iStock

ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΕΝΑΝ ΕΛΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΟΥ;

Όταν η λογική του upcycling και η δημιουργία συναντούν τους... αιθέρες, τότε ο συνδυασμός γεννά πραγματικά εντυπωσιακά αντικείμενα.

Πώς θα σου φαινόταν να έχεις στο μπάνιο σου μια τουρμπίνα αεροπλάνου, ή στο γραφείο σου ένα εκτινασσόμενο κάθισμα μαχητικού αεροσκάφους; Γενικά, πώς θα σου φαινόταν στο σπίτι σου να υπάρχουν αντικείμενα που σου θυμίζουν ταξίδια και ταινίες όπως το «Top Gun»; Μπορεί να σου ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ τι γίνονται τα αεροπλάνα, όταν… πεθάνουν;

Ο Μανώλης Καφετζηδάκης είναι μηχανικός αεροσκαφών στην πολιτική αεροπορία και αποφάσισε να συνδυάσει το upcycling με την αγάπη του για τα αεροσκάφη, δημιουργώντας χρηστικά αντικείμενα.

«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, γιατί κάνω αυτό το οποίο ήθελα από παιδί», λέει. «Μέσα από τη δουλειά μου έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες και έχω γνωρίσει ανθρώπους με διαφορετικές νοοτροπίες από τη δική μας. Νοοτροπίες που με βοηθούν να καταλάβω τις δυνατότητες που έχουμε σαν λαός να προχωρήσουµε μπροστά και να εξελιχθούμε σε τεχνικούς τομείς, όταν έχουμε όραμα και θέληση. Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησα το Icarus Aviation Art».

upcycling αντικείμενα

– Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με το upcycling και τα αντικείμενα από παλιά αεροσκάφη;

Το μικρόβιο υπήρχε από παλιά, γιατί μόνο όσοι ασχολούνται και έχουν πάθος με την αεροπορία και την αεροπορική ιστορία μπορούν να δεθούν με το μέταλλο που μετατρέπεται σε ιπτάμενο αντικείμενο. Το αεροπλάνο είναι το μέσο με το οποίο ο άνθρωπος πραγματοποίησε το μεγαλύτερο όνειρό του: να πετάξει. Όλες οι δημιουργίες μου έχουν πετάξει! Γι’ αυτό το λόγο δεν αντέχω να βλέπω ένα αεροπλάνο που έχει «ψυχή» και έχει μεταφέρει αμέτρητες ιστορίες και ελπίδες επιβατών σε όλο τον κόσμο να καταλήγει σε διαλυτήρια και χυτήρια μετάλλου.

Η πραγματική ευκαιρία για μένα παρουσιάστηκε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, στις αρχές του 2021. Προτίμησα να μην μείνω κλεισμένος στο σπίτι και αποφάσισα να κλειστώ στο εργαστήριό μου και να δημιουργήσω.

–Τι αντικείμενα μπορεί να βρει κάποιος σε σένα;

Τα αντικείμενα ποικίλλουν από απλά γυαλισμένα διακοσμητικά κομμάτια-γλυπτά, όπως έλικες αεροσκαφών, πτερύγια στροβιλοκινητήρα, όργανα και τιμόνια αεροπλάνων, μέχρι χρηστικά αντικείμενα, όπως τραπέζια από παράθυρα ή τροχούς αεροπλάνων, καθρέπτες από τουρμπίνες, φωτιστικά από θαλάμους καύσης, ράφια από επιφάνειες ελέγχου και τρόλεϊ σερβιρίσματος που έχουν μετατραπεί σε μπαρ. Φτιάχνω και customised αντικείμενα, όπως για παράδειγμα καθίσματα γραφείου από εκτινασσόμενο κάθισμα μαχητικού αεροσκάφους ή απλό κάθισμα επιβατών.

– Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι Έλληνες καταναλωτές με τα αντικείμενα upcycling κατά τη γνώμη σου;

Εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση, γιατί πολλοί μπερδεύουν την πραγματική έννοια του upcycling με το recycling. To recycling μας δίνει ένα διαφορετικό προϊόν από το αρχικό –ας πούμε– σκουπίδι, το οποίο καταστρέφεται για να γίνει κάτι άλλο. Στο upcycling παίρνουμε ένα φαινομενικά άχρηστο υλικό και το αναδεικνύουμε, χωρίς να αλλάξουμε την αρχική του μορφή. Ʃτην ουσία, του δίνουμε μια δεύτερη ζωή. Για να απαντήσω στην ερώτηση, νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν δρόμο ακόμα μπροστά τους στο να κατανοήσουν αυτή τη διαφορά. Βέβαια, το upcycling του Icarus Aviation Art απευθύνεται μάλλον σε ένα πιο εξειδικευμένο κοινό, με πάθος για την αεροπορία, που θέλει να επενδύσει σε πολυτελείς αεροπορικές δημιουργίες.

upcycling αντικείμενα

– Πόσο θεωρείς ότι διαφέρουμε από το κοινό του εξωτερικού και σε ποια σημεία;

Καταρχάς, η μεγαλύτερη διαφορά με το κοινό του εξωτερικού είναι ότι δεν έχουμε τεχνική/βιομηχανική παιδεία. Η έλλειψη πραγματικής βαριάς βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα να μην δίνουμε σημασία, για παράδειγμα, στην ιστορική αξία που έχει για τη χώρα η Ολυμπιακή Αεροπορία, καθώς και η πολεμική αεροπορία. Γι’ αυτό τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής σαπίζουν στο Ελληνικό. Η μόνη σοβαρή προσπάθεια για να περισωθεί κάτι γίνεται από το Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας και κάποιους ιδιώτες.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, που τους αναγκάζει να επικεντρωθούν σε ζητήματα επιβίωσης και όχι σε κάποια επένδυση σε διακοσμητικά αεροπορικά αντικείμενα.

– Πώς σε βοηθάει εσένα προσωπικά η ενασχόληση αυτή;

Πέρα από τη χαρά της δημιουργίας, είναι η ικανοποίηση που παίρνεις όταν σώζεις ένα αεροπορικό κομμάτι, ένα κομμάτι αεροπορικής ιστορίας από την καταστροφή. Αν σκεφτεί κανείς ότι για την αρχική σχεδίαση, ανάπτυξη και τελική κατασκευή ενός αεροπορικού υλικού έχουν επενδυθεί ατέλειωτες εργατοώρες, η δική μου συνεισφορά είναι ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους αυτούς. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που πολλά από τα αντικείμενά μου έχουν πουληθεί σε πρώην μηχανικούς, πιλότους ή ανθρώπους που είχαν έρθει σε επαφή με αυτά τα κομμάτια.

– Ποιο είναι το πιο απαιτητικό αντικείμενο που έχεις κατασκευάσει;

Όταν βλέπεις κάτι σαν χόμπι, τότε κάθε κομμάτι είναι απαιτητικό. Όταν το βλέπεις σαν δουλειά που πρέπει να τελειώσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μπορεί μερικές φορές να θυσιάσεις την ποιότητα. Γενικά, παίρνω τον χρόνο μου στην κατασκευή των αντικειμένων μέσω τoυ upcycling και ζητώ από τους πελάτες υπομονή. Κάθε αντικείμενο που έχω φτιάξει είχε τις καθυστερήσεις του, προσπαθώντας να βρω την κατάλληλη μέθοδο επεξεργασίας, τα κατάλληλα υλικά για να ταιριάξω, την αντοχή του, και προπαντός το να μην αλλάξει πολύ η αρχική μορφή.

Επίσης, κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, έτσι ώστε κάθε αγοραστής να έχει το προνόμιο ότι είναι κάτοχος ενός συλλεκτικού κομματιού. Δεν έχω στόχο την παραγωγή με την ποσοτική έννοια, αλλά τη δημιουργία μοναδικών πολυτελών αντικειμένων με χρηστική αξία.

Εκτός από την ιστοσελίδα του Icarus Aviation Art, μπορείς να θαυμάσεις τα ιδιαίτερα αυτά αντικείμενα και στην Breitling Boutique (Βουκουρεστίου 6), όπου θα εκτίθενται έως τις 8 Απριλίου 2024.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.