ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ;
Είναι οι ανθρώπινες σχέσεις πολύπλοκες σαν σπαζοκεφαλιά των Μαθηματικών, ή είναι κάτι τόσο απλό που ούτε καν έχουμε φανταστεί; Η γεωμετρία μερικές φορές μάς δείχνει τον δρόμο όχι για να τις κατανοήσουμε, αλλά για να τις ζήσουμε, που είναι και το ζητούμενο.
Πόσο πολύπλοκες είναι τελικά οι σχέσεις; Πόσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί γι’ αυτές, σε μια προσπάθεια του ανθρώπου να τις αποκωδικοποιήσει; Μερικές φορές μοιάζουν με σπαζοκεφαλιά, με ένα δύσκολο πρόβλημα των Μαθηματικών.
Άλλες, ακούμε ότι βασίζονται σε μια δική τους γεωμετρία, μια ισορροπία εύθραυστη, στην οποία αν κάτι χαλάσει το οικοδόμημα της σχέσης καταστρέφεται. Πράγματι, η γεωμετρία δεν είναι κάτι αδιάφορο ή ξένο προς τη ζωή μας. Από σημεία, γραμμές και κύκλους φτιάχνουμε τις σχέσεις μας, τις συναντήσεις μας με άλλους ανθρώπους.
Γεωμετρία και ανθρώπινες σχέσεις
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι κατά κάποιο τρόπο είμαστε κι εμείς σημεία; Όπως από ένα σημείο μπορούν να περάσουν άπειρες γραμμές, έτσι και από τη ζωή μας περνούν οικογένεια, φίλοι, σχέσεις, συνάδελφοι ως σημειακές αναφορές. Αν με έναν χάρακα ενώσουμε δύο σημεία, αυτομάτως δημιουργείται μια σχέση μεταξύ τους.
Πόσο τελικά βασίζονται οι σχέσεις στη γεωμετρία; Καθόλου και πάρα πολύ, είναι η σωστή απάντηση. Εξαρτάται από το πώς αντιμετωπίζει κανείς τη γεωμετρία στο θέμα των σχέσεων.
Αν τη δει ως ένα αυστηρά λογικό πλαίσιο, μετρήσιμο με μαθηματικούς όρους, τότε δεν θα βγάλει άκρη. Αν τη δει ως την αρμονία που προκύπτει από μια εσωτερική ισορροπία, ένα πλαίσιο όπου δεν υπάρχει τίποτα περιττό, τότε ίσως μπορέσει να νιώσει –και όχι να καταλάβει– τη σημασία τους.
Γιατί χρειαζόμαστε τη γεωμετρία
Στην προσπάθειά μας να μην πληγωθούμε, θέλουμε να ερμηνεύσουμε αυτό που έχουμε απέναντί μας. Θέλουμε να το βάλουμε σε κουτάκια και να το εξηγήσουμε. Να μάθουμε ό,τι μπορούμε γι’ αυτό και από αυτό.
Στην πραγματικότητα, όμως, οι σχέσεις δεν ερμηνεύονται με τη λογική. Δεν μπαίνουν σε λίστες και συχνά δεν έχει κανένα νόημα να καταγράψουμε τα θετικά και τα αρνητικά ενός ανθρώπου. Διότι η σχέση μας μαζί του είναι περισσότερο μία νέα οντότητα, μια δυναμική που περνάει και μας αναδιαμορφώνει.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τις πιο αδιάφορες ή σύντομες σχέσεις. Ακόμη κι αν συναντηθείς με έναν γνωστό για καφέ, αυτό το «κάτι» που θα δημιουργηθεί από τον χρόνο και τον τόπο της συνάντησής σας, θα σε αλλάξει με κάποιον τρόπο.
Σχέσεις είναι τα σημεία συνάντησης
Φανταστείτε τι συμβαίνει με τις βαθύτερες, τις πιο ουσιαστικές και μακροχρόνιες σχέσεις. Εκεί προσέρχεται ο καθένας με τα δικά του τραύματα, τα δικά του βιώματα, τη δική του προσωπική ιστορία. Τα κουβαλάει σαν έναν κύκλο. Ο δικός του κύκλος ζωής θα συναντηθεί με έναν άλλο.
Το τι θα προκύψει από αυτή τη συνάντηση δεν είναι μετρήσιμο. Μοιάζει με το γεωμετρικό σχήμα των τεμνόμενων κύκλων, γνωστό ως Vesica Piscis, ένα σχήμα σαν αμύγδαλο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλούς συμβολισμούς.
Ένας από τους συμβολισμούς αυτούς είναι η διεπαφή μεταξύ πνευματικού και φυσικού κόσμου, που αντιπροσωπεύονται από τους δύο κύκλους. Αυτός ο κοινός τόπος που σχηματίζεται από τους δύο τεμνόμενους κύκλους έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για να συμβολίσει την αρχή της ζωής, τη θηλυκότητα, ακόμη και τη θεϊκή χάρη.
Κάπως έτσι μας προτείνει να βιώσουμε τις σχέσεις μας ο Ευάγγελος Κουμούνδος, μέσω του διαλογισμού που διδάσκει. Στην πραγματικότητα, αν αλλάξουμε την αντίληψή μας για τις σχέσεις, αν αφεθούμε να τις νιώσουμε ως ένα σημείο ανταλλαγής εμπειριών και ενέργειας, τότε θα καταλάβουμε τι έχουν να μας προσφέρουν αληθινά. Τότε θα καταλάβουμε ότι τελικά οι σχέσεις κάθε άλλο παρά πολύπλοκες είναι.
Ο Ευάγγελος Κουμούνδος θα πραγματοποιήσει το βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «Η γεωμετρία των σχέσεων» (στην αγγλική γλώσσα) στο πλαίσιο του τριήμερου online βιωματικών εργαστηρίων «Συντροφικές σχέσεις» που διοργανώνεται 4-6 Φεβρουαρίου 2022.