ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ARCHAEOSTORYTELLER ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο αγαπημένος Archaeostoryteller, κατά κόσμον Θεόδωρος Παπακώστας, μας χαρίζει μια ειδική έκδοση για παιδιά με μοναδική εικονογράφηση και πληροφορίες που θα σου δείξουν πόσο συναρπαστικό είναι το ταξίδι σε αρχαίους κόσμους.

Πάμε από την αρχή: Γιατί το να διαβάζουμε που και που κάνα βιβλίο ιστορίας είναι σημαντικό; Γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε και το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε ως κοινωνίες. Γιατί μπορεί να ρίξει φως στην ανθρώπινη συμπεριφορά και να μας κάνει πιο συνειδητοποιημένους και ενεργούς πολίτες. Γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Με άλλα λόγια, όποιος δεν μαθαίνει από την ιστορία είναι καταδικασμένος να την επαναλάβει. Η μελέτη της ιστορίας καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση, ενώ συμβάλλει στη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Έχεις, επομένως, πάρα πολλούς λόγους να χαρίσεις στα παιδιά σου ένα βιβλίο ιστορίας. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε βιβλίο, αλλά ένα βιβλίο που θα κάνει την ανάγνωση του παρελθόντος διασκεδαστική και που μέσα από το χιούμορ και την απλή γλώσσα θα τα φέρει σε επαφή με τον μαγικό κόσμο όσων προηγήθηκαν.

Ένα τέτοιο βιβλίο έφτασε στα χέρια μου και φέρει την υπογραφή του αγαπημένου μου Archaeostoryteller, κατά κόσμον Θεόδωρου Παπακώστα (που είχε βρει τρόπο να εξηγήσει μέσα από την οπτική του στο OW ακόμα και πώς φτάσαμε να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα). Το bestseller του «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» κυκλοφορεί τώρα σε ειδική έκδοση για παιδιά, με τον σαφέστατο τίτλο: «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ» (Key Books).

3 ερωτήσεις στον Archaeostoryteller

– Τι έχει να κερδίσει ένα παιδί του σήμερα (με τα άγχη και τα προβλήματα που βιώνει) από ένα βιβλίο για την αρχαιότητα;

«Το μεγαλύτερο κέρδος είναι να καταλάβει την ουσία του να ανακαλύπτεις το παρελθόν. Ας αφήσουμε στην άκρη τις πεντακόσιες χρονολογίες και τις χιλιάδες μάχες. Το παιδί μέσα από το βιβλίο θα κρατήσει κυρίως την αγάπη και το ενδιαφέρον για την αρχαιότητα και την πολιτιστική κληρονομιά. Αν καταλάβει το παιδί ότι η ανθρωπότητα πρώτα έφτιαξε τέχνη και μετά έμαθε να φτιάχνει ψωμί, θα βάλει τον σπόρο από μικρή ηλικία για το πόση αξία έχει ο πολιτισμός στις ζωές μας».

– Ποια ανάγκη σου ως Archaeostoryteller καλύπτει η δημιουργία του συγκεκριμένου βιβλίου;

«Την ανάγκη να φτάσει η προσέγγιση μου και στους πιο μικρούς αναγνώστες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσφέρουμε στα παιδιά μια όμορφη και δελεαστική εισαγωγή στη μαγεία της αρχαιότητας και της αρχαιολογίας. Εξάλλου, η κληρονομιά μας ανήκει σε όλους μας. Αν το μάθουν από μικρά, θα μείνει μαζί τους για μια ζωή».

– Εσύ τι σχέση είχες ως παιδί με την αρχαιότητα;

«Μεγάλωσα κι εγώ –όπως χιλιάδες άλλοι– σε μια χώρα που παντού γύρω μας υπάρχουν αρχαιότητες. Όλων των εποχών. Προφανώς, η παιδική μου περιέργεια διατηρήθηκε και με οδήγησε να γίνω αρχαιολόγος. Η μαγεία της αρχαιότητας, όμως, είναι πως δεν χρειάζεται να τη σπουδάσεις για να την απολαύσεις. Όπως όλη η πολιτιστική κληρονομιά είναι κοινό κτήμα μας, έτσι και η απόλαυση και η ανακάλυψή της μας αφορούν όλους και μπορούμε (και αξίζει) να την απολαμβάνουμε στη ζωή μας».

Αν και το βιβλίο δεν απευθύνεται πρωτίστως σε ενήλικες, αν πέσει και στα δικά σου χέρια, ξεφύλλισέ το. Μπορεί όσα διαβάσεις να σου φανούν χρήσιμα σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Επίσης, είναι «μια ευκαιρία να ξεσκονίσεις τις μνήμες και τις γνώσεις σου και να βάλεις σε τάξη εύκολα και γρήγορα όλη την αρχαιότητα στο μυαλό σου», καταλήγει ο Θοδωρής.

Αν θες, μπορείς να διαβάσεις ηλεκτρονικά ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.