ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΤΥΦΛΩΘΟΥΝ
Όταν τα τρία από τα τέσσερα παιδιά μιας οικογένειας Καναδών διαγνώστηκαν με μια σοβαρή πάθηση στα μάτια, οι γονείς αποφάσισαν να ταξιδέψουν μαζί τους για έναν χρόνο σε όσες περισσότερες χώρες του κόσμου μπορούσαν.
«Δώρο ζωής» στα παιδιά τους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την πράξη δύο γονέων από τον Καναδά, όταν εκείνα διαγνώστηκαν με μια γενετική ασθένεια που προκαλεί σταδιακά απώλεια όρασης.
Πριν από μερικούς μήνες, η Edith Lemay και ο σύζυγός της Sébastien Pelletier, γονείς τεσσάρων παιδιών, πληροφορήθηκαν ότι τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους πάσχουν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια σοβαρή, συνήθως κληρονομική πάθηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην παιδική ηλικία. Και οι δύο Καναδοί γονείς είναι φορείς γενετικής μετάλλαξης που ευθύνεται για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, παρόλο που κανένας από τους δύο δεν έχει στο στενό οικογενειακό του περιβάλλον περίπτωση τύφλωσης.
Αρχικά, οι Lemay και Pelletier προσπάθησαν να μάθουν στο ένα από τα παιδιά τη γραφή Braille, πιστεύοντας ότι έτσι θα το προετοιμάσουν για το μέλλον. Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχθηκε καλή πρακτική, καθώς η όραση του παιδιού ήταν πολύ καλή τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι ειδικοί πρότειναν στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να ενισχύσουν τις «οπτικές τους αναμνήσεις» μέσα από βιβλία. Ένας ειδικός στο σχολείο τους προέτρεψε να «βυθίσουν» τα παιδιά σε πλούσιες, λεπτομερείς σκηνές. «Είπε να τους δείξουμε καμηλοπαρδάλεις και ελέφαντες. Εννοούσε μέσα από βιβλία, αλλά εμείς σκεφτήκαμε γιατί να μην δούμε τα αληθινά πράγματα;», είπε η Lemay. «Έχουμε ξαναταξιδέψει μαζί τους στο παρελθόν και είναι υπέροχα στον δρόμο».
«Τα παιδιά θα έχουν κάτι να θυμούνται»
Έτσι, αποφάσισαν να ταξιδέψουν για έναν χρόνο σε διάφορες χώρες του κόσμου, για να μπορέσουν να δώσουν στα παιδιά τους όσο το δυνατόν περισσότερες εικόνες και ερεθίσματα.
Μέχρι στιγμής, η οικογένεια έχει συμπληρώσει έξι μήνες ταξιδιών, και έχει επισκεφθεί χώρες όπως η Ναμίμπια, η Ζάμπια, η Τανζανία, η Τουρκία, η Μογγολία και η Ινδονησία.
Η Lemay λέει ότι έχει τραβήξει όσο το δυνατόν περισσότερες φωτογραφίες για να διασφαλίσει ότι ακόμη και όταν τα παιδιά της θα έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της όρασής τους, θα έχουν κάτι να θυμούνται. «Ίσως να μπορούν να δουν τις φωτογραφίες και οι εικόνες να τους ξυπνήσουν αυτές τις ιστορίες και τις αναμνήσεις της οικογένειας».
«Επικεντρωνόμαστε στα αξιοθέατα», εξηγεί ο Pelletier. «Εστιάζουμε, επίσης, πολύ στην πανίδα και τη χλωρίδα. Έχουμε δει απίστευτα ζώα στην Αφρική, αλλά και στην Τουρκία και αλλού».
«Έτσι, προσπαθούμε πραγματικά να τους κάνουμε να δουν πράγματα που δεν θα έβλεπαν στην πατρίδα τους και να ζήσουν τις πιο απίστευτες εμπειρίες».
Εκτός από το να παρακολουθήσουν όμορφα αξιοθέατα όσο η όρασή τους είναι ακόμη σχετικά ισχυρή, το ζευγάρι ελπίζει ότι το ταξίδι θα βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν δεξιότητες για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις.
«Θα πρέπει να είναι πραγματικά ανθεκτικά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους», προσθέτει η Lemay, επισημαίνοντας ότι τα παιδιά τους, η Mia, ο Colin και ο Laurent, θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται συνεχώς καθώς η όρασή τους θα επιδεινώνεται.
Όπως διαβάζουμε στο CNN, το ζευγάρι κάνει «εκπαίδευση κατ’ οίκον» στα παιδιά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Όπως λένε, μία από τις καλύτερες στιγμές είναι να βλέπουν τον δεσμό μεταξύ των παιδιών να δυναμώνει. «Είναι υπέροχα μαζί», αναφέρει ο Pelletier. «Πέρα και πάνω από αυτό, νομίζω ότι βοηθάει να εδραιωθεί αυτός ο δεσμός μεταξύ τους. Και ελπίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να μπορούν να υποστηρίζουν το ένα το άλλο».
Οι δύο γονείς παραμένουν αισιόδοξοι. «Ας ελπίσουμε ότι η επιστήμη θα βρει μια λύση», προσθέτει ο Pelletier. Προς το παρόν, το ζευγάρι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε ό,τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.