι, καλά!

Γεράσιμος: Ήδη αρκετά μέλη μάς λένε ότι αυτό ήταν κάτι που έλειπε, οπότε έχει σίγουρα προοπτικές να μεγαλώσει.

Μαίρη: Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα πήρε φόρα νωρίς. Ξεκινήσαμε με τις κριτικές, εντάξαμε κάποιες «στήλες» γύρω από το θέατρο. Στη συνέχεια μάς βρήκαν διάφοροι συντελεστές και παραχώρησαν προσκλήσεις για τα μέλη μας. Ήταν μεγάλη η χαρά μου να πάρω συνεντεύξεις από αξιόλογους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και είναι κάτι που σίγουρα θα συνεχιστεί στο μέλλον και μάλιστα πιο οργανωμένα. Τώρα, το αν η ομάδα θα βγει εκτός Facebook, είναι δύσκολο να απαντηθεί, καθώς δεν υπάρχει κάποια άλλη πλατφόρμα που να ταιριάζει στο παρεΐστικο στιλ που έχουμε. Οπότε το ψάχνουμε κι εμείς. Δεχόμαστε ιδέες και προτάσεις!

– Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και οι καλοκαιρινές περιοδείες ανά την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει. Η ομάδα θα συνεχίσει να ανεβάζει κριτικές των παραστάσεων;

Γεράσιμος: Και βέβαια! Υπάρχουν ήδη πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις που θα μας απασχολήσουν όλο το καλοκαίρι. Και ας μην ξεχνάμε την Ελευσίνα, που είναι φέτος πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο της οποίας ήδη έχουμε δει εξαιρετικές παραστάσεις.

Μαίρη: Θέλουμε και προσκαλούμε όλους τους θεατρόφιλους να μας στέλνουν τις θεατρικές τους ανταποκρίσεις από όλη την Ελλάδα, όπου κι αν παραθερίζουν. Στόχος μας είναι ο θεατρικός διάλογος να βγει εκτός Αθηνών με την επαρχία να αναδειχθεί θεατρική πρωταγωνίστρια αυτό το καλοκαίρι!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.